Telegraf În cădere liberă!
Telegraf: În cădere liberă!Guvernanţii au găsit soluţia pentru ieşirea din criză fără ca ei să aibă de suferit: sacrificarea românilor. Potrivit proiectului de buget pe 2011, indemnizaţia medie de şomaj plătită de stat anul viitor va avea o valoare cu 10% mai mică faţă de acest an, în scădere de la 523 lei, la 476 lei, iar indemnizaţia de şomaj la absolvenţi va fi îngheţată la 300 lei. Măsura scăderii ajutorului de şomaj vine în condiţiile în care numărul estimat al beneficiarilor de indemnizaţie de şomaj este în creştere, de la 280.000 la 449.000 persoane. De asemenea, şi numărul absolvenţilor care vor primi indemnizaţie de şomaj ar urma să crească, de la 10.000 la 45.000 beneficiari. Şi cum să nu crească numărul şomerilor şi absolvenţilor care nu îşi vor putea găsi un loc muncă după încheierea studiilor când principala soluţie pentru ieşirea din criză aplicată de Executiv a fost reducerea tuturor cheltuielilor, fără să fie găsită şi o soluţie pentru relansarea economiei? Şi numărul persoanelor care vor primi venituri de completare, acordat în baza legii de sprijinire a persoanelor disponibilizate din sectorul public este indicat tot în creştere faţă de prognoza din acest an, de la 0,8 mii, la 1,7 mii beneficiari. Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI ca indemnizaţia de şomaj să nu mai fie calculată în raport cu nivelul salariului minim, astfel încât ajutorul acordat şomerilor să nu crească odată cu majorarea salarială din 2011. Surse oficiale au declarat atunci că Guvernul încearcă, prin decuplarea indemnizaţiei de şomaj de salariul minim, să limiteze cheltuielile bugetului de şomaj, având în vedere că pentru anul viitor sunt pregătite noi disponibilizări.
PENSII ÎNGHEŢATE. Tot în cadrul proiectului de buget pe 2011 se prevede ca valoarea punctului de pensie să fie menţinută la nivelul celei stabilite pentru anul 2010, respectiv la 732,8 lei. În acelaşi timp, pensia socială minimă garantată, acordată în prezent sub forma unei indemnizaţii sociale pentru pensionari, va fi, de asemenea, îngheţată la valoarea de 350 lei. Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că Guvernul este incapabil să crească numărul contribuabililor la sistemul de pensii, astfel că îngheaţă pensiile în 2011. „Marea problemă a Guvernului este incapacitatea de a creşte numărul contribuabililor la sistemul de pensii, iar preşedintele ne îndeamnă să plecăm să muncim în altă ţară. În acest caz, măsura de îngheţare a pensiilor în 2011 ar putea fi justificată, pentru că fondul de pensii se hrăneşte din contribuabili", a explicat Costin. În opinia liderului BNS, Executivul este incapabil să stimuleze ocuparea, să lupte cu munca la negru şi „goneşte" cetăţenii în altă ţară, astfel că rămânem fără venituri la buget şi se îngheaţă pensiile. De asemenea, Dumitru Costin a adăugat că scăderea indemnizaţiei de şomaj în 2011 nu este corectă, pentru că oamenii au contribuit, dar odată decisă, trebuie dublată de crearea de locuri de muncă de calitate, pentru că altfel duce la creşterea nivelului de sărăcie din ţară.
EDUCAŢIA ÎN COLAPS. Nici Educaţia nu a scăpat de mâna lungă a guvernanţilor. Guvernul va diminua substanţial fondurile bugetelor locale din TVA, tăind la jumătate alocaţiile pentru lucrări de infrastructură şi baze sportive, dar reducând şi banii pentru salariile din învăţământ şi ajutoare sociale, şi va reduce cu 50% şi volumul creditelor pentru înfiinţarea locurilor de muncă. Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, a declarat că dacă în 2011 se vor tăia din nou salariile, Educaţia va intra în colaps, iar dacă investiţiile începute nu continuă, acestea se vor degrada iremediabil. „Singurul lucru la care se pricepe cel mai bine Guvernul actual este să taie, fie că vorbim de salarii, fie de disponibilizări sau de fonduri pentru investiţii. Dacă în 2011 se va aplica această reducere, Educaţia va intra în colaps, întrucât profesorii nu vor avea nici măcar resursele financiare necesare pentru supravieţuire", a spus Hăncescu. Proiectul de buget pentru 2011 va fi aprobat de Guvern şi transmis Parlamentului, pentru asumarea răspunderii Executivului.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp