Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:33 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf Război împotriva lui Gaddafi

ro

21 Mar, 2011 12:28 995 Marime text

Parisul a iniţiat, sâmbătă, intervenţia militară a comunităţii internaţionale împotriva forţelor lui Muammar Gaddafi, al cărei scop este protejarea civililor libieni. Odyssey Dawn (Zorii Odiseei) este prima operaţiune în zona arabă, la opt ani de la invazia din Irak. A început cu survolarea teritoriului libian de către avioane de vânătoare Rafale şi Mirage 2000, care au distrus mai multe blindate ale forţelor lui Gaddafi. Seara, americanii şi britanicii au preluat iniţiativa, cu primele raiduri aeriene britanice şi cu circa 110 tiruri cu rachete de croazieră lansate de pe navele şi submarinele americane din largul Libiei. Ieri, 19 avioane americane au atacat obiective din Libia.

"Prima fază a atacurilor aeriene împotriva Libiei este un succes şi a permis instaurarea unei zone de interdicţie aeriană", a declarat, ieri, amiralul Michael Mullen, şeful Statului Major Interarme american. El a subliniat că de două zile, niciun avion libian nu a decolat şi zona de interdicţie aeriană este în vigoare. Instaurarea acestei zone a fost cerută de rezoluţia 1.973 a ONU, adoptată la iniţiativa Franţei, Marii Britanii şi SUA, care acordă dreptul coaliţiei internaţionale să folosească toate mijloacele pentru protejarea civililor libieni. Amirarul Mullen a declarat că forţele liderului libian nu mai avansează spre Benghazi, principalul oraş din estul ţării şi bastionul insurgenţilor care vor să înlăture regimul. Următoarea etapă a raidurilor coaliţiei împotriva forţelor lui Gaddafi va consta în atacarea liniilor de alimentare, pentru limitarea capacităţilor de luptă ale acestora, a precizat amiralul Mullen. El a declarat că atacurile coaliţiei nu urmăresc înlăturarea de la putere a lui Gaddafi, ci protejezarea civililor. Întrebat de jurnalişti dacă Gaddafi poate rămâne la putere după încheierea operaţiunii militare internaţionale, amiralul a răspuns afirmativ.

Peste 90 de persoane au fost ucise în luptele de vineri seara şi sâmbătă, în timpul ofensivei desfăşurate de forţele lui Gaddafi împotriva insurgenţilor, la Benghazi, fieful rebelilor. În urma intervenţiei internaţionale, calmul s-a reinstalat, ieri dimineaţă, la Benghazi. Totuşi, forţele liderului libian au bombardat, ieri, oraşul Misrata, folosind tancuri, artilerie şi tunuri. Rebelii din oraş au ripostat. Pentru moment nu există informaţii despre eventuale victime. Un martor ocular susţine că a avut loc un masacru în care au fost răniţi 40 de civili şi alţi cel puţin zece au fost ucişi.

Asistenţă consulară pentru românii din Libia. Circa 100 de români se află în Libia, informează MAE, care precizează că, prin intermediul ambasadei României, acordă sprijinul necesar pe linie de asistenţă consulară. Pentru moment, nu este avută în vedere evacuarea ambasadei, starea de sănătate şi moralul echipei sunt bune, informează MAE, reamintind că la ultima operaţiune de evacuare a cetăţenilor români din Libia, circa 100 de cetăţeni români, majoritatea provenind din familii mixte, precum şi de pe unele platforme petroliere din apele teritoriale au decis să rămână în Libia, pe propria răspundere. Însărcinatul cu afaceri este în legătură permanentă cu ambasadele celor şase ţări UE care mai au personal diplomatic la Tripoli, pentru coordonare şi informare reciprocă. Datele de contact ale ambasadei României de la Tripoli: Telefon: (218)(21) 361.52.95; (218)(21) 361.29.12; Fax: (218)(21) 360.75.97

Reacţii internaţionale. Ministrul german de Externe a apărat decizia Germaniei de a nu participa la intervenţia militară din Libia. Ca unul dintre cele mai mari state NATO, Germania ar fi primit solicitări să contribuie cu trupe pentru misiune, dacă ar fi votat rezoluţia ONU. Germania s-a abţinut de la vot. Ministrul a declarat că ţara sa respectă rezoluţia, notând că trupele americane pot folosi bazele din Germania. Germania va acorda cinci milioane de euro, ajutor umanitar pentru oamenii de la graniţele Libiei. Polonia este dispusă să acorde ajutor umanitar pentru Libia dar nu va participa la operaţiuni.

Rusia a cerut coaliţiei internaţionale, ieri, să înceteze folosirea forţei în mod neselectiv. "În cadrul raidurilor aeriene din Libia au fost lansate şi atacuri asupra unor obiective cu caracter non-militar. În consecinţă, au fost ucişi 48 de civili şi peste 150 au fost răniţi. De aceea, cerem ţărilor vizate să renunţe la folosirea neselectivă a forţei", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE rus. Sâmbătă, Rusia şi-a exprimat regretele faţă de intervenţia armatei străine. Şi China şi-a exprimat regretul, subliniindu-şi opoziţia faţă de folosirea forţei în relaţiile internaţionale. Comunicatul, care nu cere o încetare a focului, subliniază că "Beijingul respectă suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Libiei".

Qatarul a decis să trimită patru avioane în spaţiul aerian libian, pentru a participa la operaţiunile împotriva forţelor lui Gaddafi. Liderul Ligii Arabe, Amr Moussa, a criticat, ieri, bombardamentele din Libia. "Operaţiunea militară a coaliţiei internaţionale deschide calea către o ingerinţă occidentală în fiecare ţară arabă", a afirmat şeful puternicei mişcări şiite Hezbollah, Hassan Nasrallah. Liderul Hezbollah, care figurează pe lista americană a organizaţiilor teroriste, a criticat această reprimare, cerându-le insurgenţilor să fie vigilenţi.

Reacţii la Bucureşti. Abia aseară, preşedintele Traian Băsescu a declarat la TVR că România nu are de ce să se pronunţe în momentul de faţă pe subiectul Libia. El a amintit apoi că ţara noastră s-a declarat solidară cu deciziile Consiliului de Securitate ONU. Când să dea mai multe detalii, transmisia TVR s-a întrerupt dintr-o problemă tehnică, cei din studio introducând pe post o ştire despre victoria pugilistului Lucian Bute. Astăzi, secretarul de Stat pentru Afaceri Europene, Bogdan Aurescu, va participa, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului de Afaceri Externe, unde se va analiza răspunsul UE privind Libia. Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a declarat, ieri, că "intervenţia în Libia este necesară, dacă se ţine seama că acţiunile liderului libian sunt total iraţionale". PNL solicită preşedinţiei, Guvernului, MAE şi MApN "o poziţie oficială fermă, care să reflecte gradul de solidaritate pe care ţara noastră îl declară faţă de populaţia civilă din Libia". PNL crede că, acum, CSAT trebuie să se întrunească pentru a adopta o poziţie faţă de situaţia din Libia. PNL crede că intervenţia militară din Libia este perfect justif .

În loc de concluzie. Muammar Gaddafi a anticipat, ieri, "un război lung", afirmând că "tot poporul libian poartă arme şi va învinge". "Noi suntem învingătorii, voi sunteţi învinşii. Noi nu ne vom retrage de pe câmpul de bătălie, pentru că ne apărăm teritoriul şi demnitatea. Libienii sunt acum înarmaţi. Tuturor libienilor le-au fost distribuite mitraliere, bombe şi pistoale", a spus el, subliniind că "toţi libienii sunt pregătiţi să moară ca martiri". Colonelul Gaddafi, aflat la putere de 41 de ani, i-a calificat pe membrii coaliţiei drept "terorişti, barbari şi monştri", afirmând că "Libia nu va lăsa niciodată ţările cruciate să profite de petrolul său". Aseară, în jurul orei 21.00, toate forţele libiene au primit ordin de încetare a focului.

http://www.telegrafonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii