Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:50 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stresul îţi afectează sănătatea fizică şi psihică

ro

21 Mar, 2014 17:15 2484 Marime text
Fie că este vorba de un eveniment minor, ca momentul în care eşti blocat în trafic sau de un eveniment psihologic important precum un divorţ sau o concediere, stresul creat ne afectează organismul.
Iată care sunt cele mai importante afecţiuni provocate de stres:
Când eşti stresat, hipotalamusul trimite semnale către glandele suprarenale, care pot afecta în mod direct rinichii. În consecinţă, creşte nivelul cortizolului şi odată cu el, presiunea arterială şi nivelul zahărului din sânge.
Studiile leagă cortizolul, hormonul eliberat în perioadele de stres, şi de dorinţa de a mânca mari cantităţi de zahăr şi grăsimi. În plus, tot cotizolul este responsabil de depunerea grăsimii în zona abdominală.
Legătura exactă dintre stres şi atacul de cord nu este cunoscută, dar multe studii o menţionează. Într-o cercetare recentă s-a demonstrat că persoanele care au locuri de muncă stresante au şanse crescute cu 23% să sufere de atac de cord.
Insomnia poate fi, şi ea, cauzată de stres. Iar dacă evenimentele stresante pot cauza insomnii pentru perioade scurte de timp, expunerea îndelungată la stres va duce la tulburări grave ale somnului.
Substanţele eliberate de corp în momentul în care este stresat pot crea schimbări vasculare ce provoacă dureri de cap şi migrene, atât în timpul perioadei stresante, dar şi după ce aceasta va trece.
Cortizolul poate interfera şi cu neurotransmiţătorii afectând, astfel, capacitatea de memorare.
Stresul major poate afecta chiar şi căderea părului, ducând la afecţiuni majore autoimune precum alopecia aerata.
În cazul unei sarcini, stresul unei zile normale nu are impact asupra fătului, dar un episod de stres major poate provoca naşterea prematură. În plus, unii cercetători susţin că expunerea mamei însărcinate la stres, pentru o perioadă mai îndelungată, afectează dezvoltarea normală a creierului bebeluşului.






 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii