Liderul de opinie Casa de Sănătate îşi dă obştescul sfârşit - Să mori cu asigurarea în braţe!
Liderul de opinie: Casa de Sănătate îşi dă obştescul sfârşit - Să mori cu asigurarea în braţe!Heparina sodică, rasă de pe faţa pământului
În fiecare dimineaţă medicii fac tot felul de artificii şi, din pământ, din iarbă verde, trebuie să scoată necesarul de fiole de heparină sodică. Un bolnav cardio-vascular nu poate fi tratat în lipsa acestui ser, care nu se mai găseşte pentru că... este prea ieftin şi aduce profit producătorilor şi distribuitorilor de medicamente. „Am mai găsit pe la farmacii din Bucureşti. Am apelat la relaţiile noastre, dar nu mai putem continua aşa. Viaţa acestor bolnavi este pusă în pericol din cauza lipsei unui medicament atât de ieftin. Trebuie să se facă ceva în acest sens", a afirmat dr. Marta Budu, şefa Clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculară.
Stimulatoare cardio şi proteze insuficiente
Clinica mai are în prezent doar 27 de stimulatoare cardiace. Atât a permis programul să achiziţioneze. Dacă acestea se termină, bolnavii care vor avea nevoie urgentă de aşa ceva vor fi nevoiţi să le cumpere - 2.000 lei bucata fără TVA. Protezele valvulare sunt doar un vis. În luna iunie a avut loc o licitaţie pentru achiziţionarea lor, dar una dintre firme a contestat rezultatele, aşa că încă se aşteaptă finalizarea contestaţiei. În tot acest timp, bolnavii care au nevoie de valve cardiace se roagă la Dumnezeu să-i mai ţină un pic în viaţa. Puţini sunt cei care au posibilitatea financiară să şi le cumpere - 1.5000 euro costă o singură proteză.
Dializaţii, în pericol
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se joacă şi cu viaţa hemodializaţilor. Aici nu se poate spune că nu există bani pe program, căci asta ar însemna exterminarea tuturor sufletelor care depind de hemodializă. Deşi Clinica de la Constanţa are 69 de bolnavi în tratament (52 permanenţi, şase temporari şi 12 cu dializă peritoneală), Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate suportă costurile pentru tratamentul a doar 46 de bolnavi. În medie, săptămânal, trei noi bolnavi au indicaţie de a intra în program. „Cu alte cuvinte, din cele trei şedinţe săptămânale per pacient, Casa ne decontează doar 1,3 - o treime din cei 118 euro destinaţi fiecărui bolnav pentru materiale sanitare, medicament, transport", a declarat dr. Bogdan Câmpineanu, şeful Clinicii de Dializă şi Hemodializă a SCJU Constanţa.
Tratamentul "gratuit" costă 230 de lei
Pe răspunderea lui, managerul dr. Dan Căpăţână s-a angajat să suporte banii ce lipsesc pentru a nu pune în pericol viaţa bolnavilor. „Dacă vom fi sau nu traşi la răspundere pentru acest lucru vom vedea. Oricum, conştiinţa noastră este împăcată: nu am lăsat nişte oameni să moară", a afirmat dr. Câmpineanu. Nu s-a putut rezolva însă problema tratamentului medicamentos. Deşi este prins în programul de hemodializă şi ar trebui asigurat gratis de stat, bolnavii sunt nevoiţi să şi-l cumpere. Fără acest tratament, hemodializa este aproape ineficientă. „Sunt mari probleme din cauza medicamentelor. Medicii de aici se zbat, se chinuiesc să ne facă rost de ele, dar nu reuşesc mereu. Reţeta gratuită m-a costat 230 de lei. Dacă nu iau acest tratament, viaţa mea se termină aici", a declarat Dumitru Spiţă, de 61 de ani. Bărbatul face hemodializă de zece ani. Vine de trei ori pe săptămână, şedinţa durând cinci ore. Are o pensie de 780 lei şi pentru că probleme la rinichi i-au afectat şi alte organe este supus mai multor tratamente. „Îmi iau medicamente în funcţie de bugetul de care dispun. Sunt luni în care îmi permit să mi le iau pe toate, dar mă costă toată pensia", a afirmat acesta. Situaţia la care s-a ajuns în sistemul sanitar este greu de descris în câteva cuvinte. Sunt afecţiuni pentru care Casa de Asigurări nu poate spune „nu avem bani", pentru că asta ar însemna moartea bolnavilor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp