Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:01 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie 869 de "sidoşi" în anticamera morţii - Falimentul Sănătăţii contaminează... Infecţioasele

ro

17 Sep, 2010 16:07 1245 Marime text
Bolnavii HIV-SIDA din Constanţa sunt condamnaţi la moarte! Potrivit managerului Spitalului Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, dr. Stela Halichidis, fondurile aferente programului naţional HIV-SIDA s-au epuizat, iar bolnavii mai au medicaţia necesară pentru mai puţin de o lună. „Dacă, până la finele lunii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu găseşte o soluţie pentru a face rost de fonduri, aceşti bolnavi sunt condamnaţi la moarte", a explicat managerul SCBI Constanţa. Acum, Ministerul Sănătăţii trebuie să aştepte o suplimentare a finanţării prin canale birocratice. Întârzierea fondurilor poate ajunge până la 180 de zile, însă bolnavii HIV-SIDA nu au atâta timp de aşteptare la dispoziţie. Deja tratamentul a fost întrerupt pentru circa 1.000 de pacienţi din 15 judeţe. Potrivit şefului Clinicii de Boli Infecţioase Adulţi a SCBI, prof. dr. Sorin Rugină, la nivelul judeţului nostru sunt în evidenţe 869 de pacienţi cu HIV-SIDA, 810 dintre aceştia fiind sub tratament. Anul acesta au fost confirmate 60 de noi îmbolnăviri. Dacă banii vor întârzia să apară, SCBI nu va putea să-i ajute în niciun fel pe bolnavi. „Va trebui să oprim tratamentul. Repet, întreruperea tratamentului pentru aceşti pacienţi înseamnă condamnarea lor la moarte, trebuie găsite soluţii. Tratamentul costă mai mult decât finanţarea noastră pe un an întreg - ajunge la câteva mii de euro pe lună pentru un singur pacient. Nu avem de unde să luăm aceşti bani", a declarat dr. Stela Halichidis, managerul unităţii sanitare. SCBI Constanţa are un deficit financiar de 2,5 milioane lei şi asta din cauză că reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate au alocat doar 8,5 milioane lei pentru serviciile medicale prestate.

Minimum necesar

În aceste condiţii, banii abia ajung pentru asigurarea minimumului de medicamente şi materiale sanitare. În plus, spitalele nu mai au voie să facă datorii. „În aceste condiţii, am redus tot ce se putea reduce din cheltuieli, dar la medicamente nu am cum să fac reduceri. Asta ar însemna să tratez cât am şi apoi să închid spitalul", a mai afirmat dr. Stela Halichidis. SCBI Constanţa s-a transformat şi în refugiul bolnavilor în stare terminală, refuzaţi de alte spitale. Deşi nu sunt de competenţa specificului unităţii - boli infecţioase, medicii nu îi pot refuza şi îi internează. Din păcate, aceste servicii nu sunt decontate de Casa de Asigurări. SCBI va pierde, cel mai probabil, şi banii cheltuiţi cu tratarea turiştilor din acest sezon estival. „Sunt asiguraţi ai altor judeţe şi este posibil să nu ne primim decontările", a subliniat managerul.

Câinii „falimentează" spitalul

Cei mai mulţi bani se cheltuiesc cu tratamentul şi profilaxia antirabică. În medie, 3.000 de persoane se adresează Serviciului Antirabic cu plăgi muşcate. Unele sunt foarte grave şi necesită internare. Asta înseamnă 400 lei cheltuiţi cu fiecare victimă a animalelor scăpate de sub control. De la începutul anului şi până în prezent, aproape 940 de persoane au suferit plăgi muşcate şi s-au cheltuit peste două mii de lei pentru a le trata.

http://lideruldeopinie.ro 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii