Pacienții bolnavi de cancer mai au o șansă. Laboratorul de Radioterapie a Spitalului Județean Constanța, inaugurat
Pacienții bolnavi de cancer mai au o șansă. Laboratorul de Radioterapie a Spitalului Județean Constanța, inaugurat
26 Sep, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1648
Marime text
- După o pauză îndelungată terapia cu Radioterapie, cunoscută popular ca „raze”, va fi reluată la Spitalul Județean Constanța
- Pe 25 septembrie, a fost inaugurat laboratorul din cadrul unității spitalicești
- Sprijinul RAJA SA și fondurile acordate de Ministerul Sănătății au stat la baza bunei finalizări a investiției
- Bolnavii care au nevoie de acest tratament vor putea să apeleze începând cu luna octombrie, urmând să fie anunțată data deschiderii
Cancerul este una dintre principalele probleme de sănătate din România și implicit din Constanța. Tratamentul oncologic este complex, include terapii multiple și o colaborare strânsă între membrii unei echipe medicale multidisciplinare.
Radioterapia este o metodă de tratament a cancerului care utilizează radiațiile ionizate în terapia malign. Asemănător chirurgiei, radioterapia este un tratament care are ca scop evitarea recidivelor bolii, prin controlul local al bolii canceroase.
Există trei metode principale de tratament al acestei boli:
- chirurgia (operația, intervenția chirurgicală);
- radioterapia (tratamentul cu radiații ionizate, denumite in limbaj nemedical - raze);
- tratamentul medicamentos (chimioterapia sau terapia citostatică, terapia cu agenți țintiți, hormonoterapia etc).
25.09.2020 – start Radioterapie!
Laboratorul de Radioterapie al Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța a fost complet reabilitat. Acesta va deveni funcțional în perioada imediat următoare. Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a eliberat ieri, 25 septembrie, autorizația pentru desfășurarea de activități în domeniul nuclear. Experții CNCAN au efectuat în cursul acestei săptămâni ultimul control al aparaturii.Noul Laborator din cadrul Spitalului este dotat cu accelerator liniar de particule 6 MeV, computer tomograf simulator, sistem de imobilizare și sistem de planificare a tratamentului. Echipamentele, în valoare de 21.358.564,43 lei fără TVA, au fost achiziționate de către Ministerul Sănătății în cadrul proiectului „Reforma sectorului sanitar - Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar”, finanţat prin acordul de împrumut între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, urmând să fie livrate de către compania Elekta Limited UK.
Reabilitarea Laboratorului de Radioterapie a presupus mai multe etape și a fost posibilă cu sprijinul companiei RAJA SA.
“Pentru mine este cea mai mare realizare: aceea de a le reda pacienților oncologici șansa să învingă cancerul. Constănțenii, de fapt dobrogenii trebuie să știe că vor beneficia gratuit de radioterapie la cele mai înalte standarde, aici, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Mulțumesc pentru tot sprijinul acordat Ministerului Sănătății, Consiliului Județean Constanța și companiei RAJA.”, a declarat S.L. Dr. Cătălin Nicolae Grasa, managerul SCJU Constanța.
Radioterapia suspendată
În urmă câțiva ani activitatea Serviciului de Radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei Constanța a fost suspendată, după ce aparatului pe bază de cobalt i-a expirat avizul de funcționare. Altfel spus, sursa de cobalt, care are o durată de viață limitată ajunsese în incapacitatea de a mai trata pacienți.În concluzie, epuizându-se sursa de cobalt, aparatul a ieșit din starea de funcționare , iar bolnavii care beneficiau de tratament, la acel moment, au fost nevoiți să găsească alte centre de tratament din țară sau București, acest lucru îngreunându-le major situația și așa delicată.
Ministerul Sănătății
În anul 2018 au fost depuse diligențele necesare obținerii unui nou aparat de radioterapie de la Ministerul Sănătății. A urmat o perioadă cu nenumărate drumuri la București, cu scopul de a convinge conducerea Ministerului Sănătății să includă Constanța pe lista priorităților în privința dotărilor. Ceea ce s-a și întâmplat în 2019, când Ministerul Sănătății a luat decizia trimiterii unui nou aparat de radioterapie.
Buncărul de la SCJU
Cum un aparat nou de radioterapie trebuia să fie amplasat într-o încăpere special amenajată, asemănătoare unui buncăr – foarte bine izolată și separată de celelalte secții ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei Constanța, Consiliul Județean a alocat prin hotărâre de consiliu în anul 2018 - 106.448 lei și în anul 2019 - 884.950 lei, pentru amenajarea noului spațiu.La aceste alocări se adaugă și sumele primite în regim de sponsorizare oferite de S.C. R.A.J.A. S.A. în valoare de 357.000 lei utilizate pentru amenajarea spațiului și 136.000 lei utilizați pentru hidroizolație sponsorizare de la Fundația Mecena.
La efortul administrației locale și al partenerilor acesteia, se adaugă efortul foarte consistent al Ministerului Sănătății, care a trimis spitalului aparatul de radioterapie în valoare de 21.358.564,43 lei fără TVA.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii