Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:10 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră națională în medicina constănțeană Primul instrument de asistență computerizată a diagnosticului pentru prevenție în medicina primară, la noua policlinică Ovidius Clinical Hospital (galerie foto+video)

ro

17 May, 2019 00:00 5001 Marime text
Pe fondul dezamăgirilor produse de sistemul asigurărilor de stat, serviciile private reușesc să confere încredere pacienților, iar premiera națională la care am asistat ieri cu certitudine va capta interesul foarte multor constănțeni.
 
În centrul orașului Constanța, pe str. Flămânda nr. 19, a fost inaugurată noua policlinică Ovidius Clinical Hospital, în urma unei ample reamenajări, dar și reconfigurări, ca rezultat al cuprinderii de noi spații ajungând la 600 de metri pătrați. Cu prilejul inaugurării însă, OCH avea să scrie istorie în medicina românească, ieri fiind lansată și o nouă modalitate, în premieră națională, de prevenție a bolilor cardiovasculare și a bolilor neoplazice, sugestiv intitulată ALPREVIA.
 
Inaugurarea a fost una cu totul specială, pentru că, începând de ieri, toți pacienții care vor ajunge la această policlinică vor avea parte și de o lecție de educație pentru sănătate, prin intermediul a trei baloane gonflabile fiind expuse, în mărime supradimensionată, un creier, un plămân și un colon, cele mai afectate organe de maladiile secolului - bolile cardiovasculare și cancerele reprezentând 80% din mortalitate. De asemenea, pe fiecare dintre ele sunt afișate cele mai răspândite diagnostice și manifestările lor clinice.
 

ALPREVIA - sprijin în evaluare și emitere de recomandări personalizate

 
Primul instrument de asistență computerizată a diagnosticului pentru prevenție în medicina primară din România se numește ALPREVIA și împreună cu cardul OCH aduce domeniul sănătății românești la standarde internaționale. Alprevia - Algoritm de prevenție personalizată este un instrument dedicat medicului de medicină primară pentru a-l sprijini în evaluarea și emiterea de recomandări preventive personalizate.
 
Pentru pacient este foarte important că află exact ceea ce are ca factori de risc, factori de protecție și ce riscuri are în momentul respectiv. În plus, află exact ce trebuie să facă, fără să mai ajungă să facă - „în orb” - toate analizele. „Doar cu analize de sânge nu rezolvi probleme, ci există un complex de investigații, specifice, pentru a diagnostica precoce orice boală. Acest algoritm, pe baza tuturor datelor individului, compară toate aceste date cu toate ghidurile care sunt incluse în el și scoate exact pașii pe care îi are de urmat pacientul”, declara ieri. dr. Bogdan Pană, membru în echipa acestui proiect inovator.
 
Pot fi diagnosticate boli cardiovasculare, cancere - de sân, colorectal, de col, pulmonar și de prostată, depresia și diabetul, bolile emergente ale secolului XXI. „Dacă am face și noi, în România, ce fac pacienții în Occident, și anume o dată pe an să faci o prevenție cu un astfel de instrument, am rămâne în zona de risc scăzut sau să identifici aceste boli în stadiul incipient, devenind dacă nu vindecabile, cel puțin ținute sub control”, a mai afirmat același specialist.
 

Cum funcționează ALPREVIA și cardul OCH


Cardul OCH cu Algoritm de prevenție personalizată - Alprevia oferă examenul anual de prevenție și evaluare a stării de sănătate și acces prioritar la consultațiile, analizele și investigațiile necesare.
Cardul poate fi achiziționat la recepția Policlinicii OCH Constanța. Costă 200 de lei și include:
 Examenul anual de prevenție și evaluare a stării de sănătate - consultația inițială cu Alprevia, Algoritmul de prevenție personalizată.

 Consultația gratuită de reevaluare după efectuarea consulturilor, analizelor și investigațiilor, în interval de 60 de zile de la prima consultație.
 Reducere între 5 și 15% la serviciile medicale recomandate în cadrul examenelor de prevenție și evaluare a stării de sănătate.
 

Care este procesul?

 
În Alprevia se pot introduce peste 500 de variabile. Medicul colectează în timpul consultației datele specifice pacientului. La o apăsare de buton, în 30 secunde, sunt evaluate toate intersecțiile variabilelor introduse cu toate ghidurile de prevenție naționale, internaționale și dovezile științifice de ultimă oră. Alprevia realizează clasificarea în clase de risc pentru afecțiunile incluse, pe baza vârstei, sexului și factorilor asociați. Alocă recomandările specifice de specialități, analize, investigații, programe și proceduri conform ghidurilor. Medicul validează la final recomandările în contextul clinic.
 
Ce obține pacientul după consultație?
 evaluarea riscului
 evidențierea factorilor de risc și de protecție
 recomandări și direcționări personalizate către specialitățile, analizele și investigațiile potrivite și necesare pentru prevenție și diagnostic timpuriu al afecțiunilor.

 

Ce trebuie făcut mai departe?

 
Pentru realizarea acestor teste, OCH asigură reduceri pe baza Cardului OCH. După realizarea testelor, pacientul se prezintă la medic și acesta va încărca în sistem rezultatul analizelor - consultație gratuită în 60 de zile de la prima consultație. În acest fel, prin monitorizare anuală, ne asigurăm că pacienții noștri au cel mai scăzut risc de boală și, dacă se întâmplă ceva grav, vor fi diagnosticați în stadii incipiente.
 

„OCH, mai mult decât chirurgie“, standarde performante de diagnoză și tratament

 
Ovidius Clinical Hospital este una dintre instituțiile medicale constănțene căreia i se adresează foarte mulți pacienți cu afecțiuni oncologice, care sunt operați prin cele două departamente. Și pentru că mulți dintre ei ajung la medic în stadii avansate ale bolii, atunci când tratamentul devine complicat, iar suferința semnificativă, conducerea OCH, după cum avea să ne declare dr. Nicolae Ciufu, director medical, a investit semnificativ depășindu-și deviza „OCH mai mult decât chirurgie”, din dorința de a fi depistate aceste cancere în stadii incipiente.
 
„Astfel s-a născut ideea conceperii unui card al OCH care să aibă un algoritm de prevenție personalizată pentru acești pacienți și pentru aceste boli. Pentru ca acest algoritm să poată fi aplicat cât mai multor pacienți, având în vedere că policlinica din incinta OCH este suprasolicitată și supraaglomerată, am decis să venim în inima Constanței, cât mai aproape de pacienții noștri. Credem că prin această nouă facilitate, ca și prin facilitățile pe care le avem disponibile la Spitalul OCH, putem să oferim și servicii de prevenție la standarde înalte de calitate și performanță”, declara dr. Ciufu.
 
Noul centru medical OCH dispune de șapte cabinete de consultații în care sunt acoperite 20 de specialități, atât medicale, cât și chirurgicale, și unde vor oferi consultații circa 40 de medici, specialiști și primari, majoritatea cadre universitare, care oferă consultații și tratament în 20 de specialități, în principal medicale, de cabinet de ecografie, de un punct de recoltare pentru analize medicale Synevo și are în structură și un compartiment de spitalizare de zi în specialități medicale, cu cinci paturi, săli de tratamente și explorări funcționale. „De asemenea, centrul de imagistică va fi dotat, în mai puțin de o lună, cu un aparat de rezonanță magnetică, mamograf cu tomosinteză, toate venind în sprijinul și asigurând calitatea și siguranța pacienților care vin la Ovidiu”, a adăugat directorul medical al OCH.
 

 

 citeste si: 

Surprize la inaugurarea noii policlinici Ovidius Clinical Hospital (fotoreportaj)

LIVE TEXT. Premieră națională în domeniul sănătății, la Constanța Inaugurarea unui nou centru medical Ovidius Clinical Hospital și lansarea Cardului cu algoritm de prevenție personalizată
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii