Observator de Constanta Tragedia de la Maternitatea Giulesti s-ar putea repeta la Constanta!?!
Observator de Constanta: Tragedia de la Maternitatea Giulesti s-ar putea repeta la Constanta!?!
Desi conducerea SCJU da asigurari ca la noi lucrurile functioneaza perfect, realitatea este pe undeva… pe langa
Numai in ultima luna, din cele doua sectii de Obstetrica-Ginecologie au plecat, prin demisie, cinci medici – toti, cu experienta
Tragedia de la Maternitatea Giulesti a readus in prim-plan starea extrem de grava a sistemului sanitar din Romania. Sistem pe care il finantam noi toti, cei asigurati, dar care, de 20 de ani, se zbate in lipsuri, birocratie, coruptie si indiferenta. Lipsuri, pentru ca, atunci cand au fost bani, s-au risipit pe investitii inutile, sau care, ulterior, si-au dovedit ineficienta; birocratie, din cauza sutelor de hartii care trebuie completate pentru orice procedura; coruptie, pentru ca s-a ajuns ca unii medici sa negocieze ca la piata pretul unei interventii. Si indiferenta, din partea guvernantilor, care, an de an, ne promit reforma, dar care nu fac nimic pentru ca acest lucru sa se intample cu adevarat, iar sistemul, inclusiv Sanatatea, sa devina eficient.
In urma cu cativa ani, cotidianul nostru atragea atentia asupra unui fapt extrem de grav care se petrecea la Constanta, unde zeci de mamici din municipiu plecau sa nasca la Mangalia sau la Medgidia, pentru ca acolo primeau mai multa atentie din partea cadrelor medicale, pentru ca era mai curat, iar confortul, net superior fata de ceea ce oferea Spitalul Judetean. Autoritatile sanitare ne-au acuzat, atunci, de interpretarea eronata a unor date statistice, dar timpul a demonstrat ca aveam dreptate. Intre timp au aparut cele doua maternitati private, unde viitoarele mame se duc nu pentru ca le dau banii afara din casa, ci pentru ca, acolo, atat ele, cat si nou-venitii pe lume chiar primesc toata atentia si grija de care au nevoie. Intre timp, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta (SCJU) se transforma intr-un loc de care pacientii nu stiu cum sa se indeparteze mai repede, unde propunerile venite din partea celor care inca mai cred ca se poate schimba ceva in bine sunt ignorate sau chiar considerate subversive.
Ieri dimineata, la o emisiune televizata a postului Realitatea, constanteanul Mircea Timofte, presedintele Ordinului Asistentelor si Moaselor din Romania, dadea exemplul unui spital – fara sa nominalizeze – unde o tragedie precum cea de la Maternitatea Giulesti ar fi posibila. Timofte incerca, astfel, sa explice modul defectuos in care functioneaza unele maternitati si sa incerce o disculpare, de principiu, a asistentei, care, pana acum, a fost gasita de opinia publica drept principala vinovata a ceea ce s-a intamplat, pentru ca nu ar fi fost in salonul de Terapie Intensiva timp de o ora. Pentru cei care cunosc cum functioneaza Maternitatea din cadrul SCJU, a fost evident ca exemplul se referea la spitalul constantean, unde exista doua sectii de Obstetrica-Ginecologie, dispuse pe doua etaje – 6 si 7 – iar Maternitatea este situata la etajul 7. Practic, atunci cand un medic de la sectia de la etajul 6 asista o nastere care se petrece la etajul 7, el isi cheama asistenta si infirmiera de la etajul 6, iar, pret de jumatate de ora, sau cat dureaza expulzia fatului, salonul de nou-nascuti de la etajul 6 ramane nesupravegheat, nu pentru ca asistenta doarme in post sau e la plimbare, ci din motive intemeiate.
Bebelusii, supravegheati 24 de ore din 24!?
De cealalta parte, managerul SCJU, dr. Dan Capatana, a precizat, chiar ieri, ca 24 de ore din 24, in salonul de Neonatologie, exista o asistenta care nu scapa din ochi bebelusii, indiferent de numarul lor, cateva zeci sau doar unul singur. Potrivit acestuia, nici nevoile fiziologice nu reprezinta un motiv intemeiat pentru a parasi salonul. In acest caz, asistenta este obligata sa ceara inlocuirea, lucru care, teoretic, se si face. In cazul prematurilor, cel putin pe hartie, situatia sta si mai bine. Potrivit dr. Capatana, nu doar o asistenta ii vegheaza nonstop pe bebelusi, ci si un medic.
Nu de aceeasi parere sunt, insa, asistentele, care, desi nu vor sa recunoasca oficial, totusi lasa sa se inteleaga cu totul altceva. Teama de a-si pierde locul de munca, fie el si unul prost platit, este mai puternica decat teama de a fi acuzate, in eventualitatea producerii unui eveniment similar celui din Capitala, de neglijenta. Un lucru este cert: regulile au fost facute pentru a fi incalcate, chiar daca acest lucru nu se face neaparat in mod voit, ci, de multe ori, din cauza numarului insuficient de personal, care a tot intrat la apa, in ultima perioada.
Poate singura modalitate sigura de a afla daca bebelusii sunt supravegheati, secunda de secunda, in primele ore de viata, este amplasarea unor camere de luat vederi, propunere cu care a venit, recent, Consiliul Judetean Constanta. In acest mod, angajatii spitalului vor putea fi urmariti pas cu pas si, poate, astfel vor putea fi solutionate si sesizarile de orice natura ale pacientilor ori „paruielile” care mai au loc intre asistente sau infirmiere.
„Este exclus sa se intample ceea ce s-a intamplat la Maternitatea Giulesti”
Reprezentantii SCJU precizeaza ca o tragedie precum cea petrecuta la Maternitatea Giulesti nu poate avea loc la Constanta, si asta, deoarece, in ultimele sase luni, firma specializata care are contract cu spitalul a verificat absolut toate instalatiile de aer conditionat. De altfel, conducerea SCJU a hotarat – se pare, pentru mai multa siguranta – ca doar aceasta firma sa decida ce fel de instalatii trebuie folosite, pentru a avea o eficienta maxima si pentru a se evita eventuale probleme.
Nu doar aparatele au fost verificate, spun reprezentantii spitalului, ci si prizele, conductorii si starea impamantarii, iar numarul extinctoarelor a crescut semnificativ, in ultima perioada. In plus, conducerea SCJU a dat asigurari ca si conditiile de pe sectiile unde se afla nou-nascutii si mamele sunt mai mult decat acceptabile. 90% dintre incubatoarele de la Neonatologie si de la salile de nasteri sunt noi, asa ca cei mici ar trebui – din nou, teoretic – sa fie in siguranta.
SCJU, spitalul fara ginecologi
La SCJU au fost, de-a lungul timpului, nenumarate discutii pe marginea existentei celor doua sectii de Obstetrica-Ginecologie (in urma cu cativa ani au functionat chiar trei sectii cu acelasi profil) si a nerespectarii circuitelor, dar nimeni nu a luat nici o masura. S-a mers pe premisa ca, atata vreme cat cei doi sefi de sectii – dr. Vlad Tica si dr. Lazar Irimia – accepta aceasta imparteala, totul este in regula. Medicii au facut, insa, memorii peste memorii, atat la conducerea spitalului, cat si la Directia de Sanatate Publica si la Minister. Nu s-a facut nimic pentru a rezolva situatia – ceea ce ar fi fost foarte simplu, prin unirea celor doua sectii – asa ca acum s-a ajuns ca, pe cele doua sectii, sa mai lucreze doar 6 medici, dintre care doi sunt si cadre universitare, astfel ca lucreaza doar cu jumatate de norma.
Inaintea aparitiei maternitatilor private, in SCJU lucrau, cu norma intreaga, 18 medici (!?!), fapt care ar trebui sa-i trezeasca la realitate pe cei care conduc destinele Sanatatii constantene. Doar in ultima luna, cinci medici de la specializarea obstetrica-ginecologie si-au depus demisiile, nu neaparat pentru ca au ales sa lucreze exclusiv in mediul privat, ci pentru ca au realizat ca in Spitalul Judetean nu se doreste rezolvarea unor probleme care au fost semnalate de zeci de ori. Lista demisionarilor a fost deschisa de dr. Constantin Boteanu, au urmat dr. Veronica Chirila si dr. Cornelia Savu, si, apoi, dr. Mihaela si Valentin Peteanu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp