Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:10 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Afacerea surdo-mutilor"

ro

16 May, 2002 00:00 1941 Marime text

Metoda practica de a scoate bani

Anul 1999 a fost primul an in care si-au facut simtita prezenta "intreprinzatorii" surdo-muti * Cu timpul, numarul celor implicati a crescut, dovada ca afacerea a ajuns mai mult decat prospera * Aria de actiune a crescut, ei putand fi intalniti atat in trenuri, cat si in localuri * Oamenii insa au inceput sa-si dea seama ca totul se reduce la un mare bluf * Reporterii ZIUA au reusit sa discute cu un astfel de "surdo-mut"

Inventivitatea romanilor nu mai cunoaste margini, si acesta este un lucru deja arhicunoscut si necontestat de nimeni. Aceasta inventivitate se manifesta mai ales in privinta metodelor de a scoate bani si din piatra seaca, si nu prin munca. Afaceri, mini-afaceri, relatii si conexiuni sunt numai cateva dintre aceste metode. Iar dupa 1989, aceste cai de a scoate bani au cunoscut o amploare deosebita. La un an sau ceva mai mult dupa Revolutia din decembrie 1989, romanii din toata tara erau cuprinsi de febra deschiderii unor "buticuri" cu acte mai mult sau mai putin in regula. Aceasta moda nu a rezistat prea mult, din pricina efemeritatii magazinelor si a faptului ca banii veneau relativ greu. Nu a durat mult si cei mai ingeniosi s-au reprofilat. "Afacerea surdo-mutilor" este numai un exemplu.

Anul 1999 a fost primul an in care si-au facut simtita prezenta "intreprinzatorii" surdo-muti. Trenurile, indiferent ca era vorba de personal, accelerat, rapid sau intercity, au fost invadate de tineri modest imbracati, care, fara un cuvant, inmanau calatorilor surprinsi cate un biletel si cate un moft de mica valoare, fie ca era vorba de o jucarie de plus, un breloc, un pix sau chiar o iconita. Dupa ce lasa obiectul si biletelul, tanarul sau tanara pleca. Calatorul afla astfel, dupa ce citea biletul, ca i se cerea suma de 10 mii de lei in schimbul obiectului lasat. Biletul era astfel conceput incat celui care citea i se parea de-a dreptul o monstruozitate sa refuze plata unei sume modice, cu atat mai mult cu cat despre cel in cauza se spunea ca este surdo-mut. Biletul mai continea pe una din parti si un alfabet al surdo-mutilor, bazat pe miscarea mainilor, care venea ca ceva inedit si putin cunoscut de cei care se confruntau pentru prima data cu acest lucru. Astfel incat, dupa zece minute, cand "surdo-mutul" revenea pentru a lua fie banii, fie obiectul, calatorul ii inmana o suma de bani, de cele mai multe ori mai mare decat cea inscrisa pe bilet, si ramanea cu impresia ca a facut o fapta buna si ca, mai mult ca sigur, o parte din pacate ii vor fi iertate. Cu timpul, numarul acestor tineri a crescut, ca dovada ca afacerea a ajuns mai mult decat prospera. Ba mai mult, aria de actiune s-a extins, ei incepand sa-si desfasoare activitatea si prin localuri, mai ales in timpul sezonului estival, pe la terasele din statiuni. Oamenii insa au inceput sa isi dea seama ca totul se reduce la un mare bluf. Ar fi fost de-a dreptul tragic ca in Constanta sa isi faca veacul atatia surdo-muti cati erau implicati in afacere. Si tocmai numarul lor extrem de mare a dus la falimentarea "afacerii".

Afacerea schiopateaza

Fiind atat de multi cei care practicau aceasta cersetorie de lux, ar fi fost imposibil sa nu "rasufle" ceva. Si cel mai interesant era atunci cand vedeai un astfel de "surdo-mut", caruia i-ai dat bani pentru ca nu vorbeste, aflandu-te la o terasa, cu o bere in fata, purtand o discutie foarte insufletita cu un alt ortac. Incetul cu incetul, oamenii milosi au inceput sa realizeze ca au fost luati de fraieri si au reactionat intr-un mod propriu. Nu au mai bagat mana in buzunar pentru a achita contravaloarea "suvenirurilor". Reporterii ZIUA au reusit sa discute cu un astfel de "surdo-mut", cu conditia ca numele sa nu ii fie publicat in ziar, firesc, de teama repercusiunilor. De la acesta am aflat ca "afacerea" este la un pas de faliment, intrucat nimeni nu mai da nimic. "Toti s-au prins de miscare. Imi pare rau ca nu mai merge, pentru ca scoteam bani frumosi. Pe langa suma fixa pe care o luam, mai pica foarte mult pe langa, pentru ca foarte putini imi dadeau exact atatia bani cati scria pe bilet. Celor mai multi le era mila cand ne vedeau atat de tineri si handicapati pe deasupra. Acum cred ca va trebui sa ne reprofilam". "Afacerea" schiopateaza, insa, tinand cont de mintea inventiva a romanului, este de asteptat ca aceasta sa nu se dezminta nici de aceasta data.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii