Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:28 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Migratia patronilor constanteni in Bulgaria

ro

02 Nov, 2010 12:06 937 Marime text

Cel mai profitabil este sa intermediezi mutarea afacerilor la sud de Dunare

Deschiderea unei firme in tara vecina costa intre 500 si 1.000 de euro

Presa sustine ca, pana in prezent, peste 2.500 de firme romanesti au fost inmatriculate in Bulgaria, oficialii ANAF neaga si spun ca numarul real este de zece ori mai mic. In prezent, nu exista o statistica oficiala a statului roman privind numarul exact de firme mutate in tara vecina, insa din ce in ce mai multi intreprinzatori se gandeasc sa sara, cu tot cu afaceri, „parleazul" la bulgari. Ultima intalnire dintre FMI si executiv arunca si mai multa incertitudine asupra mediului de afaceri romanesc, astfel ca specialistii prognozeaza pentru 2011 un adevarat val de transferuri si deschideri de noi afaceri peste Dunare. Constanta este unul din principalele judete care vor fi afectate de migratia patronilor.

Regimul fiscal omoara IMM

„Legislatia se modifica de la un an la altul, statul nu te ajuta cu nimic, din contra, singura lui grija este cum sa-si ia cat mai multi bani. Nu cred ca la bulgari este chiar asa de bine cum suna prezentarile intermediarilor din domeniu, insa macar acolo poti sa strangi bani", ne-a declarat Sorin, un intreprinzator de 32 de ani, care a initiat demersurile pentru deschiderea unui SRL in tara vecina.

Specialistii in domeniu confirma, de asemenea, interesul din ce in ce mai mare al intreprinzatorilor locali de a deschide firme la bulgari. Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura poate oferi in acest sens facilitati celor interesati. „Avem un protocol de colaborare cu institutia similara din Dobrici. Nu am incurajat insa acest lucru (n.r. deschiderea afacerilor la bulgari), pe considerentul ca avem nevoie de investitii aici", a explicat Danut Jugararu, directorul executiv al CCINA. Acesta a avertizat insa ca, daca nu se rezolva problema mediului de afaceri romanesc, in viitor numarul celor care vor deschide firme in tara vecina va fi mult mai mare. „Sunt o serie de dezavantaje care vor face sa migreze un numar mare de firme in tara vecina", a mai metionat directorul CCINA, facand referire la actualele conditii ale mediului de afaceri romanesc, care nu dau semne de imbunatatire.

„Zona interzisa" pentru straini

Potrivit oficialului CCINA, migratia patronilor de la malul marii spre Bulgaria este doar unul dintre efectele negative ale actualului sistem fiscal si politicilor economice. „Conform BERD, anul viitor, Romania va avea cea mai mica crestere economica din regiune. Investitiile straine, de care avem atata nevoie ar putea sa ocoleasca Romania", considera directorul executiv. Altfel spus, asa cum patronilor romani le convine sa deruleze afaceri in Bulgaria si strainii vor face acelasi lucru.

Ce avantaje ai daca muti afacerea la vecini

Daca punem in oglinda conditiile fiscale din cele doua state, bulgarii ne sunt net superiori. Impozitul pe profit la noi este de 16%, la bulgari 10%. Impozitul pe venit in Romania 16%, la bulgari 10%. Impozit pe dividente in cazul Romaniei - 16%, la bulgari doar 5%. Urmeaza acum partea cea mai interesanta, respectiv impozitul minim, care la noi este de cel putin 500 euro, iar la bulgari nu exista! Aceeasi situatie este si in cazul impozitului forfetar. Recuperarea TVA se face la bulgari in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii, iar la noi la ...Pastele cailor. Conform calculelor, la aceste valori, taxele platite la stat pentru salariati sunt la jumatate in cazul Bulgariei comparativ cu Romania. Si, tot ca facilitate, vecinii nostri au coborat valoarea minima a capitalului social necesar pentru infiintarea unei firme de la 5.000 la 2 leva (1,39 dolari). In Romania valoarea capitalului social minim este de 200 lei (63 dolari). In plus, exista deja firme specializate in transferuri si hartogaraia necesara, astfel ca nu trebuie sa va deranjati prea mult pentru deplasari repetate la sediul social din tara vecina. Procesul de inregistrare a unei companii dureaza in jur de doua zile lucratoare, iar taxele de inregistrare sunt de 250 de leva. Potrivit Bancii Mondiale, bulgarii nu au decat 17 plati de facut, in timp ce romanii trebuie sa plateasca 113 taxe.

Cat te costa sa-ti infiintezi o firma la bulgari

Daca vreti sa va deschideti o afacere in Bulgaria, cel mai simplu este sa apelati la serviciile unor firme specializate. Oferta acestora este variata si cuprinde, pe langa procedurile de asistenta la deschiderea si functionarea firmei in tara vecina, intermedierea unor intalniri de afaceri, campanii promotionale, promovare pe internet, traduceri si multe altele. Exista trei variante de infiintare a firmelor, fiecare cu tariful sau. Cel mai ieftin tarif este de 500 de euro si cuprinde infiintarea propriu- zisa a unei societati neplatitoare de TVA (toate documentele), capitalul social minim de 2 leva si asigurarea unui sediu social pentru un an de zile. Urmeaza varianta „b", respectiv cele enumerate anterior, la care se adauga doua stampile, deschiderea unui cont bancar, un card, serviciu de contabilitate, consultanta, precum si o oferta speciala - prima luna de contabilitate gratis. In acest caz pretul este de 800 de euro. Cea mai scumpa firma la bulgari este cea care plateste TVA. Pentru 1.000 de euro beneficiati de facilitatile variantei „b" plus inregistrarea pentru TVA a societatii. Chiria minima pentru un sediul social in Bulgaria este de 300 euro pe an, iar seviciile de contabilitate costa intre 50 si 100 euro pe luna, in functie de cantitatea si tipul documentelor derulate.

Darius MARTINESCU

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii