Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:18 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Abatorul Mangalia nu se va desfiinta

ro

21 Apr, 2004 00:00 2641 Marime text

Privatizarea Avicola va fi verificata

Salariatii au fost trimisi in concedii de odihna sau fara plata pana pe 3 mai * Dupa aceasta data se vor intoarce la munca, dar angajatii nu stiu care le va fi soarta * Acestia au promisiunea ca in termen de 30 de zile isi vor primi drepturile salariale restante * Pentru acest lucru, 50 de tone de carne de pasare existente in depozit au fost puse la dispozitia Avicola Constanta * Conducerea Tec Romania spune ca, deocamdata, s-a decis redimensionarea activitatii * Se pare insa ca administratia a luat in calcul varianta disponibilizarii de personal

La toate abatoarele de pe raza judetului Constanta care apartin societatii Avicola au inceput sa apara probleme la inceputul lunii aprilie. Salariatii sunt nemultumiti, in primul rand, de faptul ca nu si-au mai primit salariile din luna februarie si de conditiile de munca. Comitetul sindical impreuna cu factorii de decizie din toate abatoarele de pe raza judetului (SC Avicola SA Constanta, SC Avicola SA Mangalia si Multivita Negru Voda) au adus in repetate randuri, in ultima perioada de timp, la cunostinta conducerii gravele probleme cu care se confrunta pe parcursul procesului tehnologic, cat si problemele inerente de ordin social aparute. In acest sens, atat sindicalistii, cat si angajatii au solicitat alocarea de fonduri pentru repararea si mentinerea in stare de functionare a abatoarelor. In plus, acestia au solicitat directiunii si actionariatului majoritar cateva raspunsuri ferme referitoare la activitatea abatorului, cum sunt, spre exemplu, aducerea salariilor la zi, pentru evitarea unui conflict de munca, perioada de remont si sustinerea financiara a acestuia, dar si sustinerea financiara a salariatilor prin acordarea posibilitatilor de munca in cazul in care remontul se prelungeste mai mult de o luna (varuit, curatenie, pus faianta, reparat vestiare, WC-uri, eventual detasare la Crevedia). Pe marginea acestei situatii au avut loc mai multe intalniri intre sindicalisti si factorii de conducere ai societatii, precum si cu reprezentanti ai administratiei locale. Chiar saptamana trecuta, conducerea CNS "Cartel Alfa" s-a intalnit cu membrii Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii pentru a discuta problemele SC Avicola SA. In urma acesteia, participantii au hotarat sa se intalneasca marti, 20 aprilie, incepand cu ora 11.00. Intalnirea, asa cum a fost programat, a avut loc ieri, la discutii, alaturi de o parte dintre salariatii Avicola si reprezentantii "Cartel Alfa", participand si conducerea firmei Tec Romania, societate care a preluat Avicola in urma cu circa sapte ani.

Discutii si iar discutii

Situatia de la abatoare a aparut in luna martie, cand la Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala a avut loc o intalnire intre inspectorul sef adjunct al ITM, Maria Petrica, directorul executiv al Tec Romania, Felix Lucutar, directorul SC Avicola, Dumitru Dumitrescu, si sindicalisti. La acea ora, salariatii nu au reusit sa obtina nimic din partea conducerii, cu toate ca angajatii din ferme nu si-au mai ridicat salariile din luna decembrie, iar ceilalti din abatoare, din februarie. Membrii de sindicat prezenti la intalnirea de la DDFSS au mai reclamat in fata actionariatului si faptul ca angajatii nu au putut beneficia nici de somaj, fapt datorat neachitarii la timp a contributiilor legale catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. In plus, acestia au mai declarat ca actuala conducere a SC Avicola SA a falimentat societatea de la data preluarii, din anul 1997. La acea vreme, au mai declarat acestia, societatea a fost preluata fara datorii, iar in momentul de fata, ea are debite in valoare de 13 milioane de euro, asta in afara datoriilor catre diferite institutii publice, cum ar fi RAJA, DSV, SC Electrica.

Concedii de odihna sau fara plata

Pentru a se lamuri situatia de la Avicola, ieri, in cadrul comisiei de dialog social, problema salariatilor de la aceasta societate a fost luata din nou in discutie. Concluziile sunt pe cat de simple pe atat de complicate. Toata lumea parea a fi lamurita, dar, cu cat se aprofunda discutia, cu atat nelamuririle erau mai evidente. Elena Piroi, liderul sindical de la abatorul Mangalia, a declarat ca in urma intalnirii s-a hotarat ca in termen de 30 de zile salariatii sa-si primeasca banii restanti. "La ora actuala exista un stoc de 50 de tone de carne de pasare in depozit care vor fi puse la dispozitia Avicola Constanta. Valoarea marfii fiind de circa doua miliarde de lei, bani care sunt suficienti pentru plata salariilor", a precizat Piroi. Pe de alta parte, salariatii spuneau ca nu exista pui in ferme, cu exceptia fermei numarul 11, unde mai sunt cativa, dar care sunt pentru Crevedia. De asemenea, oamenii nu stiau ce vor face in zilele urmatoare. Lidera de sindicat i-a lamurit imediat ca de astazi toata lumea este in concediu de odihna pana pe data de 3 mai. Cei care nu mai au dreptul la concediu de odihna vor intra pana la aceeasi data in concediu fara plata.

Bate vant de disponibilizari

Felix Lucutar, directorul executiv al Tec Romania, societate care a preluat Avicola in urma cu sapte ani, a precizat ca de fapt nu a existat nici un conflict de munca, ci a fost doar un dialog necivilizat intre administratie si salariati si de aceea a fost necesara medierea conflictului. Lucutar a mai adaugat ca s-a ajuns aici deoarece lipsa de performanta duce la lipsa de tehnologie si aceasta din urma duce la probleme de ordin financiar. Directorul Tec Romania a mai adaugat ca, pentru moment, nu s-a luat decizia inchiderii abatorului de la Mangalia. "Deocamdata, s-a stabilit redimensionarea activitatii", a precizat Lucutar. De altfel, intr-o discutie cu seful ITM, acesta a sugerat ca va face disponibilizari pentru ca trebuie gasita o cale de rezolvare a problemelor.

Ancheta la Avicola

Problemele aparute la Avicola sunt departe de a fi rezolvate. Ca urmare a neregulilor semnalate de salariati, la societate se va demara o ancheta la care vor participa toate institutiile abilitate, respectiv AJOFM, ITM etc. De asemenea, ancheta va viza si contractul de privatizare prin care in anul 1997 Tec Romania a preluat Avicola. Se va urmari in ce conditii s-a realizat aceasta si daca s-au respectat conditiile impuse de catre vanzator, respectiv de catre stat. Prin urmare, pana pe data de 03 mai, salariatii vor sta acasa si vor astepta sa afle care le este soarta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii