Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:00 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf 2.000 de locuinţe sociale pentru constănţeni

ro

08 Mar, 2011 12:59 1261 Marime text
În 2008, când tinerii din Constanţa solicitau locuinţe, primarul Radu Mazăre a lansat un proiect unic la nivel naţional: programul de locuinţe ieftine pentru tineri. Proiectul a fost concretizat prin ridicarea celor 1.044 de locuinţe ieftine din cartierul Baba Novac, proiect în care au fost angrenate atât societăţi private, cât şi autorităţi locale şi judeţene. În 2008, când tinerii din Constanţa solicitau locuinţe, primarul Radu Mazăre a lansat un proiect unic la nivel naţional: programul de locuinţe ieftine pentru tineri. Proiectul a fost concretizat prin ridicarea celor 1.044 de locuinţe ieftine din cartierul Baba Novac, proiect în care au fost angrenate atât societăţi private, cât şi autorităţi locale şi judeţene. Dar locuinţele ieftine nu au rezolvat decât o parte a problemei locative de la nivelul municipiului. Aşa a apărut ideea construirii unor locuinţe sociale. Cum era şi normal, pe primul plan a fost pus aspectul financiar, având în vedere că bugetul municipalităţii a fost redus drastic ca urmare a deciziilor Guvernului Boc. În aceste condiţii, a prins contur ideea unui cartier social de locuinţe modulare. Ieri, în parcul Primăriei Constanţa, s-a desfăşurat prima etapă a acestui proiect, unic la nivel naţional. Primarul Radu Mazăre a prezentat proiectul de locuinţe modulare intitulat "Campus Social "Henri Coandă"". "Cred că este cel mai mare proiect social din România. Noi o să amplasăm 2.000 de asemenea containere, care, practic, înseamnă fie o garsonieră, fie un apartament cu două sau trei camere. Vom începe cu 500 de astfel de case modulare, care vor fi date în folosinţă în martie 2012, urmând ca, în septembrie 2012, să inaugurăm alte 500 şi, în 2013, alte 1.000 de locuinţe, tot în două etape. Dacă vom constata că mai este nevoie de case, vom continua acest proiect. Vor fi bloculeţe P+2 ale căror locuinţe au baie, chicinetă cu plită şi frigider. Acesta este gradul de dotare pe care îl vom oferi", a declarat primarul Mazăre. Pentru acest tip de locuinţe sociale vor exista şi trei tipuri de beneficiari. "Cei foarte amărâţi nu vor plăti nimic. Cei care au un venit mediu vor plăti doar apa şi curentul. Iar cei tineri, pentru care aceste locuinţe sociale reprezintă o etapă provizorie în viaţa lor, vor plăti şi o chirie modică, pentru a fi obligaţi să-şi caute ulterior o locuinţă în care să stea", a spus Mazăre. El a subliniat că, pentru 1.000 de locuinţe, se vor cheltui aproximativ 4 milioane de euro. "Plata acestor containere se va face eşalonat, în cinci ani. Eu cred că România poate suporta 1.000 - 1.500 de euro pentru fiecare amărât care nu are casă şi care doarme în bordeie, case de carton sau case părăsite", a spus primarul. El a subliniat că ideea acestui cartier de locuinţe modulare pentru nevoiaşi i-a venit viceprimarului Constanţei Gabriel Stan: "Este o idee genială şi îi mulţumesc pentru asta. Dacă îi venea mai demult ideea, poate că aveam deja un cartier de locuinţe de acest gen".

PROIECT SOCIAL. Noul cartier de locuinţe sociale va ri ridicat pe terenul obţinut de Primăria Constanţa cu titlu gratuit de la Poliţia de Frontieră. "Având în vedere procedurile de achiziţie din România, care durează minimum o jumătate de an, cred că termenul de martie 2012 pentru primele locuinţe modulare este foarte bun. De fapt, acesta este avantajul proiectului. Sunt două mari avantaje: în primul rând, este ieftin şi poate fi susţinut de orice autoritate locală sau centrală, iar în al doilea rând, se face foarte repede. Dacă ar fi fost să construim blocuri, ar fi durat foarte mult şi cu banii aceştia am fi rezolvat numai 100 de familii în loc de câteva mii. Cartierul va fi pe terenul preluat de la Poliţia de Frontieră. Locuinţele vor veni gata făcute din fabrică, iar noi le vom asambla P+2, vom face nişte pasarele de urcare între ele. Dacă va fi nevoie, vom continua proiectul pentru a rezolva problema celor 10.000 de oameni care nu au unde să stea în Constanţa. În noul cartier vom amenaja un punct sanitar, un post de poliţie şi un club pentru cei în vârstă", a explicat Mazăre. La nivel mondial, acest tip de locuinţe este folosit de mult. „În Olanda, cel mai mare campus universitar este format din containere. Este şi un tip de arhitectură. În foarte multe ţări a fost adoptată ca soluţie pentru că este ieftină şi rapidă. În prezent, avem la RAEDPP peste 8.700 de cereri pentru locuinţe. Nu ştiu dacă mai există în ţară aşa ceva. Este proiectul social care mă mulţumeşte cel mai mult", a mai spus Mazăre.

De aceste locuinţe sociale vor beneficia familiile nevoiaşe din municipiul Constanţa. Radu Mazăre a făcut ieri o vizită la câteva din cazurile sociale care vor beneficia de acest program. Prima vizită a fost făcută unei familii care locuieşte într-o baracă din zona Căminului de studenţi de la Pescărie. Ainur Ali, de 46 de ani, locuieşte împreună cu soţia, Aurelia Palade, de 36 de ani, şi cei cinci copii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 11 ani într-o casă improvizată din lemn şi plastic. „Prima dată am avut o baracă, dar în urmă cu doi ani, în luna mai, a fost demolată. Din mai şi până în noiembrie am locuit într-o barcă de pe plajă, iar când a dat frigul, soţul a improvizat locuinţa aceasta”, povesteşte Aurelia. Al doilea caz social vizitat ieri de primarul Mazăre s-a aflat pe strada Mihai Eminescu. Fraţii Mariana şi Ninel Radu locuiesc în stradă din luna noiembrie 2010. Ei au aflat ieri de la primarul Mazăre că vor avea parte de o locuinţă. „Locuiam în casa de pe strada Mihai Viteazu de 47 de ani, iar în noiembrie anul trecut, proprietarii ne-au dat afară. Lucrurile ni le-am pus aici, pe trotuar, şi le-am acoperit pentru a le feri de ploaie. Orice adăpost este bun pentru noi”, spune Mariana Radu. Ultima vizită de ieri a primarului a avut loc pe strada Nicolae Titulescu, unde locuiesc mai multe familii. “Nu avem apă de mai bine de patru ani, iar electricitate mai au doar două familii”, spun locuitorii din zonă. Acestea sunt doar câteva din miile de cazuri sociale care vor fi reanalizate de Primăria Constanţa. “Cazurile vor fi evaluate şi, în funcţie de gravitate, vor primi locuinţă. Pentru cartierul acesta nou sunt avantajaţi şi cei care mai au contracte şi stau în peninsulă. Vreau să se mute de aici şi să meargă în noul cartier pentru a elibera clădirile. Nu vorbim doar de cei evacuaţi, ci şi de cei cu contracte în derulare, pe care îi mutăm în condiţii decente. După aceea vom face cu bani europeni reparaţiile de infrastructură pe care le putem face, pentru că, din păcate, pentru repararea caselor nu există bani, zona trebuind să se revigoreze din punct de vedere economic. Eu cred că vom demara investiţiile în infrastructura zonei peninsulare prin toamnă, pentru că vom lucra pe un proiect european”, a spus Mazăre.

http://www.telegrafonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii