Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:18 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agentii economici din sudul litoralului vor plati mai gras nepasarea fata de turisti

ro

04 Sep, 2008 00:00 1301 Marime text
1220452398.jpg

Regulamentul privind reglementarea activitatii agentilor economici din sudul litoralului a fost modificat de consilierii din Mangalia, la propunerea primarului municipiului, Claudiu Tusac. O buna parte a sanctiunilor aplicate patronilor de unitati turistice si de alimentatie publica din zona au fost majorate, astfel incat, afirma edilii locali, acestia vor intampina cum se cuvine sezonul estival si nu vor mai lasa, la sfarsitul acestuia, munti de gunoaie.

La demararea sezonului estival, o buna parte a agentilor din turism din zona administrativa a Mangaliei isi lasa unitatile exact asa cum sunt: fara sa le reconditioneze fatadele, cu spatii verzi pline de buruieni, parcari neasfaltate etc. Mai mult, la finalul fiecarui sezon estival, Primaria Mangalia este nevoita sa stranga dupa societatile care functioneaza sezonier si care nu au bunul simt sa isi depoziteze gunoiul in locuri special amenajate. Cea mai "atacata" din acest punct de vedere este Comorova. Chiar la aceasta ora, padurea este plina ochi de mormane de gunoi, PET-uri si sticle sparte, cu greu distingandu-se firul ierbii de plasticuri si hartii. Pentru a preveni ambele situatii, consilierii din Mangalia au inasprit sanctiunile aplicate agentilor economici ce nu respecta propriul regulament, aprobat in urma cu doi ani. Pana la 1 mai, agentii economici au obligatia sa isi curete spatiile verzi de resturile vegetale acumulate in perioada de extrasezon, sa isi planteze flori si arbusti ornamentali pe suprafetele de teren pe care le "stapanesc", sa-si refaca fatadele si interiorul cladirii, sa-si modernizeze terasele si parcarile si sa-si igienizeze spatiile. Patronii trebuie sa stie, de asemenea, ca toate constructiile care nu au primit autorizatie de constructie vor fi imediat demolate. In timpul sezonului estival, patronii vor fi obligati sa intretina intreaga zona pe care o administreaza si sa asigure bunurile pe timpul noptii cu paza. Prin contract obligatoriu, acestia vor trebui sa asigure ridicarea reziduurilor menajere si a deseurilor reciclabile in ritm constant.

Comertul stradal - amendat numai pe hartie

Incepand cu 1 mai si pana pe 15 septembrie, vor fi sistate orice lucrari de reparatii si constructii in statiuni, lucru valabil numai pentru unitatile care functioneaza efectiv. In ceea ce priveste lucrarile cu o durata de executie mai mare de un an, acestea vor continua si in timpul verii, dar numai cu avizul scris al primariei. In extrasezon, proprietarii de hoteluri vor trebui sa intretina curatenia generala, sa conserve toate activele si sa-si asigure unitatile impotriva efractiilor. Sanctiunile pentru agentii economici sunt, incepand de anul acesta, foarte drastice. Astfel, amenda minima pentru cei ce nu se pregatesc cum se cuvine pentru sezonul estival sau care isi incheie activitatea lasand in urma zonele pline de gunoi va fi de minimum 1.000 de lei si de maximum 2.500 de lei. In ceea ce priveste agrementul, aceasta activitate se va putea desfasura numai in locurile special amenajate, dupa obtinerea avizului de la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si in baza autorizatiei eliberate de primarie. Patronii vor trebui sa tina un registru in care vor trece datele de identificare ale turistilor ce inchiriaza ambarcatiunile si vor afisa la loc vizibil instructiunile de folosire a acestora. Taxele de autorizare pentru activitatea de agrement sunt de la 300 la 500 de lei, iar amenzile, in cazul nerespectarii regulamentului, merg de la 500 de lei la 10.000 de lei. In regulamentul proaspat revizuit se prevede ca orice fel de comert ambulant neautorizat atrage sanctiuni cuprinse intre 200 de lei si 1.000 de lei. In ciuda oricarui regulament, anul acesta, la Mangalia si in statiunile aferente orasului, comertul stradal a luat o amploare fara precedent, turistii fiind nevoiti sa circule, pe anumite portiuni, din cauza supraaglomerarii, direct pe carosabil.

Scris de: {autor}M.D.M.{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii