Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:26 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

6.000 de locuinţe afectate anual de incendii Raed Arafat explică de ce sunt importante detectoarele de fum

ro

10 Nov, 2016 14:55 2599 Marime text
Aproximativ 6.000 de incendii la locuințe se produc anual, în medie, în România, cele mai multe noaptea, iar la fiecare două zile o persoană își pierde viața în acestea, arată o statistică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (IGSU), prezentată astăzi într-o conferință de presă.
 
Cu această ocazie, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a subliniat necesitatea montării detectoarelor de fum în locuințe.
 

"Problema principală a campaniei de prevenire a incendiilor este montarea detectoarelor de fum care sunt extrem de importante. Ne bazăm pe datele pe care le avem și pot spune că 6.000 de incendii în locuințe și 180 de decese în medie pe an sunt două cifre care trebuie să ne atenționeze că ceva nu este în ordine. (...) La incendiu se moare pentru că omul e intoxicat cu fumul emanat sau că este ars. De aceea, șansa de a ști din timp că în casă este un incendiu este să ai aceste detectoare de fum, care nu trebuie conectate la curent, se pun cu o baterie undeva în casă și poate trezi întreaga familie când este o acumulare de fum în casă și acest lucru poate ajuta oamenii să iasă înainte să fie prea târziu. (...) În alte țări, unde s-au montat deja detectoarele, au fost reduse incendiile și tragediile", a explicat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

 
El a mulțumit colegilor de la DSU și E.ON România pentru campaniile de prevenire a incendiilor derulate în ultimii patru ani. ''Este un parteneriat de a salva vieți", a adăugat șeful DSU.
 
La rândul său, Ovidiu Vasilică, șeful IGSU, a arătat că aceste tragedii se pot evita prin montarea detectoarelor de incendiu și de gaz, un demers la îndemâna oricui, care poate salva vieți și bunuri materiale importante.
 
"Prevenirea trebuie înțeleasă prin nevoia de a te autoproteja și cred că aici este un element pe care noi toți să îl înțelegem. Ce facem în această campanie nu vrem să creăm obligativitatea de a monta aceste detectoare, ci să conștientizăm că trebuie să le avem, că salvează vieți", a spus Vasilică.
 
La nivel statistic, în ultimii patru ani, s-au produs peste 20.000 de incendii, cele mai multe fiind înregistrate în București (1.714), Suceava (1.013), Bacău (952), Iași (836), Neamț (795) și Prahova (793). În urma acestor incendii au fost 1.680 de victime, dintre care 639 au decedat, s-a arătat la eveniment.
 
Principalele cauze ale producerii incendiilor sunt coșuri de fum defecte sau necurățate — 32,9%, instalații electrice defecte sau improvizate — 21,6% și mijloace de încălzire defecte, nesupravegheate sau improvizate — 12,9%.
 
IGSU a demarat, în parteneriat cu E.On România, o serie de campanii de prevenire a incendiilor, în perioada octombrie 2012 — iunie 2016, timp în care s-a constatat o reducere cu peste 9% a incendiilor și cu 7% a victimelor, în raport cu intervalul 2008 — 2012.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii