Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:44 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost Vinerea Mare (video)

ro

23 Apr, 2011 02:08 2274 Marime text
vinerea_mare3.jpg

Vinerea patimilor este ziua în care Fiul Domnului a fost răstignit pe cruce şi a murit. În mijlocul bisericii se obişnuieşte să se scoată Sfântul Epitaf, pe sub care trec toţi credincioşii. Preoţii spun că în această zi ar trebui ca românii să uite de cele lumeşti şi să se oprească să mediteze asupra chinurilor Mântuitorului.

Credincioşii trebuie să lase deoparte treburile casnice şi să se oprească asupra celor sfinte. Ei sunt îndemnaţi să mediteze asupra chinurilor pe care le-a îndurat mântuitorul înainte de a fi răstingnit şi omorât pe cruce.

Vinerea Mare este zi de doliu pentru întreaga creştinătate, spun preoţii. Este ziua în care se obişnuieşte ca în mijlocul bisericii să fie scos Sfântul Epitaf, care îl întruchipează pe Mantuitorul, înconjurat de Apostoli şi de Maica Domnului. Toată lumea trece pe sub Sfântul Epitaf până în după-amiaza zilei de sâmbătă.

La Constanţa, credincioşii au început să vină în biserică încă înainte de orele prânzului. Aici s-au închinat şi au primit binecuvântarea părintelui, dar cu toate acestea mulţi dintre ei vor ţine post până în seara învierii.In Vinerea Mare credinciosii participa la slujba Prohodului Domnului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii