Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:19 19 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanta Marea restructurare a… dosarelor sociale

ro

21 Jul, 2010 13:41 904 Marime text

Din saraci, si mai saraci
Administratiile locale au controale pentru reevaluarea dosarelor in baza Legii 416/2001
Guvernul este in urma cu plata ajutoarelor sociale, iar administratiile locale sunt in imposibilitatea de a le achita din fonduri proprii

Marea restructurare a Guvernului Boc se dovedeste letala pentru oamenii de rand si asistatii social, nicidecum pentru cei implicati in afaceri marete pentru care banul public reprezinta principala sursa de hrana.

Daca Emil Boc a uitat de subventiile partidelor parlamentare, iata ca nu i-a trecut cu vederea pe cei care primesc ajutoare sociale, in baza dosarelor depuse la administratiile locale de pe raza domiciliului si care se incadreaza in prevederile Legii 416/2001, privind venitul minim garantat. Interesant este ca sunt aproape aceiasi oameni carora societatea nu le ofera nimic de ani de zile si care, din cate se vede, nici pe viitor nu se pot gandi ca le va fi mai bine. „Nici nu se pune problema ca nivelul lor de trai sa fi cunoscut vreo imbunatatire in perioada in care au fost asistati social, dimpotriva, abia supravietuiesc de la o zi la alta. Sunt amaratii societatii. Banii pe care ii primesc nu le ajung nici de mancare, ce sa mai discutam de alte trebuinte”, ii descrie primarul comunei Cobadin, Cristian Telehoi, pe toti aceia care asteapta, luna de luna, sa primeasca ajutorul social dat de stat.

Primaria pe care o administreaza Telehoi acorda, lunar, 109 ajutoare de acest fel, toate, dosare aflate in prevederile legale. De curand, administratia Cobadin a fost supusa unui control al Inspectoratului Teritorial de Munca, in urma caruia un singur dosar a fost suspendat. „Oamenii sunt saraci, nu-si depun dosarele doar pentru ca ar mai vrea niste bani de la stat. Chiar au nevoie de ei, insa Guvernul uita sa ni-i trimita, la fel ca banii pentru incalzire, pe care nu i-am primit nici pana acum”, continua primarul.

Pe buna dreptate, saracia e litera de lege, iar cei aproximativ 300 de lei pe care o familie ii primeste dupa ce i-a fost acceptat dosarul social nu asigura nici painea pentru copii.

Aceeasi situatie, si in alte localitati. Spre exemplu, la Poarta Alba, primarul, Vasile Delicoti, ne-a declarat ca „banii primiti in baza dosarelor de asistenta sociala nu fac altceva decat sa duca viata de pe o zi pe alta, nicidecum s-o imbunatateasca”. „Sunt batrani care nu au nici un venit, familii cu mai multi copii… Se incadreaza in prevederile legale. Cum sa le refuzi documentele? Chiar si asa, banii sunt putini in comparatie cu preturile, cerintele zilnice si altele”, mai explica primarul Delicoti.

Nemultumiri



La randul sau, primarul comunei Ion Corvin, Dumitru Nedea, explica, pentru cotidianul nostru, ca a fost nevoit sa reduca numarul dosarelor, de la aproape 170 la 50. „Nu se mai incadrau in prevederile legale, si nu puteam incalca legea. Oamenii, uneori, nu inteleg, dar nu suntem nici eu si nici alt angajat al primariei vinovati pentru asta. Se fac anchete sociale, iar acestea ne arata daca se mai incadreaza sau nu in Legea 416/2001”, explica primarul Nedea.

Vara – la munca, iarna – cu dosare sociale

La Lipnita, Primaria are, pe perioada verii, doar 18 dosare la plata, pentru ceilalti existand posibilitatea sa-si asigure traiul zilnic din munca la camp. In schimb, iarna, numarul celor care solicita ajutor de la stat devine mult mai mare, ajungand la aproape 200. „Sunt putine dosare, dar nici pentru acestea banii nu sunt din luna martie, din cauza ca nu ne-au fost trimisi. La fel ca si ajutorul de incalzire, pe care cei care se incadreaza in prevederile legale nu l-au primit din luna noiembrie”, spune, pentru „Observator”, viceprimarul comunei Lipnita, Ioan Burcea.

Altfel spus, rotirea cadrelor se face doar la nivel inalt, tocmai pentru ca anumiti oameni sa nu ramana fara locul de munca, in timp ce categoria cea mai de jos poate sa moara de foame – pe cine intereseaza?!

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii