Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:24 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Supravietuire pe credit

ro

27 Sep, 2010 12:07 734 Marime text

Tot mai multi pensionari se inscriu in CARP, din dorinta de a lua bani cu imprumut

Si numarul datornicilor in acest sistem de ajutorare a pensionarilor a crescut

Pensionarilor le convine procedura de poprire, pentru ca astfel li se opreste mai putin din venituri

Numarul pensionarilor care devin membrii ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Constanta pentru a se putea imprumuta in viitorul apropiat este in crestere semnificativa. Presedintele CARP Constanta, Corneliu Enachescu, declara ca, fata de anii trecuti, a crescut numarul de persoane care doresc sa devina membri ai CARP. Potivit lui Enachescu, in fiecare luna adera la organizatie in jur de 120 de noi membri, in comparatie cu anii anteriori, cand 70 - 80 de peroane se inscriau lunar in CARP. Specialistii sustin ca nu s-a ajuns inca la dublarea numarului de noi membri, dar a crescut semnficativ, mai ales intr-o perioada de criza, cand se presupune ca cei care doresc sa faca imprumuturi ar trebui sa fie mai prudenti.

A crescut si numarul rau-platnicilor

Corneliu Enachescu ne-a declarat ca, de obicei, cele mai multe inscrieri sunt in perioada de toamna si in sezonul de iarna, cand oamenilor le trebuie lemne pentru foc, provizii pentru iarna etc. „Treaba decurge normal la noi, insa este si un necaz, pentru ca nu toti ramburseaza banii. Spre exemplu, la ora actuala avem 93 de membri care nu au trimis banii de cinci - sase luni. Le-am facut poprire la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Constanta si cei de acolo ne dau sumele de bani ca sa ne putem recupera ceea ce au imprumutat membrii nostrii", explica Enachescu. Conducerea CARP Constanta a recunoscut ca, in aceste conditii, institutia este in pierdere, pentru ca in loc sa-si recupereze banii din ratele pe care le-au stabilit prin contractul de creditare, Casa de Pensii Constanta nu poate returna CARP-ului mai mult de o treime din pensia imprumutatului, asa cum prevede legea. Astfel, in loc sa primeasca ratele in 10 luni, CARP le recupereaza abia in 20 de luni. Acest mod de recuperarea nu face altceva decat sa ingreuneze intr-un fel imprumutarea altor pensionarii care au nevoie de bani.

„Noi nu sutem banca lui Tiriac, ca sa avem bani atat de multi. Noi luam de la unii, dam la altii, dar avem si o mica dobanda pentru ca aceasta activitate necesita personal si plata unor anumite servicii si avem nevoie sa ni se ramburseze sumele la datele stabilite prin contracte", a mai precizat Corneliu Enachescu.

De acest ajutor din partea CARP pot beneficia doar pensioanrii care sunt membrii CARP Constanta. Organizatia locala a CARP are 13.200 de membrii, toti pensionari.In afara de pensionarii care imprumuta pentru a-si face aprovizionarea de iarna, sunt si persoane care solicita credite pentru tratamente medicale, in special pentru cele de cancer, foarte costisitoare.

Pentru a se proteja de rau-platnici, CARP solicita de acum fiecarui pensionar care cere credit, pe langa actele necesare, si doi giranti, ale caror pensii trebuie sa fie in jur de 700-800 lei/luna. Specialistii CARP Constanta spun ca nu pot fi giranti cei care au pensie minima. Pensionarii constanteni pot imprumuta pana la 3.000 lei, suma care trebuie platita in maximum 18 rate. Suma maxima imprumutata a scazut, de cateva luni, de la la 5.000 lei la 3.000 lei, pe motiv ca, de la inceputula cestui an exista o avalansa a varstnicilor constanteni care solicita imprumuturi.

Din timp, masuri prevenitive

Varstnicii care doresc sa imprumute o suma cuprinsa intre 2.000 si 3.000 lei de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Constanta vor plati o dobanda de 12%. Cei care vor sa ia o suma cuprinsa intre 1.000 si 2.000 lei au de dat la CARP imprumutul plus o dobanda de 11%, iar cei care vor imprumuta sub 1.000 lei vor achita o dobanda de 10%. Presedintele Corneliu Enachescu spune ca din banii obtinuti din dobanda se platesc salariatii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, energia, apa si alte utilitati pentru cladirea in care functioneaza CARP.

Membrii CARP aveau dreptul, o data pe an, la suma de 45 lei, care putea fi decontata in cazul unor lucrari stomatologice, oftalmologice si pentru tratament in statiuni balneare, dar acum se poate beneficia de aceeasi doar odata suma la doi ani. Potrivit lui Corneliu Encachescu, luna trecuta au fost acordate 680 de imprumuturi, dar se preconizeaza ca acest numar se va mari substantial in perioada urmatoare, pentru ca ne apropiem de sezonul rece, cand cheltuielilor de zi cu zi li se vor adauga si cele pentru incalzire.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii