Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:37 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Excesul de zahăr îmbătrânește și provoacă cancer

ro

08 Nov, 2019 00:00 2075 Marime text

Zahărul este un aliment obţinut din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr, cu un conţinut mare de zaharoză (un dizaharid solid, alb, cristalin), care îi conferă un gust dulce pronunţat.



Zahărul comercializat sub denumirea de brun poate fi zahăr brut, nerafinat sau zahăr alb, rafinat, care a fost colorat cu melasă sau caramel, transmite csid.ro.



Zahărul are multiplii înlocuitori din sursa naturală sau artificială. Cei din sursa naturală sunt ştevia, care nu are calorii, sau mierea, iar din sursa artificială zaharina sau aspartamul.



Dependenţa de zahăr poate fi genetică Totodată, nevoia de dulce poate face parte din mâncatul compulsiv, determinat de stres şi de lipsa unui program alimentar adaptat sau din cauze hormonale.




1. Afectează sistemul cardiovascular
Este demonstrat că zahărul consumat în exces creşte riscul apariţiei bolilor cardiace şi afectează sistemul de pompare al inimii, putând duce la infarct miocardic. Vinovată este o moleculă din zahăr care provoacă schimbări în muşchiul inimii.



2. Determină depunerea grăsimii abdominale
Din ce în ce mai multe persoane de pe glob suferă de obezitate, iar zahărul este unul din principalii vinovaţi. Consumul excesiv favorizează stocarea grasimilor în zona abdomenului.




3. Este mai periculos decât sarea
Este, cu adevărat, un ucigaş tăcut. Un studiu din 2008 a arătat că consumul excesiv de fructoză duce la apariţia unei boli numită rezistenţă la leptină. Leptina este un hormon care îţi transimte că ai mâncat suficient. Astfel, ajungem să ignorăm ceea ce ne zice creierul şi să mâncăm necontrolat. Aşa că, dacă te îngraşi şi nu înţelegi care este motivul, ar trebui să-ţi controlezi consumul de fructoză. Fructele şi mierea sunt cele care conţin fructoză.



4. Determină câteva tipuri de cancer
Când vine vorba de cancer, zahărul joacă un rol crucial. Numeroase studii au confirmat că o dietă anti-cancer trebuie să elimine complet zaharul, întrucât acesta favorizează creşterea şi dezvoltarea tumorilor.



6. Zaharul şi alcoolul au acelaşi efect asupra corpului
Fructoza şi glucoza consumate în exces sunt la fel de dăunatoare pentru ficat cum este metabolizarea etanolului. Zahărul şi alcoolul se fac responsabili de: hipertensiune, infarct miocardic, pancreatită, obezitate, malnutriţie, disfuncţie hepatică, dependenţă.



7. Te îmbătrâneşte
Nu este un mit, zahărul chiar accelerează procesul de îmbătrânire. Şi nu doar cel fizic, ci şi cel cognitiv - zaharul îţi afectează memoria şi capacitatea de concentrare.



Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii