Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:37 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oameni care traiesc intr-o alta lume

ro

16 Aug, 2003 00:00 1669 Marime text

Boala memoriei temporare

In evidentele Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta figureaza numai 15 bolnavi care sufera de boala Alzheimer * In realitate, numarul lor este mult mai mare, pentru ca familiilor acestora le este rusine cu astfel de bolnavi * Pentru tratarea teribilei boli nu exista remediu * In judet nu se afla nici un azil pentru astfel de persoane

Alzheimer, boala cu nume parca venit dintr-o lume necunoscuta, este una dintre cele mai teribile care poate lovi omul. Nu are leac si nici nu da semne vizibile de aparitie. Suferinzii de aceasta boala mor linistiti, fara sa stie cine au fost, ce au fost sau ce ramane in urma lor. Pentru ei nu exista griji, nu exista bucurii. Sunt ca piatra. Nu mai stiu ce sunt sentimentele. Pentru ei timpul nu mai exista. Nici cuvinte nu mai stiu, desi au vorbit pana au fost loviti de cumplita boala. Vorbesti cu ei, dar ei nu stiu ce spui. Te asculta, uneori cu atentie, dar nici unul dintre ei nu pricepe ce spui. Cuvintele pentru ei nu au valoare, nu au sens. Un bolnav de Alzheimer nu-si recunoaste familia, nu-si mai recunoaste fratii, surorile, copiii, nepotii. Este o boala care sterge memoria. Poate sa apara fara probleme deosebite inainte de o evolutie foarte puternica si brusca sau se poate transmite ereditar. Necazul este ca, de cele mai multe ori, nu se mai poate face nimic. Boala este ireversibila, nu se amelioreaza, nu da inapoi. Cei mai multi dintre cei care au astfel de bolnavi in familie se rusineaza cu ei, ii duc undeva, la un azil. Boala Alzheimer este o boala progresiva, degenerativa a creierului, o forma comuna de nebunie. Nebunia, in sensul ei larg, afecteaza unu din 20 de oameni cu varste de peste 65 de ani. Boala Alzheimer este intalnita intr-o proportie de aproximativ 50% in randul persoanelor care au trecut de varsta de 80 de ani, insa nu este exclusa aparitia ei si la persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani. Nu sunt cunoscuti factorii care duc la aparitia acestui tip de dementa vasculara. Cert este faptul ca 5% din populatia de peste 60 de ani este predispusa bolii, riscul crescand odata cu inaintarea in etate. Specialistii in neurologie au declarat ca, in cazul in care oamenii ar ajunge sa depaseasca varsta de 100 de ani, mai bine de jumatate dintre ei ar suferi de Alzheimer. Rasa, profesia, mediul de viata, conditiile socio-economice nu sunt factorii care determina aparitia dementei. Alzheimer inseamna, pe scurt, pierderea functiilor cognitive (mintale), situatii in care declinul intelectual impiedica desfasurarea activitatilor profesionale si cotidiene. Aspectele clinice si paraclinice ale acestei boli sunt asemanatoare, indiferent de varsta de debut a afectiunii. La persoanele ce depasesc varsta de 65 de ani, prevalenta bolii Alzheimer se dubleaza la intervale de cinci ani, ramanand constanta in a zecea decada.

Un fost profesor nu stie nimic despre el

H.G., de 69 de ani, unul dintre cei care sunt afectati de aceasta boala, nu-si mai aminteste nimic despre persoana sa. El a fost, la un moment dat, profesor de educatie si fizica si sport. Cunoscutii il stiu ca fiind un om foarte destept. Astazi, nu mai stie cum il cheama, ce face, ce a facut candva. Memoria lui este goala. Nu stie nimic despre familia lui, despre sotie, despre copii, despre fostii sai elevi. Are mereu o figura trista, cu privirea pierduta. Nu zambeste, nu raspunde la glume. Pentru el nu exista nimic care sa-l bucure. Nu stie nici daca traieste macar. Iese uneori pe poarta casei si pleaca fara o directie anume. Rudele trebuie sa aiba mare atentie cu el. Sotia sa povesteste faptul ca odata a plecat si nu s-a mai intors. L-a gasit politia noaptea, ratacind aiurea pe strazi. Sotia este disperata, pentru ca, indiferent ce ii face, nu ii convine si nu-i prieste.

Efecte tarzii

Boala este lenta si progresiva, iar semnele de afectare neurologica cuprind hemiparezele sau deficientele de camp de vizual. Confuziile si tulburarile vizuale sunt obisnuite in cazul acestei afectiuni, fiind afectata si capacitatea de gandire. Medicii neurologi spun ca este mereu prezenta pierderea episodica, de lunga durata, a memoriei, in sensul ca pacientii nu pot invata si nu isi pot reaminti secvente sau informatii pe care le-au primit la un interval de cinci sau zece minute. In timpul depresiei, unii pacienti pot prezenta modificari de comportament prin adoptarea unor atitudini ostile chiar si fata de cei dragi lor.

Doar 15 bolnavi in evidente

La nivelul judetului Constanta, exista 15 bolnavi care sufera de Alzheimer, toti cu varste de 60 de ani, insa, conform afirmatiilor medicilor neurochirurgi, in realitate, numarul lor este mult mai mare. Statisticile arata faptul ca acestia au fost depistati, din intamplare, de catre medicul de familie. Odata cu inaintarea in varsta si cu gradul de avansare a bolii, pacientul poate ajunge chiar la mintea unui sugar. Este momentul in care capacitatile intelectuale se pierd complet.

Nici un centru pentru bolnavi

In judetul nostru, nu exista nici un centru pentru acesti bolnavi. Din cauza faptului ca Alzheimer este o boala neurologica si nu psihica, bolnavii sunt tratati la domiciliu. In cazul in care apar complicatii grave, se pot prezenta la sectia de Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, insa, dupa ce tratamentul lor ia sfarsit, bolnavii de Alzheimer se reintorc acasa. Lipsa unui centru pentru ingrijirea acestor bolnavi face ca depistarea lor sa fie destul de anevoioasa, fapt pentru care Centrul de Statistica are inregistrati doar 15 pacienti care sufera de aceasta boala.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii