Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:27 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Condamnat pentru inselaciune, in poze cu oficiali americani - Constanteanul most-wanted Leonida Teohari, milionar in lumea buna din Canada

ro

09 Feb, 2011 12:01 1314 Marime text

Singurul constănţean aflat pe lista celor mai căutaţi infractori români îşi trăieşte, bine mersi, visul... canadian. Leonida Teohari, care va împlini pe 14 martie vârsta de 63 de ani, este acum un milionar respectabil din Toronto, patron de firme cu sute de angajaţi, ar fi, zice-se, mason de rang înalt, umblă în companii selecte (congresmeni şi senatori americani, un fost ambasador american în România etc.) scrie cărţi şi se plânge în presa canadiană de cât de mârşavi sunt cei care conduc România. Până a ajunge la tunul de peste 40 de milioane de dolari dat statului român între 1990 şi 1994, viaţa constănţeanului Leo Teohari, aşa cum se prezintă acum peste tot, chiar a fost una de poveste.

Leonida Teohari a fugit din România în 1980, cu 1.000 de dolari în buzunar, luându-şi cu el soţia şi tatăl, dar lăsându-i în ţară pe cei doi copii ai săi, Darius, de 9 ani, Ana, de 4 ani şi mama sa. Nu mai puţin de 18 luni au stat separaţi, povesteşte Leo Teohari într-unul din interviurile sale lacrimogene- între noi fie vorba, toate articolele despre el, apărute în credula sau „tonomata" presă canadiană, sunt cumplit de lacrimogene. A fost nevoie de negocieri la nivel înalt între guvernul canadian şi regimul ceauşist din România, se arată într-un articol publicat de ziarul Sun Tribune, pe 18 noiembrie 2004, pentru ca familia Teohari să se reunească.

Ceauşescu, „mituit" de canadieni cu 350.000 de dolari pentru Centrala Nucleară, pentru a-i lăsa să plece pe copiii lui Teohari

Episodul e pur şi simplu halucinant şi, dacă este adevărat, înseamnă că Centrala Nucleară de la Cernavodă există azi şi datorită lui Leonida Teohari. Potrivit publicaţiei canadiene, care îl citează pe constănţeanul Teohari, în urma negocierilor dintre premierul canadian de atunci, Pierre Trudeau, şi regimul comunist de la Bucureşti, Ceauşescu a lăsat să plece din ţară 6 români. „Trei dintre aceştia erau ai mei", spune Leo Teohari. În schimbul lor, Canada a acordat României un împrumut de 350.000 de dolari pentru punerea în funcţiune a primului reactor Candu, precizează publicaţia canadiană. Peste ocean, Leo Teohari devine, efectiv, un om realizat, care se învârte în cercuri guvernamentale americane şi canadiene- sau cel puţin aşa spune el- rulează afaceri de zeci de milioane de dolari, ajungând un veritabil stâlp al societăţii. Şi ca orice om ajuns, peste noapte, din duşman de clasă al dictatorului Ceauşescu, milionar canadian, nu se putea să nu facă paradă cu „pilele" sale. Vom prezenta astfel, în premieră pentru România, fotografii inedite înfăţişându-l pe constănţeanul Leonida Teohari, aflat, vă reamintim, pe lista celor mai căutaţi infractori români, alături de congresmenul american David Funderburk, ambasador al SUA în România între 1981 şi 1986, şi senatorul american Jesse Helms.

Mugur Isărescu, acuzat de fugarul Leonida Teohari de implicare în condamnarea sa

Leonida Teohari se întoarce în România imediat după 1990, mai povesteşte constănţeanul jurnaliştilor canadieni şi s-a gândit să ofere românilor săi binele de care aceştia n-au avut parte pe timpul lui Ceauşescu. Motivaţia lui e aceeaşi ca în cazul tuturor investitorilor din acea perioadă: pentru popor, pentru copii şi dezvoltarea naţiunii şi alte bla-bla-uri jenante, dar înghiţite de canadieni cu o naivitate ieşită din comun. Poate de aceea, Leo Teohari nu aminteşte nici o clipă, în interviurile sale, despre faptul că este condamnat în 1998 la 4 ani de închisoare pentru înşelăciune, fiind acuzat că a prejudiciat Credit Bank şi defuncta Dacia Felix cu 27,6 milioane de dolari şi 25,5 milioane mărci germane. Varianta lui Teohari la problemele penale din România e simplă, calată pe acelaşi model lacrimogen al afaceristului care şi-ar da şi mama şi tata şi pielea de pe el pentru ţară şi popor, dar a fost alungat cu pietre de duşmanii rapaci ai naţiei: băncile l-au înşelat, de fapt, pe el, în complicitate cu Banca Naţională a României şi, evident, mafia italiană, toate cu ştiinţa fostului premier român Mugur Isărescu. De aceea, anunţă constănţeanul nostru, a dat în judecată cele trei bănci amintite, de la care cere despăgubiri de 126 milioane de dolari. Vom continua, în numerele viitoare, să prezentăm povestea incredibilă a escrocului constănţean Leonida Teohari, acum un respectat milionar canadian, aşteptat să se întoarcă acasă pentru a ispăşi patru ani de puşcărie.

www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii