Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:29 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uups! Medicamentele interzise, inca se vand in farmacii

ro

10 Aug, 2010 14:00 7695 Marime text

Substante toxice la vanzare
Desi au fost trase semnale de alarma in legatura cu efectele negative ale unor medicamente si chiar s-a recurs la retragerea lor de pe piata, in prezent, o parte din aceste produse inca se vand in farmacii. Multe din ele, destul de banale in tara noastra, pe alte meleaguri ale lumii au fost, demult, clasificate ca substante toxice.

In urma cu putin timp, Agentia Nationala a Medicamentului (A.N.M.) a facut publica o lista cu 21 de astfel de medicamente, unele din ele fiind destinate copiilor. Insa, in ciuda tuturor avertismentelor autoritatilor din domeniul farmaceutic, substantele sunt in continuare prescrise de medici, farmaciile inca le vand, iar populatia da banii pe ele pentru a se trata, nestiind ca acestea au si efecte negative asupra organismului. Unul din acestea este celebrul Aulin, un antiinflamator frecvent comercializat, iar lumea il achizitioneaza indeosebi pentru durerile de dantura sau pentru cele menstruale. Specialistii sustin ca nu este recomandata administrarea acestuia mai mult de 15 zile consecutive, ca nu trebuie luat de copiii cu varste sub 12 ani, iar bolnavii cu afectiuni hepatice il pot lua numai sub supraveghere medicala. Efectele sale nocive au aparut inca din perioada 2001-2002, cand au aparut primele reactii adverse ale Aulinului, la adulti.
Nurofenul pentru copii a fost interzis, dar inca se vinde prin farmacii

Pe lista se regaseste si Nurofenul pentru copii cu aroma de capsuni, o serie dintr-un gel indicat in Parkinson si una din Sinupret si un sirop de plante. Sase serii din Nurofenul pentru copii cu aroma de capsuni au fost retrase de pe piata deoarece nu corespundeau in ceea ce priveste aspectul suspensiei. Producatorul Reckitt Benckiser Healthcare sustine ca problemele constau in aparitia particulelor albe in suspensie din cauza aerarii produse in timpul fabricatiei si umplerii flacoanelor, si ca acest lucru nu pune in pericol sanatatea copiilor carora li s-a administrat suspensia. Cu toate ca A.N.M. a dispus retragerea de pe piata a Nurofenului pentru copii, el inca se vinde, iar producatorul se bucura si de reclame televizate pentru promovarea produsului.

Alte produse retrase sunt Zentel, folosit pentru tratarea parazitozelor, Clavusin, solutie cutanata indicata pentru bataturi, Sinupret, picaturi orale indicate in sinuzite si in bronsite, Feldene, solutie injectabila antiinflamatoare, si Taver, indicat in nevralgii.
Algocalminul – o substanta otravitoare, interzisa in majoritatea tarilor

Desi pe continentul american a fost interzis inca din anii ’70, Algocalminul inca este o moda in Romania. In tara noastra, el mai este folosit pentru a trata diferite dureri si nevroze. Oficialitatile americane au dispus in urma cu multi ani ca pe ambalajul Algocalminului sa apara un cap de mort, simbolul substantelor toxice. Alaturi de Algocalmin, pe lista analgezicelor considerate nocive de catre tarile occidentale se afla si Dipyrone, Novalgin, precum si cele care au la baza Fenilbutazona, medicamente utilizate destul de des in Romania.
Pilulele pentru slabit, daunatoare sistemului sanguin

Agentia Nationala a Medicamentului (A.N.M.) recomanda medicilor sa nu mai prescrie medicamente de slabit pe baza de Sibutramina. Asta deoarece substanta creste riscul de atac de cord. Din pacate, acestea se pot achizitiona cu usurinta din farmaciile din tara. Discutam aici de Lindaxa, Minimacin sau Reductil, medicamente interzise de Agentia Europeana pentru Medicamente (E.M.E.A.). Reductil costa aproximativ 123,5 lei pe piata farmaceutica romaneasca, iar doritorii pot cumpara cate cutii doresc, intrucat autorizatiile de vanzare nu au fost inca retrase. „Doctorii nu ar mai trebui sa prescrie, iar farmacistii nu ar mai trebui sa elibereze medicamentele. Pacientii care iau, in prezent, Sibutramina ar trebui sa-si consulte cat mai repede medicul, pentru a gasit metode alternative de slabit. Pacientii care vor sa opreasca tratamentul inainte sa-si consulte medicul, pot sa faca acest lucru oricand”, se arata intr-un comunicat emis de E.M.E.A.

www.uups.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii