Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:14 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tot ce trebuie să ştii despre depresie

ro

21 Mar, 2014 10:41 2123 Marime text
Depresia este o afecţiune medicală ce poate aduce schimbări stării psihologice, gândurilor şi sentimentelor, dar şi sănătăţii corpului.Există mai multe forme sub care această boală se poate manifesta. Simptomele cele mai întânlite se referă la energie scăzută, dificultatea de concentrare şi stări de iritabilitate. Deşi cauza principală pentru care apare este încă necunoscută, s-a dovedit că factorii genetici joacă un rol important în dezvoltarea depresiei. Însă, cu un tratament potrivit, 80% dintre cei care suferă de depresie îşi vor îmbunătăţi starea, iar 60% îşi vor reveni complet.


Cine este afectat?
Comportamentul depresiv este întânlit în proporţie mare la persoanele care sunt izolate din punct de vedere social, care nu au relaţii de prietenie sau la cele care au divorţat sau s-au separat de partenerul de viaţă recent. Nu există, însă, nicio dovadă că depresia afectează o anumită clasă socială sau rasă, în mod deosebit. S-a constatat, totuşi, că vârsta medie la care apare această afecţiune este de aproximativ 40 de ani. Poate fi prezentă şi în copilărie sau adolescenţă, dar se manifestă diferit în fiecare dintre cazuri.


De câte tipuri este depresia?
Aşa cum am spus, depresia se poate manifesta în multe şi variate forme, dar cele mai întânlite dintre acestea sunt:
Tulburările depresive majore(MDD) sun descrise prin pierderea interesului pentru aproape toate activităţile, pentru o perioadă de cel puţin două săptămâni. Apar tulburările somnului şi ale capacităţii de concentrare şi scade nivelul de energie.
Distimia se manifestă aproape la fel ca şi MDD, dar într-o formă mai puţin severă. Însă, chiar dacă nu afectează pacientul pe moment, poate avea consecinţe pe termen lung.
Tulburarea bipolară este mai puţin întânlită decât celelalte două forme, doar 2% din populaţie fiind afectată. Femeile şi bărbaţii sunt afectaţi în proporţii egale, iar simptomele se manifestă prin apariţia subită de episoade de manie sau euforie.


Care sunt simptomele?

Cele mai întânlite simptome sunt: prezenţa continuă a stării de iritabilitate, nervozitate şi supărare, pierderea interesului pentru activităţile zilnice, tendinţa de a plânge fără un motiv anume, pierderea sau dezvoltarea poftei de mâncare, tulburări ale somnului, dificultatea de concentrare şi memorare şi dificultatea de a lua decizii. În plus, se pot manifesta şi probleme fizice precum durerile de cap, de piept sau de stomac.


Cum tratăm depresia?
În primul rând, pentru a începe tratamentul unui pacient depresiv trebuie să îl mutăm într-un mediu sigur. Apoi, este necesară evaluarea completă pentru un diagnostic corect. Aceasta include un istoric al familiei, al bolii, al medicamentelor pe care pacientul le-a luat de-a lungul vieţii, activităţilor şi personalităţii lui. Terapia se face prin diverse metode de discuţie cu medici specializaţi şi persoane apropiate. În unele tratamente sunt incluse şi medicamentele antidepresive.



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii