Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:35 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Fatuloiu - "Probabil ca in Constanta ar trebui schimbati sefii"

ro

17 Nov, 2010 12:45 1011 Marime text

Secretarul de stat Dan Valentin Fatuloiu a facut aceasta afirmatie intr-un interviu acordat agentiei de stiri NewsIn

Recentele actiuni de anvergura in care politia constanteana a fost "ocolita" dau apa la moara carcotasilor

Amplul interviu acordat ieri ridica multe semne de intrebare legate de corectitudinea oamenilor legii. Secretarul de stat, Dan Valentin Fatuloiu, nu s-a sfiit sa recunoasca folosirea unor metode mai putin ortodoxe prin care sa probeze loialitatea politistilor, testandu-le cinstea prin oferirea de mita prin interpusi, in controalele pe care le face. Seful Departamentului de Ordine si Siguranta Publica a declarat, printre altele, ca doreste sa-l protejeze pe ministrul Traian Igas de capcanele sefilor obedienti din structurile Ministerului Administratiei si Internelor.

La un an de la numirea in functie, Dan Valentin Fatuloiu regreta plecarea ministrului Vasile Blaga, dar nu se considera momentan un potential conducator al MAI, fiind in afara politicii. Secretarul de stat a cerut demisia lui Petre Toba, considerand ca la sefia IGPR trebuie sa fie un politist, „nu un inginer", si l-a acuzat pe acesta de lipsa de interes, precizand ca de-a lungul acestui an colaborarea dintre parti a fost inexistenta.

Lovitura de teatru a venit atunci cand reporterul i-a solicitat o posibila explicatie pentru afirmatiile facute cu doar o saptamana in urma in legatura cu lipsa de rezultate a anumitor inspectorate judetene si a posibilei lor aserviri politice. „Probabil in Constanta ar trebui schimbati sefii, in Tulcea, probabil in Giurgiu, in sectorul 2 al Capitalei, pentru ca a tolerat contrabanda cu tigari, in orasul Voluntari din judetul Ilfov, in Bacau, Teleorman, Calarasi, insa evaluarea nu s-a incheiat", a declarat Fatuloiu, semn ca deja bulgarele de zapada se afla in cadere.

Recentele „omisiuni" ale IPJ Constanta in actiuni de anvergura desfasurate chiar in judetul nostru nu pot decat sa dea apa la moara carcotasilor, iar afirmatia secretarului de stat da greutate zvonurilor care prevad o noua schimbare la coducerea inspectoratului.

Secretarul de stat Dan Valentin Fatuloiu a recunoscut, intr-un interviu acordat NewsIn, ca testeaza cinstea politistilor oferindu-le si a declarat ca Politia Nationala este cu zece ani in urma fata de cum a lasat-o el inainte de a pleca in America.

De asemenea,

Reporter: A trecut mai bine de un an de cand sunteti secretar de stat, sef al Departamentului de Ordine si Siguranta Publica. Sunteti politist. Va intreb daca sunteti potrivit pentru acest post si daca aveti ceva de oferit din aceasta functie?

Dan Valentin Fatuloiu: Mi-am asumat raspunderea pentru Departamentul de Ordine si Siguranta Publica cu demisia. Am vrut sa-mi dau demisia solidar cu ministrul Blaga. I-am spus si ministrului Igas ca, daca nu-mi realizez obiectivele strategice, care sunt prevazute in Strategia Nationala, imi dau demisia, dar cu conditia ca pana la mine sa-si dea si altii demisia. Adica cei care n-au avut barbatia sa demisioneze cand am pierdut un ministru bun, care a facut reforma ( n.r. Vasile Blaga), desi din cauza lor s-au intamplat toate. De aceea, vreau sa-l protejez pe ministrul Igas sa nu cada intr-o capcana a unor sefi obedienti care fac jocuri politice pentru a lua grade, pentru a ramane in functie.

R.: Sunteti o persoana conflictuala?

D.V.F.: Din contra, sunt o persoana de echipa, focalizez langa mine oameni tineri, insa nu suport lingusitorii, obedientii, oamenii care isi insala institutia.

R.: Care dintre ministri si-a pus mai mult amprenta in evolutia ministerului?

D.V.F.: Prima data am vazut un ministru eutropean in Doru Viorel Ursu. Un alt ministru foarte bun a fost Dudu Ionescu, care s-a dovedit un ministru foarte bine pregatit, mai ales in ceea ce priveste NATO. Ministrul Blaga, de asemenea, a avut realizari de exceptie cat a fost la comanda ministerului. Si ministrul Igas este pregatit. Un ministru tanar, care este foarte exigent, asa cum consider ca ar trebui sa fie un ministru.

R.: Dumneavoastra ati fi un ministru bun?

D.V.F.: Nu m-am gandit. Niciodata nu m-am gandit sa fac politica. Eu fac politica cetateanului, politica institutiei. Cred totusi ca pot deveni un diplomat bun, pentru ca am invatat multe in America. Daca nu reusesc aici, in Ministerul Administratiei si Internelor, chiar m-as duce ori ministru, ori in Parlament pentru ca stiu sa fac management.

R.: In anul care a trecut, ce structura aflata in subordinea dumneavoastra a avut cele mai mari progrese?

D.V.F.: Politia de Frontiera. Bineinteles, aici au fost facute si investitii mari pe segmentul Schengen, dar, datorita procedurilor si standardelor pe care le-am implementat, datorita unui sef al Politiei de Frontiera foarte ferm fata de contrabandisti, lucrurile merg bine. Traficantii si-au mutat rutele de deplasare, iar securizarea frontierelor a facut ca Grecia sa aiba probleme cu migratia. Am reusit cu seful Politiei de Frontiera, chestorul Ioan Buda, sa intram in bordul Frontex. Cu toate acestea, mai sunt multe de facut. Trebuie sa infiintam Garda de Coasta, trebuie sa facem din Dunare o zona strategica si sa asiguram managementul frontierei Uniunii Europene. Progrese au fost inregistrate si la Jandarmerie, unde au fost facute eforturi mult mai mari decat la Politia Nationala, dar mai este mult de munca si aici. La Jandarmerie avem o problema, in primul rand pentru ca unii isi mentin anumite privilegii. Politia Nationala este pe ultimul loc in ceea ce priveste evolutia in ultimul an, este o dezamagire.

R.: Puteti detalia? Ce-i lipseste Politiei?

D.V.F.: Exista in derulare o evaluare la nivel national. Merg prin judete si discut cu liderii sindicali si cu politistii. In fiecare zi aflu ca politistii sunt umiliti, sunt schimbati din functii pentru ca asa vor altii. Se dau concursuri care sunt organizate in favoarea unora. Toate acestea nu ar trebui sa existe intr-un sistem puternic, profesionist. Din pacate exista. Seful Politiei ar trebui sa fie unul trecut prin Scoala de Politie, nu un inginer. Constat ca din momentul in care a venit la conducerea IGPR (n.r. chestorul Petre Toba) si pana in prezent a dus politia cu 10 ani in urma. Avea oameni cu un sistem informatic bun. Avea oameni scoliti afara. I-a schimbat. Am fost intrebat in America si Uniunea Europeana de ce? A schimbat procedurile, iar acum avem mai multi oameni in birouri decat in strada si platim pentru asta.

Am ajuns in situatia in care avem masini, dar le tinem pe dreapta pentru ca nu avem oameni in strada. Numai in Bucuresti sunt 1200 de locuri de agenti libere. Sunt multe aspecte care denota ca politiei ii lipsesc managerii. Reclama acest lucru si sindicatele. In strada sunt in proportie de 40 la suta din efective. S-a ajuns la 500 de politisti la suta de mii de locuitori, astfel ca rata criminalitatii stradale a crescut. Ce oferim in afara de filme cu mascati? Asta este faliment. Ar trebui facut standardul de cost pentru actiuni sa vedem cat producem si ce oferim.

Sindicatele si politistii imi spun ca manageri sunt obedienti, pusi politic in functii. Tot sindicatele reclama ca politia este o institutie sociala in care rudele au prioritate la angajari si posturi bune. Constat si eu acest lucru in controalele pe care le fac.

R.: Care este relatia dumneavostra cu seful Politiei, chestorul Petre Toba?

D.V.F.: Intr-un an de zile, abia am vorbit de cateva ori la telefon, insa niciodata nu a venit cu proiecte la mine.

R.: Procedura de organizare a concursurilor pentru ocuparea unor posturi, spun sindicatele, a fost facuta in asa fel incat comisia sa poata alege pe cine vrea dintre candidati, iar concursurile nu pot fi contestate. Cum comentati acest lucru?

D.V.F.: Exact. Mi-au fost prezentate situatii in care unor candidati li s-au cerut sa prezinte strategii in situatie de razboi, iar altora, cu pile, doar niste lucruri simple. Nu mai vreazu asa ceva. Vreau ca toti sa aiba sanse egale. Sa-i lasam sa-si vada de cariera. Sa aiba posibilitatea sa se bata pentru acest lucru. Nu sa fie umiliti doar pentru ca nu sunt cunoscuti in lumea politica.

R.: Imputernicirea la comanda unei unitati vi se pare potrivita ca procedura?

D.V.F.: Nu sunt de acord cu imputernicirea. Dupa ce am plecat in America au aparut imputernicirile, evident la comanda politica. Multi dintre cei imputerniciti nu au trecut prin furcile caudine ale examenului. Eu nu vreau politisti cu relatii in judet si nu vreau ca prefectul sa-si spuna cuvantul la numirea unui sef, ci doar sa fie consultat si atunci sa-si argumenteze pozitia. Vreau niste oameni care trec printr-un proces de selectie sever. Chiar prin detectorul de minciuni, astfel ca la sfarsit sa avem oameni loiali institutiei.

R.: Ati afirmat zilele trecute ca ati identificat mai multi sefi de inspectorate care ar trebui schimbati intrucat nu au rezultate si despre care vi s-a spus ca sunt aserviti politic. Despre ce judete este vorba?

D.V.F.: Probabil in Constanta ar trebui schimbati sefii, in Tulcea, probabil in Giurgiu, in sectorul 2 al Capitalei, pentru ca a tolerat contrabanda cu tigari, in orasul Voluntari din judetul Ilfov, In Bacau, Teleorman, Calarasi, insa evaluarea nu s-a incheiat.

R.: Utilizati numai metode conventionale atunci cand mergeti in control?

D.V.F.: Si nucleare daca este necesar. Glumesc.

R.: Va intreb, pentru ca am o informatie potrivit careia oferiti mita politistilor rutieri atunci cand va deplasati in control in tara. Nu dumneavoastra personal, ci soferul dumneavoastra. Este adevarat?

D.V.F.: Da. Asa este. Merg in tara, fac simulari sa verific timpii de reactie ai politistilor in diferite situatii si testez corectitudinea politistilor de la rutiera oferindu-le bani si bunuri.

R.: Ati prins pana acum pe cineva?

D.V.F.: Da. Insa nu au primit bani, ci cadouri simbolice. La Tulcea le-am oferit bani politistilor de la Rutiera. Nu eu, soferul, iar acestia si-au anuntat imediat superiorii ca cineva incearca sa-i mituiasca. Tot aici, in Tulcea, am testat reactia politistilor de la Rutiera in cazul unui furt de autoturism si au scos timpi foarte buni. I-am felicitat. Nu este singurul exemplu pozitiv.

R.: Drogurile usoare si prostitutia ar trebui legalizate?

D.V.F.: Nu. Am fost la Las Vegas, am fost si in Olanda...Legalizarea lor nu reduce criminalitatea.

R.: In cazul protestului politistilor din 24 septembrie, care este situatia in momentul de fata?

D.V.F.: Au fost aplicate sanctiuni contraventionale, a fost sesizat parchetul, iar acum asteptam masuri disciplinare.

R.: Ati mai spus asta. Concret. Ce credeti ca se poate intampla?

D.V.F.: Ministrul de interne si premierul decid. Pentru ca seful politiei si cei care sunt la nivelul lui pot fi schimbati doar prin decizia premierului, pentru management defectuos.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii