Liderul de opinie Consumatorii vor termoficare fără mistificare - RADET îi "rade" pe blatişti
Liderul de opinie: Consumatorii vor termoficare fără mistificare - RADET îi "rade" pe blatiştiDeştepţii s-au încălzit şi fraierii au plătit
Oricât ar strâmba din nas cei cu centrale individuale, ei nu au făcut în ultimii ani decât să profite de pe urma locatarilor rămaşi în sistemul de centralizare. „Cei cu sursă proprie au văzut că în casă se menţin 16-17 grade, au deschis centrala dimineaţa o oră şi seara o oră, iar, la sfârşitul lunii, s-au lăudat la toată lumea că au consumat 6 metri cubi de gaz şi au plătit 100 lei. Şi e perfect, şi-au zis ei! Haideţi să ne debranşăm toţi. Aceasta este, însă, o păcăleală pe care o facem între noi ca vecini", a declarat şeful RADET. De ce au ajuns locatarii să aibă, în iernile trecute, 16 grade în casă fără să pornească centrala în cea mai mare parte a timpului? Simplu! Locuinţele lor s-au încălzit prin fireasca cedare de căldură dintre apartamente. Apoi, ţevile RADET care le trec prin casă au fost şi ele sursă de încălzire a locuinţei. Şi ghici cine a plătit pentru căldura furată prin ţevi şi pereţi? Desigur - locatarii rămaşi în sistemul centralizat de termoficare. Constănţenii trebuie să înţeleagă că toţi beneficiază de o instalaţie comună. „Când am cumpărat apartamentul, nu am cumpărat numai apartamentul, ci şi o cotă parte din instalaţia comună. Aceasta înseamnă că prin fiecare apartament de la noi trec nişte coloane care cedează căldură, după aia apare subsolul, unde avem nişte coloane mari de încălzire, care, la fel, trebuie întreţinute şi care degajă, la rândul lor, energie termică ce se pierde în subsol. Nu pot să plătească trei oameni din bloc care au rămas în sistemul centralizat cheltuiala comună şi ceilalţi să nu plătească, că, până la urma urmei, beneficiază toţi de căldura aia", a explicat directorul RADET.
Au achitat dublu la întreţinere
Cei rămaşi în sistemul centralizat au trecut prin ierni grele şi au suportat costuri mult mai mari la întreţinere decât în mod real. Aşa se face că, în locul întreţinerii de 300 lei, constănţenii au achitat 700 lei lunar. Cauza? Două-trei-zece apartamente au fost nevoite să suporte costurile care în mod normal reveneau întregului bloc. Din iarnă, povestea aceasta tristă pentru locatarii rămaşi în sistemul centralizat nu se va mai repeta. Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice a emis un ordin prin care toţi locatarii vor plăti 30% din valoarea facturii pentru încălzire în lunile decembrie, ianuarie şi februarie şi 50% din valoarea facturii pe celelalte luni în care se furnizează agent termic pentru încălzire. „Toţi locatarii vor plăti cota fixă de 30%. Astfel, dacă aparatul a înregistrat 100 de gigacalorii, 30 de gigacalorii le împărţim la suprafaţă radiantă a fiecărui apartament, iar restul de 70 gigacalorii le împărţim la cei care sunt branşaţi la sistemul de încălzire centralizat", a explicat Rachieru.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp