Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:27 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

107.700 de euro, operaţia salvatoare Teodor, tânărul căruia talasemia i-a tăiat aripile, are nevoie de ajutor

ro

01 Nov, 2011 01:00 2778 Marime text
cazumanitar-3.jpg„Talasemia este o boală hematologică (a sângelui) ereditară (cu transmitere genetică, adică de la o generaţie la alta) în care organismul produce prea putina hemoglobină. Hemoglobina ajută eritrocitele (celulele roşii) să distribuie oxigenul în toate celulele organismului. Nivelul scăzut al hemoglobinei duce la anemie, care se manifesta prin slăbiciune şi oboseală. Cazurile severe de anemie duc la afectarea organelor şi în final chiar la deces" - sursa www.sfatulmedicului.ro.

Lacrimi. Râuri de lacrimi ale unei mame care se vede neputincioasă în faţa nenorocirii copilului ei. Începe să vorbească despre Teodor cu zâmbetul amar pe buze, apoi, încet, încet, lacrimile încep să-i şiroiască a durere, a ură împotriva celor care îi judecă fiul fără drept, fără logică, fără motiv. Aşa, fără noimă, a lovit şi vestea bolii. Neaşteptată, necăutată, nedorită, nenorocirea s-a abătut asupra familiei Petre exact atunci când viaţa le era mai dulce. Avea un fiu, Teodor, în vârstă de 7 luni. „Totul a început cu o vizită de rutină la medic. Copilul era puţin anemic. Cel care şi-a dat seama ce avea de fapt a fost medicul Corneliu Neagoe. Avea deja un facies specific bolii. Ne-am dus la Bucureşti, la analize, şi ni s-a spus că suferă de talasemie majoră. Eu şi tată lui eram purtători, fără să ştim. Ni s-a spus: «Nu o să trăiască decât 9 sau 10 ani»", povesteşte cu vocea înnodată de lacrimi Niculina Petre. Teodor are acum 21 de ani, iar suferinţa îi era accentuată de o hepatită C căpătată în urma transfuziilor de sânge. De la descoperirea bolii, transfuziile au venit o dată la două sau la trei săptămâni. Durerea şi chinul au fost suportate de copilul, adolescentul şi acum maturul Teodor întotdeauna cu încredere. Şi acum, când se întrezăreşte o speranţă, tot el este „motorul", cel optimist, care dă speranţă celor in jurul său. Din nefericire, sănătatea se plăteşte.

Preţul vieţii

Transfuziile nenumărate pe care Teodor le-a făcut au avut ca efecte secundare supraîncărcarea cu fier, din cauza căreia s-a efectuat extirparea chirurgicală a splinei la vârsta de 4 ani şi tratarea cu agenţi chelatori. Pentru a fi cât mai eficient, acest tratament chelator i-a fost injectat printr-un dispozitiv plasat subcutanat cu ajutorul unei pompete, proces care dura toată noaptea, timp de 5-6 zile pe săptămână. De multe ori nu mai suporta durerea, ţesutul de pe braţe şi de pe abdomen fiind ars, şi totuşi continua să accepte să-i fie montată pompeta. În tot acest timp a mers la şcoală, a terminat liceul cu rezultate bune şi s-a înscris la Facultatea de Drept, acum fiind student în anul II. Ca o consecinţă a transfuziilor de sânge, a fost infectat cu virusul hepatic de tip C, ceea ce a adăugat un nou tratament celor deja existente şi riscuri majore privind deteriorarea stării lui de sănătate viitoare. Ani de luptă cu boala, tratamente aduse din străinătate, tenacitate şi multă ambiţie. Şi, acum, hopul. Teodor are nevoie de un transplant de măduvă, intervenţie chirurgicală care poate fi făcută numai la Institutul Mediteranean de Hematologie din Roma, condus de profesorul Guido Lucarelli. Norocul: mama, Niculina, este donator cu compatibilitate 100%. Ghinionul: operaţia şi tratamentul costă 107.700 de euro. Cu ajutorul Consiliului Judeţean şi al prietenilor, făcând credite la bănci, soţii Petre au reuşit să adune aproximativ 60.000 de euro. Numai că timpul nu se scurge în favoarea lui Teodor. Pe 8 noiembrie este aşteptat la Roma, iar transplantul este programat pentru 12 ianuarie 2012. Şansele de vindecare sunt de 80%. Însă fără bani nimic nu este posibil. Mai mult, aceasta este cea de-a doua programare la clinica din Roma, prima fiind anulată tot din lipsa banilor. Şase luni s-au scurs între cele două programări. Dacă nici acum nu se duce la bun sfârşit plecarea la Roma, există riscul să nu mai fie o a treia şansă. Starea lui Teodor se degradează, iar peste şase luni, atunci când ar fi posibilă o reprogramare, ar putea să nu mai fie eligibil pentru transplant din cauza stării precare de sănătate.

Şansa la viaţă liberă

Ca în multe cazuri, sistemul sanitar din România, cu lacunele sale, şi-a spus din nou cuvântul. Niculina Petre povesteşte: „Am întocmit un dosar de finanţare la Ministerul Sănătăţii, care iniţial ne-a acceptat finanţarea pentru donator neînrudit pe baza căreia am obţinut programarea pentru operaţie. Aflând că eu voi fi donatorul, Ministerul Sănătăţii ne-a respins finanţarea, motivând că putem face transplantul în România, deşi nimeni nu a mai făcut vreodată genul acesta de transplant în ţară. Avem rezervate biletele de avion şi cazarea asigurată de cunoştinţe care locuiesc la Roma. Operaţia presupune mult timp pentru pregătire, dar şi postoperator, aproximativ şase luni de locuit în Italia şi deci cheltuieli suplimentare majore. Părinţii unui copil bolnav fac tot ce depinde de ei pentru a-l salva şi nu trebuie să vorbească vreodată despre asta. Suntem însă în situaţia de a nu mai putea face faţă singuri şi vă cerem ajutorul ca fiul nostru să aibă şansa unei vieţi libere de transfuzii şi tratamente chinuitoare".

Cei care vor să-l ajute pe Teodor să aibă o viaţă normală, lipsită de durere şi de lacrimile mamei sale, pot dona bani în conturile:

VOLKSBANK

EURO: RO55 VBBU 2511 CT 37 86 96 1101

RON: RO20 VBBU 2511 CT 37 86 96 2701

BANCA TRANSILVANIA

RON: RO26 BTRL 0140 1201 7090 57XX

Titular cont: Petre George Daniel

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii