Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:04 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România asigură a treia etapă de tratament pentru bolnavii de hepatită C. Un centru de tratament este la Constanţa

ro

01 Sep, 2018 00:00 2048 Marime text
Guvernul a aprobat o hotărâre privind introducerea condiţionată în Lista de medicamente compensate şi gratuite a două molecule noi, care vor face obiectul unor contracte cost-volum şi cost-volum-rezultat. Moleculele nou introduse sunt destinate tratamentului inovativ al hepatitei C şi al cancerului de prostată.
 
Astfel, numărul moleculelor nou introduse anul acesta în Lista de medicamente compensate şi gratuite de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate  a ajuns la 37 şi asigură tratamente inovative destinate mai multor arii terapeutice, precum: leucemii, boli cardiovasculare, scleroză multiplă amiotrofie spinală, spondilită ankilozanta, diabet zaharat, fibroză pulmonară idiopatică, angină pectorală cronică, etc.
 
„În acest an, am modificat listele de compensate şi gratuite de 3 ori, chiar dacă legislaţia prevede cel puţin o corecţie pe an. Pacienţii noştri au dreptul la tratament inovativ de ultimă generaţie. Pentru a asigura accesul la tratamente inovative unui număr cât mai mare de pacienţi, luăm în calcul încheierea  unor noi contracte cost-volum, urmând ca, după ce definitivăm Lista de medicamente esenţiale,  să introducem necondiţionat în Listă unele molecule esenţiale“, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
 
Hepatita C reprezintă o problemă de sănătate publică, iar Guvernul este preocupat să ia toate măsurile necesare în lupta cu această afecţiune, în concordanţă cu recomandările OMS.
 
Începând cu data de 1 septembrie, România va asigura a treia etapă de tratamente fără interferon, în cadrul căreia pacienţii cu hepatita C vor beneficia de trei scheme de tratament, în urma încheierii unor contracte cosat-volum-rezultat. Astfel, pacienţii vor beneficia de tratamente personalizate, iar schema de tratament adecvată şi durata tratamentului (între 8 şi 24 săptămâni) vor fi decise de medicul curant în funcţie de starea clinică şi particularităţile fiecărui pacient în parte.
 
Noua etapă de tratament fără interferon pentru hepatita cronică virală C va ţinti un număr de 13.000 pacienţi eligibili, din care:
– 12.100 de pacienţi cu fibroză F1, F2, F3 şi F4 (ciroză compensată);
– 750 de pacienţi cu fibroză F4 şi ciroză decompensată;
– 100 de pacienţi cu insuficienţă renală cronică aflaţi în dializă, indiferent de gradul de fibroză;
– 50 de pacienţi cu transplant hepatic şi de alte organe solide, indiferent de gradul de fibroză.

 
De asemenea, pentru un acces mai facil la noile terapii,  au fost desemnate două noi centre, Piteşti şi Bacău, în care se vor putea iniţia şi monitoriza aceste tratamente de medici cu experienţă în domeniu.
 
Numărul total al centrelor  este de 13: Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş, Piteşti şi Bacău.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii