Liderul de opinie Constănţenii, în era tembelizării portocalii - Calvarul foamei
Liderul de opinie: Constănţenii, în era tembelizării portocalii - Calvarul foameiProtestul funcţionarilor din administraţia publică i-a scos din minţi pe beneficiarii pachetelor pe care Primăria Constanţa le împarte de zece ani. Aproape 40.000 de locuitori ai oraşului numără zilele în aşteptarea alimentelor cu care reuşesc să îşi ducă traiul. Mulţi dintre ei au pensii de câteva zeci de lei, iar alimentele din pachet sunt trecute, în cele mai multe cazuri, la categoria celor de lux. Sunt oameni care nu au pe masă carne decât de două ori pe lună, iar uleiul şi zahărul au devenit prea scumpe pentru buzunarul lor. Pachetul pe care îl primesc de la Primărie este adevărată mană cerească. Pentru ca nu cumva să nu apuce ce le dă administraţia locală, se aşează la cozi de la primele ore ale dimineţii ca să fie printre primii la centrele la distribuire a alimentelor. Nu se gândesc că, în momentul în care se declanşează o astfel de acţiune, organizatorii au grijă ca fiecare dintre beneficiari să-şi primească dreptul, deşi de la bugetul central nu vine spre Constanţa niciun ban, aşa cum se întâmplă cu oraşele vopsite în portocaliu... În ciuda faptului că Primăria Constanţa a trebuit să-şi reducă cheltuielile cu 20%, ajutorarea bătrânilor cu pensii micii, a celor fără venituri şi a persoanelor cu handicap a continuat, conform promisiunii pe care primarul Constanţei a făcut-o cu mult timp în urmă... „Maică, asta ne-a mai rămas... Murim de foame, murim, pentru că nu putem să ne cumpărăm medicamente... Murim... Nu am crezut că o să ajung să trec prin asta. Am muncit, dar am pensie mică. Noroc cu pachetul ăsta", a spus, cu lacrimi în ochi, o bătrână care a apucat să ia pachetul oferit de primărie.
Speriaţi că nu vor apuca alimente
Când au auzit că programul angajaţilor care împărţeau pachetele se încheie la ora 12.00, oamenii au început să se agite. L-au chemat pe primarul Constanţei, care, în opinia lor, ar fi trebuit să-i pună la treabă pe angajaţi. „Pentru grevă nu s-a cerut aprobarea primarului", a declarat Radu Mazăre, edilul Constanţei. Protestul angajaţilor din administraţia locală, ce a constat în întreruperea lucrului între orele 12.00 şi 16.00, are ca scop sensibilizarea guvernanţilor, cei care le-au diminuat salariile cu 25% şi au desfiinţat sporurile pe care le primeau, în plus, la salariu. „Vom răspunde la apelurile pe care le vor lansa toate cele cinci centrale sindicale. Deocamdată, protestul a durat doar o zi... Aşteptăm să vedem şi ce spun oamenii şi, în funcţie de opţiunile lor, vom adopta un program al protestelor. Este posibil ca un protest similar să aibă loc, tot miercuri, săptămâna viitoare. Sperăm ca acţiunea noastră să fie luată în seamă de guvernanţi", a declarat Antoanela Dancu, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Liber al Salariaţilor din Primăria Constanţa.
Funcţionarii au şi ei drepturi
Din cauza salariilor mici, angajaţii din primărie îşi caută de lucru în altă parte. „Ar trebui să fim, cu toţii, înţelegători, îngăduitori... Cei care dau alimentele au salarii mai mici decât cei care le primesc. Aşa cum dreptul lor este respectat, trebuie respectate şi drepturile celor care le împart pachetele... Nu se pot revolta împotriva celor care au salarii mai mici decât pensiile lor. Le-am dat oamenilor cât am considerat că este legal şi moral pentru activitatea şi răspunderea pe care o au...", a susţinut Radu Mazăre cu referire la angajaţii primăriei, care au întrerupt lucrul pentru patru ore, şi la beneficiarii pachetelor. În ceea ce priveşte decizia Curţii de Conturi de a suspenda plata sporurilor pe care le primeau angajaţii primăriei, edilul Constanţei a spus că s-a apreciat că salariul trebuie să fie de nouă - zece milioane de lei, din care a „tăiat Boc", iar oamenii pleacă. „Sunt multe locuri în lumea asta unde pot pleca şi pot trăi mult mai bine", a declarat Radu Mazăre, deşi nu recomandă tinerilor din România să părăsească ţara. Şi, totuşi, edilul l-a dat ca exemplu pe Virgil Toanchină, fost director al „Petromin", care în Papua, unde lucrează pentru autoritatea navală, are un salariu de 250.000 de euro pe an. Primarul a susţinut că în restul lumii criza aproape că nu există. În schimb, „criză nu este decât la nătărăi, care nu ştiu să conducă", pentru că, de exemplu, în ţările din Asia economia „duduie".
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp