Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:18 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Ultimul behăit

ro

09 Mar, 2011 12:43 1025 Marime text
Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor (ICDCOC) Palas riscă să devină istorie. Mai sunt bani doar pentru luna aceasta, iar o angajaţii au intrat, cu rândul, în şomaj tehnic.De la 1 martie au reluat programul normal, dar nu se ştie pentru cât timp. Salariile angajaţilor de aici sunt de mizerie. Un muncitor primeşte în jur de 700 de lei, în timp ce un cercetător ştiinţific abia ajunge să câştige 1.200 de lei pe lună pentru munca depusă. Şi animalele o duc rău. Nu au rămas fără hrană, dar trebuie să fie „chibzuite" şi să intre la dietă căci porţiile de hrană s-au micşorat. Instituţia nu câştigă foarte mult pe serviciile oferite iar, până în 2011, aproape 80% din fondurile institutului proveneau de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, dar statul nu mai finanţează proiecte. Dacă ICDCOC se va închide, fermierii din toată nu vor mai avea de unde să achiziţioneze material de reproducţie. Institutul are 85 de angajaţi, din care 32 sunt cercetători. La ICDCOC Palas cresc peste 5.000 de oi şi capre, aproximativ jumătate dintre exemplare constituind efectivul matcă pentru cercetare şi studii genetice. Din păcate, sărăcia crescătorilor de animale face ca noile realizări în materie ale cercetătorilor de la Palas să nu fie apreciate la valoarea reală din punct de vedere financiar pentru că materialul genetic este vândut la preţul de cost cu care se realizează. Asta înseamnă că Institutul nu câştigă absolut nimic din valorificarea noilor rase de oi şi capre.

Rase în pericol

Speciile de aici sunt în pericol de dispariţie după ce Ministerul Agriculturii a decis acordarea a doar patru din cele 14 forme de sprijin existente. Nu se mai regăseşte deloc programul pentru sprijinirea fondului genetic. Hibridările cu rasele pentru carne au trebuit oprite din cauza lipsei banilor, iar faimosul Merinos de Palas este în pericol. Aceasta a fost omologată în 2010, după o muncă de peste 40 de ani, şi este prima rasă specializată pentru producţia de lapte. Anul acesta, Institutul şi-a propus omologarea altor două rase noi - rasa de carne Palas şi rasa de prolificitate ridicată Palas.

Cercetare fără susţinere

„Din păcate, activitatea de cercetare în domeniu nu a fost susţinută de stat. Aceasta a supravieţuit doar datorită pasiunii crescătorilor", declarat directorul ICDCOC Palas, Radu Răducu. Singura şansă pentru salvarea de la groapă a Institutului Palas ar fi ca statul să aloce bani şi să iasă din rolul său de spectator inactiv. „Legea 45 a fost dată spre analizare comisiei de specialitate din Senat şi apoi urmează Camera Deputaţilor. Aceasta prevede că Institutul de Cercetare să fie susţinut de stat prin Ministerul Agriculturii. Va mai dura cel puţin o lună până se va lua o decizie", a precizat Radu Răducu. Oricum, directorul este destul de pesimist şi crede că există şanse foarte mici ca problemele financiare ale unităţii să fie rezolvate prin noul act normativ. „Ştiu că Ministerul Agriculturii nu are un buget destinat unităţilor de cercetare, iar acest lucru s-ar putea întâmpla abia la prima rectificare bugetară", a explicat Radu Răducu. Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât toate proiectele de finanţare derulate de unitate s-au încheiat în 2010. Nici competiţiile la care ICDCOC Palas participă de obicei şi de unde ies banii nu au fost încă anunţate. Institutul a fost înfiinţat în urmă cu 114 ani şi coordonează la nivel naţional activitatea de cercetare din domeniul creşterii ovinelor şi caprinelor colaborând cu cinci staţiuni de cercetare de profil. În prezent, funcţionează în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti".

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii