Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:14 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Zeci de hectare din Delta si doua hoteluri, volatilizate - Awdi a facut disparute bunurile din Constanta sechestrate de procurori

ro

06 Sep, 2010 13:11 1863 Marime text

Clanul Awdi continuă să facă ce ştie el mai bine şi i-a mai tras o smetie peste bot statului român. Astfel, după ce a prejudiciat fosta Rodipet cu circa 35,5 milioane de euro, aşa cum apare în documentele Parchetului General, Awdi a furat acum două hoteluri, la propriu, chiar de sub nasul procurorilor. Este vorba despre hotelurile Caraiman, din Mamaia şi Orlando, din Venus, puse oficial sub sechestru de către Parchetul General, în luna iunie a acestui an, în dosarul Rodipet. Teoretic, cele două unităţi hoteliere constituie un gaj pentru recuperarea prejudiciului de 35,5 milioane de euro, dacă acesta va fi confirmat de judecători. Practic, Hassan Awdi a avut grijă să le treacă frumos de pe o firmă de-a sa, vânată de procurori, pe o altă societate, apoi pe alta, ambele de-ale sale, dar care nu se aflau în vizorul autorităţilor. În cele din urmă, ultima firmă în patrimoniul căreia ajunseseră cele două hoteluri din Constanţa, şi-a radiat, oficial, punctele de lucru de la Caraiman- Mamaia şi Orlando- Venus, astfel încât dacă statul se va hotărî la un moment dat să valorifice cele două unităţi pentru a-şi recupera prejudiciul va constata că nu mai are ce.

În acest moment, hotelurile Caraiman din Mamaia şi Orlando, din Venus, evaluate la peste 10 milioane de euro, nu mai există, iar statul are acum sechestru pe nişte clădiri- fantomă. La fel stau lucrurile şi în cazul a peste 30 de hectare de teren din comuna Corbu, trecute de Awdi de pe numele firmei cu probleme pe cel al unui off-shore nevinovat din Cipru, controlat, cum altfel, tot de clanul Awdi. Astfel, amplasamentul din Grindul Chituc, pe care Awdi se lăuda că va ridica o staţiune de lux, a ajuns acum proprietatea unei căsuţe poştale din Cipru, iar statul român şi-a mai luat o ţeapă de câteva zeci de milioane de euro. Ingineria s-a produs simplu: pe 15.03.2010, SC Yourhotels SRL, care deţinea toate terenurile şi hotelurile clanului Awdi, a cesionat 99,995% din SC Black Sea SPV Business SRL, firmă în care era unic asociat şi în patrimoniul căreia se aflau trecute terenurile din Corbu, către Lopsan Investments Ltd din Cipru, un off-shore reprezentat de Georges Matly Marwan, asociat cu lui Hassan Awdi în mai toate afacerile libanezului. Prin această cesiune, off-shore-ul cipriot devine proprietarul a cinci loturi de 101.502 metri pătraţi, 50.000 metri pătraţi, 65.000 metri pătraţi, 62.000 metri pătraţi, respectiv 90.000 metri pătraţi, situate în extravilanul comunei Corbu, mai bine spus în Delta Dunării.

Delta lui Awdi s-a mutat într-o căsuţă poştală din Cipru

Terenurile din Grindul Chituc, obţinute în 2007, au fost evaluate în 2008 la aproape 25.000.000 euro, Yourhotels făcând atunci public un anunţ de scoatere la vânzare a tuturor terenurilor şi hotelurilor deţinute de Awdi în Constanţa. Acum, Delta lui Awdi s-a mutat pe blat în Cipru, iar statul şi-a mai luat-o o dată de la clanul libanezului. Acelaşi procedeu a fost folosit şi în cazul hotelurilor Caraiman din Mamaia şi Orlando din Venus. Cu foarte puţin timp înainte ca mascaţii să-l salte pe juniorul Mehdi Awdi din complexul Caraiman, din Mamaia, şi să instituie sechestru pe unităţile hoteliere, familia acestuia a avut grijă să treacă cele două hoteluri pe alte nume, după care le-a radiat, pur şi simplu. Primul pas a fost făcut tot pe 15.03.2010, când s-au „măritat" cele 30 de hectare din Grindul Chituc. SC Yourhotels SRL a cesionat 99,993% din SC Black Sea Special Purpose Entity SRL, subsidiară pe numele căreia era trecut complexul Caraiman din Mamaia, către acelaşi off-shore cipriot care a primit şi terenurile din deltă, Lopsan Investments Ltd. Căsuţa poştală cu numărul 2012, dintr-un birou de pe bulevardul Akropoleos, din Nicosia, aşa cum apare Lopsan Investments, a devenit astfel şi proprietara complexului Caraiman din Mamaia, alcătuit din hotelul cu restaurant Caraiman, cu o suprafaţă construită de 3.686 metri pătraţi (2.957 metri pătraţi în acte), plus terenul aferent de 3.730 metri pătraţi. În aceste condiţii, anchetatorii români au pus sechestrul peste proprietatea unei societăţi cipriote, lucru care ar fi îngreunat la maxim obţinerea vreunui profit prin valorificarea hotelului.

Awdi şi-a „mutat" hotelurile Caraiman şi Orlando în Cipru, după care le-a radiat


Iar lucrurile aveau să se înrăutăţească şi mai mult pentru statul român, pe care Awdi îl „face" din toate poziţiile. După trecerea complexului Caraiman de pe numele lui Awdi pe cel al unui off-shore deţinut de un apropiat al libanezului, se schimbă şi patronatul societăţii-mamă Yourhotels, astfel încât suspecţii să-şi piardă de tot urma. În şedinţa AGA de pe 24.03.2010, Bassam Raymond Istambouly, deţinător a 0,0001% din Yourhotels, Hassan Awdi, deţinător a 0,0003%, Georges Matly Marwan, deţinător a 42% şi SC Street Corner SRL, administrată de El Mokdad Bilal Mohamad, deţinătoare a 57,9996%, şi-au cesionat părţile sociale către SC Newman Magazin SRL şi Mobil Affiche România SRL, controlate de Barisoro Marry Ann Bautista, respectiv Hassan A. Awdi. Concomitent, Mehdi Awdi este revocat din funcţia de administrator al Yourhotels, fiind înlocuit de El Mokdad Bilal Mohamad, Awdi ştergându-şi astfel urmele în mod oficial. Cireaşa de pe tort a fost pusă însă pe 13.04.2010, când reprezentanţii celor două firme care au preluat Yourhotels, au decis radierea punctelor de lucru Euro Caraiman Resort 1 şi Euro Caraiman Resort 2, adică a complexului Caraiman, din Mamaia, precum şi a punctului de lucru hotel Orlando din Venus. Reamintim că DIICOT a început în luna iunie urmărirea penală împotriva a 9 persoane din fosta conducere a Rodipet, acuzată de crearea unui prejudiciu de 35,5 milioane de euro prin vânzarea ilegală a mai multor active şi semnarea unor contracte total nefavorabile companiei. Hassan Awdi, Mehdi Awdi, Istanbouly Bassam Raymond, Matly Marwan Georges, Florin Lungu, Lorica Doina Bejan, Angela Coman, Iordan Bădeanu şi Chehade Elie sunt acuzaţi de constituirea unei grupări infracţionale organizate, care a delapidat şi a spălat, prin intermediul a 70 de firme, sume uriaşe de bani, fapte prezentate în premieră de „Replica" pe parcursul mai multor articole publicate în ultimii doi ani. În urma celor 24 de descinderi care au avut loc în dimineaţa zilei de 22.06.2010, procurorii DIICOT au pus sub sechestru 5 hoteluri din Bucureşti şi Constanţa, 20 de apartamente şi 150 de maşini şi utilaje agricole.

www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii