Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:06 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Politistii cu bube, primii disponibilizati

ro

15 Sep, 2010 13:33 853 Marime text
La nivelul IPJ Constanta, de la inceputul anului au fost aplicate 31 de sanctiuni disciplinare

Una dintre cele mai frecvente abateri este incalcarea dispozitiilor sefilor ierarhici

Cazul cel mai mediatizat este cel al cms. sef Dorin Colidiuc, fostul adjunct al IPJ, care a fost trecut pe o functie inferioara

In urma cu cateva saptamani, surse din Ministerul Administratiei si Internelor precizau ca angajatii vizati de disponibilizare sunt cei care au mai multe abateri profesionale. O analiza efectuata de MAI a stabilit faptul ca, in unele structuri ale ministerului, exista angajati care au chiar si sapte abateri profesionale in ultimul an. MAI precizeaza ca restructurarea se va face pe criterii de competenta si conduita profesionala a angajatilor. „Scopul final este de crestere a eficientei si activitatii operative a sistemului de ordine si siguranta publica in strada, precum si cresterea calitatii serviciilor prestate in folosul cetatenilor, potrivit atributiilor conferite prin lege", au mai precizat surse din MAI.

Politistii constanteni, in vizorul sefilor

La Inspectoratul de Politie al judetului Constanta, de la inceputul anului pana-n prezent au fost aplicate 31 sanctiuni disciplinare. Potrivit sefului IPJ Constanta, comisar sef Dumitru Catana, cele mai frecvente abateri disciplinare constatate privesc neglijenta manifestata in indeplinirea indatoririlor de serviciu sau a dispozitiilor sefilor ierarhici. In functie de abaterea inregistrata, contravenientul si-a primit si pedeapsa. Mai exact, potrivit prevederilor legale, au fost aplicate mai multe genuri de sanctiuni disciplinare. „S-a pornit de la mustrare scrisa, diminuarea drepturilor salariale pentru functia indeplinita cu 5-20% pe o perioada de 1-3 luni, amanarea inaintarii in gradul profesional urmator pe o perioada de 1-3 ani si s-a ajuns chiar la trecerea pe o functie inferioara", a mai precizat cms. sef. Catana.

Colidiuc, anchetat disciplinar

De departe, cel mai mediatizat caz al unui politist constantenean care si-a primit si pedeapsa de la superiorii ierarhici este cel al fostului adjunct al inspectorului sef al IPJ Constanta, comisar ef Dorin Colidiuc. Conducerea Inspectoratului General al Politiei Romane a decis, in luna august a acestui an, ca adjunctul sefului IPJ Constanta, comisarul sef Dorin Colidiuc, sa fie sanctionat cu trecerea la o functie inferioara. Chiar daca a contestat decizia, aceasta a fost respinsa de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Asa se face ca, in prezent, cms. sef Colidiuc este ofiter in cadrul Serviciului de Resurse Umane al Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta. Cum respingerea contestatiei nu l-a facut sa renunte la batalia cu MAI, Colidiuc a decis acum sa se lupte in instanta, unde spera ca magistratii sa-i dea dreptate.

Parat de Zaheu

Colidiuc a fost chemat in data de 18 mai, in fata Consiliului de Disciplina al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), iar in urma verificarilor efectuate s-a decis retrogradarea. Cercetarea cms. sef Colidiuc a venit dupa ce, in luna februarie, fostul sef al IPJ, cms. sef Aurelian Zaheu, a intomit impotriva sa un raport in care se arata ca adjunctul nu a condus echipa trimisa la cercetarea unui eveniment, desi primise un ordin in acest sens. Mai exact, cms. sef Colidiuc a fost desemnat sa se ocupe de talharia comisa in data de 9 februarie, cand doi indivizi cu cagule pe fata au intrat in sediul casei de pariuri Stanleybet, din Mangalia, si, dupa ce l-au amenintat pe angajat cu un pistol, au plecat cu suma de 7.000 lei.

Criterii de evaluare

Pe de alta parte, surse din MAI au mai precizat ca au fost stabilite unele criterii de evaluare a performantelor lucratorilor MAI, la care s-a cerut si sprijinul membrilor sindicatelor. Astfel, sindicalistii au fost invitati sa propuna criterii de evaluare, in cadrul a doua intalniri oficiale, in vederea efectuarii viitoarelor restructurari. Atat MAI cat si reprezentantii sindicatelor au declarat ca doresc ca repartizarea personalului pe posturi in urma reorganizarii sa se faca pe baza unor criterii si nu prin examen. Astfel, la intalnirile cu sindicalistii reprezentantii MAI au adus in discutie trei criterii de evaluare: cele prevazute de Codul Muncii, cele de performanta, loialitate, corectitudine etc., care sunt cuantificate prin punctaj si cele sociale prevazute in contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007- 2010. In ceea ce priveste sanctiunile primite de un angajat MAI, sindicalistii sustin ca cele care trebuie luate in considerare sa fie cele incepand cu 2006, pentru o perioada de maxim 4 ani, pentru ca aprecierea sa fie obiectiva.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii