După ce doi ani a zăcut nedespachetat Angiograful adus de Academia de Ştiinţe Medicale la Spitalul Judeţean Constanţa este funcţional!
După ce doi ani a zăcut nedespachetat: Angiograful adus de Academia de Ştiinţe Medicale la Spitalul Judeţean
19 Apr, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
3816
Marime text
În 2015, Academia de Ştiinţe Medicale, coordonată de profesor doctor Radu Deac, a derulat mai multe proiecte cu fonduri europene. Unul viza dotarea a 17 centre medicale din ţară cu angiografe performante. Unul dintre acestea a ajuns, la sfârşitul anului 2015, şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ din Constanţa, în condiţiile în care, anual, între 50 şi 100 de pacienţi cu anevrisme erau nevoiţi să ia drumul capitalei pentru că aveau nevoie de un angiograf care, la Constanţa, exista doar în regim privat.
În calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa la acea dată, condamnatul Dănuţ Căpăţînă a fost nevoit să semneze parteneriatul între spital şi Academia de Ştiinţe Medicale în baza căruia aparatul, în valoare de peste jumătate de milion de euro, urma să fie folosit în orice tip de intervenţii pe vasele de sânge.
La momentul semnării protocolului în spitalul constănţean, angiogramele şi implantarea de stimulatoare făceau obiectul unui contract exclusiv cu firma Cardiolife, care datează din 2012. Luni la rând, angiograful a zăcut împachetat în cutii, aşa cum fusese livrat, în clădirea care adăpostea centrala termică a spitalului, în timp ce acelaşi Căpăţînă a tărăgănat cât a putut obţinerea avizelor de funcţionare pentru agiograf. Nici Cristinel Dragomir, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean la acea vreme, nu s-a spetit să rezolve problema dispozitivului, medicii din spital erau nemulţumiţi de faptul că angiograful urma să fie folosit doar în scop de cercetare, iar pacienţii erau în continuare obligaţi să scoată bani din buzunar pentru angiografii în sistem privat.
La un moment dat, după ce termenul pentru instalarea aparatului expirase (31 decembrie 2015), prof. Deac vorbea de posibilitatea de a reloca angiograful de la Constanţa într-un alt spital din ţară. Între timp, Spitalul Judeţean a scăpat de managerul Căpăţînă, iar Consiliul Judeţean are din 2016 o conducere nouă. Noul manager al spitalului este dr. Cătălin Grasa.
Chiar şi aşa, a fost nevoie de mai mult de doi ani pentru obţinerea tuturor autorizaţiilor: de la ISU „Dobrogea“, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, Controlul Radiaţiilor, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Direcţia de Sănătate Publică Constanţa. „Vineri, 13 aprilie 2018, a fost obţinută şi ultima autorizaţie din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Cătălin Grasa. „În următoarea perioadă vom prezenta şi primele cazuri rezolvate cu ajutorul dispozitivului medical“, a adăugat acesta.
Angiograful va permite, printre altele, şi efectuarea intervenţiilor chirurgicale din sfera neurologică. Cu ajutorul angiografului, pacienţii sunt reperfuzaţi prin angioplastie primară, un procedeu ce trebuie aplicat pacientului în primele 12 ore de la producerea infarctului miocardic şi care constă în dezobstrucţia arterelor coronariene şi introducerea unui stent, adică a unui dispozitiv medical sub forma unui cilindru, care menţine artera deschisă.
Citeşte şi:
Angiograful adus de Academia de Ştiinţe Medicale la Spitalul Judeţean, îşi „caută” specialiştii! Cine face parte din echipa de medici? (documente)
Soarta angiografului depinde de avize și firme...
Cristinel Dragomir drege busuiocul - „Trebuie să finalizăm lucrările pentru amenajarea angiografului până la 31 decembrie“
UPDATE. Căpăţînă protejează Cardioscan? Dr. Deac - „Constanţa nu a reuşit să obţină autorizaţiile pentru angiograf. Este rea-voinţă!“ (galerie foto)
Cu sprijinul dr. Radu Deac În ciuda „bâlbâielilor“ managerului Căpăţînă, angiograful va ajunge la SCJU până pe 24 noiembrie
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii