Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:12 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Beneficiile consumului de castane

ro

05 Nov, 2019 00:00 2261 Marime text

Cu parfumul lor deosebit, atunci când sunt coapte, castanele amintesc de bucuria zilelelor copilăriei, transmite csid.ro.
 
Există mai multe varietăţi de castane comestibile, care nu trebuie confundate cu cele sălbatice. Castana conţine tot atâta vitamina C cât lămâia. Nutritivă şi calorică, făina de castane conţine 75% glucide. Castanele furnizează vitamine (B, C, E), minerale (mangan, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier, cupru) şi fibre.
 
Se numără printre fructele cele mai bogate în potasiu. Cât priveşte magneziul, castanele coapte conţin mai mult decât cele crude. Manganul previne acţiunea vătămătoare a radicalilor liberi şi se găseşte în numeroase enzime, proteine care joacă un rol esenţial în reacţiile biochimice care au loc în organismul uman.
 

Castanele: avantaje pentru sănătate

Nutritive. Castana are o valoare calorică mare: aproape 200 de kcal la 100 de g de castane.
 
Ideale pentru inimă şi tensiune. Potasiul contribuie la scăderea tensiunii arteriale şi la sănătatea inimii, al cărei ritm îl reglează. Acest conţinut considerabil de potasiu ajută la diminuarea efectelor negative ale excesului de sodiu (hipertensiune, retenţie de apă) cauzat de cantităţile mari de sare din alimentaţia noastră.
 
Glucidele din castană sunt în general reprezentate de amidon. Din castane se obţine o făină lipsită de gluten, care poate înlocui făinurile care au această substanţă (făină de grâu, de orz, ovăz şi secară). Persoanele afectate de boala celiacă (intoleranţă la gluten) sau cele îngrijorate pentru sănătatea intestinelor pot mânca pâine şi produse de patiserie preparate cu făină de castane.
 
În general acest fruct regenerator este recomandat în convalescenţă

 

Castanele: cum le consumăm

Castanele trebuie să fii ajuns la stadiul de maturitate şi să fie bine coapte. Pot fi cumpărate gata prăjite sau le poţi pregăti acasă, la cuptor, după ce le-ai crăpat în două. Cele coapte pot fi mâncate cu lapte cald, ori sub formă de cremă sau piure, alături de carnea de curcan. Pe sub coaja groasă, castana este învelită într-o pieliţă subţire, care trebuie îndepărtată fiindcă e amară. Castanele pot fi fierte în apă timp de 3 sau 4 minute.
 

Castanele: cum le păstrăm

 
Se păstrează de preferinţă la frigider timp de 10 zile sau la temperatura camerei cel mult o săpătămână. După acestă perioadă încep să se usuce şi să se întărească. Pentru a conserva castane proaspete timp de mai multe săptămâni, ba chiar câteva luni, acoperiţi-le cu apă 24 de ore, lăsaţi-le la uscat ferite de lumina soarelui şi apoi depozitaţi-le pe nisip.
 
Susă foto: wikipedia.org

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii