Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:46 09 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost inaugurata sectia de Pediatrie a Spitalului de Boli Infectioase

ro

07 Apr, 2004 00:00 709 Marime text

Festivitate cu americani

Fondurile din care au putut fi realizate lucrarile vin din partea firmei Abbott Laboratories * Acest lucru a fost realizabil datorita unei colaborari mai vechi a Spitalului de Boli Infectioase cu firma americana, si nu numai * Rata mortalitatii la copiii seropozitivi din Constanta a scazut de la 15% la 3%, iar spitalizarile pentru complicatii HIV au scazut cu 90% * Invitatii au fost de acord ca infiintarea de centre suplimentare si discutarea celor mai bune practici cu alte institutii medicale vor reprezenta cheia pentru demistificarea asistentei si tratamentul copiilor seropozitivi si din Mexic si Botswana # Peste doua saptamani va incepe licitatia pentru reparatia capitala a unitatii

Zeci de invitati au luat parte, in cursul zilei de ieri, la actiunea de inaugurare a sectiei de Pediatrie din cadrul Spitalului de Boli Infectioase. Printre acestia s-au regasit Michael Guest- ambasadorul SUA in Romania, Michael Kline- directorul Baylor`s International Pediatric AIDS Initiative, dr. Rodica Matusa- directorul Centrului de Copii Romano-American, directorii centrelor pediatrice SIDA din Botswana si Mexic, Camelia Ciobotaru- directorul DSPJ, Miles White- presedintele si totodata directorul executiv al Abbott Laboratories, autoritati locale, specialisti pediatri in HIV/SIDA, precum si profesionisti din domeniul sanatatii publice din judet, dar si din tara. Dupa cum spuneam, acestia au participat la inaugurarea sectiei de copii, proaspat renovata. Fondurile din care au putut fi realizate aceste lucrari vin din partea firmei Abbott Laboratories, care se pare ca a alocat cea mai mare parte a fondurilor necesare reabilitarii sectiei, dar care, in acelasi timp, a contribuit si la imbogatirea stocului de medicamente pentru tratamentul micutilor. Acest lucru a putut fi realizabil datorita unei colaborari mai vechi a Spitalului de Boli Infectioase cu firma americana, dar nu numai cu aceasta. Colaborarea a inceput in urma cu cativa ani prin infiintarea Centrului de Copii Romano-American. In tot acest timp, rata mortalitatii la copiii seropozitivi din Constanta a scazut de la 15% la 3%, iar spitalizarile pentru complicatii HIV au scazut cu 90%. Mai mult decat atat, din anul 2001, dincolo de acest Centru de Copii, cu ajutorul programului Step Forward al firmei Abbott Laboratories s-a mai realizat si renovarea sectiei mai sus-mentionate, cu imbunatatirea infrastructurii si a calitatii ingrijirii pentru toti copiii din spital. De asemenea, in tot acest timp s-a procedat la instruirea a unui numar de 240 de profesionisti cu privire la consilierea si testarea voluntara (VCT) si ingrijirea HIV/SIDA, inclusiv dezvoltarea de programe de instruire pentru studentii medicinisti romani, dar si infiintarea si dotarea cu personal a "Flower House" (Casa Florilor), un camin de tip familial pentru zece copii seropozitivi orfani sau abandonati.

Rata mortalitatii la copiii infectati cu HIV din judetul Constanta scade semnificativ

Participantii la inaugurarea de ieri au declarat ca rata mortalitatii la copiii infectati cu HIV din judetul Constanta scade semnificativ de la luna la luna, datorita tratamentului de calitate pe care copiii il primesc la Centrul pentru Copii. Opinia generala a specialistilor la manifestare a fost ca sute de copii constanteni infectati cu acest virus in urma practicilor medicale nesigure din perioada anilor `80 si de la inceputul anilor `90 primesc acum ingrijire de cea mai inalta calitate si tratament antiretroviral, motiv pentru care acestia pot avea o viata normala si chiar mai lunga. Acesta este un amplu program pediatric HIV/SIDA inaugurat in 2001 de catre Baylor College of Medicine, Texas Children`s Hospital, Spitalul de Boli Infectioase din Constanta si Ministerul Sanatatii. Finantat de programul Step Forward din cadrul Abbott Laboratories Fund si de Sisters of Charity of the Incarnate World, Centrul, de la a carui infiintare s-au implinit trei ani in cursul zilei de ieri, ofera in prezent ingrijire pentru aproape 900 de copii in clinica de zi si, prin vizite la domiciliu, peste 450 dintre ei primind tratament ARV. Acesta a devenit un model in cadrul eforturilor Baylor de a infiinta centre pediatrice HIV/SIDA in toate tarile in curs de dezvoltare, cum ar fi Mexic si Botswana. Referitor la acest lucru, ambasadorul SUA in Romania, Michael Guest, a declarat: "Initiative ca Centrul de Copii Romano-American pregatesc terenul catre intelegerea mai larga a modului in care oficialitatile publice si private pot coopera pentru a imbunatati viata cetatenilor romani. Centrul ridica in mod vadit standardul de asistenta pentru copiii infectati, iar oficialitatile locale, precum si medicii, reprezentantii firmelor farmaceutice, ONG-urile si pacientii ar trebui sa duca mai departe acest progres si sa gaseasca cele mai bune solutii pentru Romania". In acest sens, cei prezenti la manifestare au fost de acord ca infiintarea de centre suplimentare si discutarea celor mai bune practici cu alte institutii medicale vor reprezenta cheia pentru demistificarea asistentei si tratamentul copiilor seropozitivi din Mexic si Botswana, dar si pentru imbunatatirea accesului la terapiile HIV/SIDA moderne. La randul lui, primarul Constantei, Radu Stefan Mazare, a declarat ca peste doua saptamani va demara licitatia pentru reparatia capitala a Spitalului de Boli Infectioase.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii