Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:15 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agentii economici nu se inghesuie sa ofere posturi rromilor

ro

17 Apr, 2004 00:00 817 Marime text

O noua bursa a locurilor de munca

Evenimentul va fi organizat pe 23 aprilie la Medgidia si Ostrov * Pana in prezent si-au anuntat participarea doar doi agenti economici, care ofera 180 de locuri de munca * Societatile din Constanta au refuzat pana acum participarea la acest eveniment * In luna mai vor fi organizate alte doua burse, una pentru studenti si o alta pentru persoanele cu handicap * In total, anul acesta vor fi sapte burse * Legea somajului va fi in curand modificata in beneficiul studentilor, femeilor care au nascut, persoanelor din detentie si al tinerilor care se intorc din armata * Si absolventii de diverse forme de invatamant vor avea de castigat de pe urma viitoarei legislatii

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) are in plan pentru acest an organizarea a sapte burse ale locurilor de munca. Prin aceste burse, tuturor celor care solicita si celor care pun la dispozitie forta de munca li se ofera posibilitatea de a se intalni in mod direct si de a-si prezenta oferta, de a avea discutii preliminare inaintea interviului propriu-zis (concurs, proba de lucru). Bursa locurilor de munca pentru femei si bursa generala a locurilor de munca au avut deja loc pe 5 martie si, respectiv, 2 aprilie. Saptamana viitoare este randul bursei locurilor de munca pentru rromi, care se va desfasura pe data de 23 aprilie.

Agentii economici fug de rromi

Intr-un interval relativ scurt de timp de la desfasurarea bursei generale a locurilor de munca, la nivel national se va organiza, la sfarsitul saptamanii viitoare, bursa pentru rromi. Reprezentantii AJOFM spun ca este o misiune grea deoarece agentii economici care aveau locuri de munca disponibile si-au ocupat posturile la bursele ce s-au desfasurat pana acum. In plus, reputatia rromilor ii determina pe acestia sa refuze astfel de forta de munca. Din experienta anilor trecuti, reprezentantii acestei etnii s-au prezentat la lucru doar cateva zile, dupa care au gasit diverse motive pentru a nu mai veni. Acesta este principalul motiv pentru care agentii economici sunt reticenti cand este vorba de rromi. Cu toate acestea, bursa este in graficul agentiei si trebuie organizata indiferent de numarul locurilor de munca oferite. Mariana Serbanescu, purtatorul de cuvant al AJOFM, a declarat ca s-a luat deja legatura cu diversi agenti economici. Cei mai multi nu s-au aratat deloc interesati de eveniment. Acest lucru este valabil in special pentru societatile din municipiul Constanta. Serbanescu a mai precizat ca reprezentantii AJOFM merg din poarta in poarta, respectiv la sere, la spatii verzi si in alte locatii, dar fara succes deocamdata.

Doar doi participanti

Timp ar mai fi pentru inscrierile participantilor, dar lipsa de interes manifestata de agentii economici demonstreaza ca ofertele pentru rromi vor fi foarte putine. Pana la ora actuala si-au anuntat participarea doar doua societati. Este vorba despre Ostrovit Ostrov, care pune la dispozitia participantilor la bursa 80 de posturi de viticultori pentru perioada mai-octombrie. Cealalta oferta vine de la Fruvimed Medgidia, care are disponibile 100 de posturi de viticultori si pomicultori. Anul trecut, cand a fost prima editie a acestei burse, au fost prezenti cinci agenti economici, iar numarul posturilor oferite a fost de 73. Posturile disponibile atunci au fost de viticultori, ingrijitori spatii verzi, barman si ospatar. Nici participarea rromilor nu a fost exagerata, la Ostrov fiind mai multe locuri de munca decat persoane interesate. Pentru ca anul acesta sa nu mai existe proleme din nici un punct de vedere, reprezentantii AJOFM au luat legatura cu reprezentantii rromilor din zonele Medgidia, Cernavoda, Dobromir, Baneasa si urmeaza sa se ia legatura si cu reprezentantul pe zona Galita. Acest lucru este benefic, in primul rand, pentru participanti deoarece astfel vor fi informati cu privire la numarul de locuri si meserii. Evenimentul din acest an se va desfasura incepand cu ora 09.00, in locatiile de unde sunt ofertele, respectiv Medgidia si Ostrov.

Bursa pentru 600 de rromi

Potrivit recensamantului realizat in anul 2002, la nivelul judetului Constanta exista 6023 de rromi. Din totalul acestora 3093 sunt barbati si 2930 sunt femei. Din baza de date a AJOFM, anul trecut la Medgidia figurau fara loc de munca 199 de persoane de etnie rroma, la Cernavoda 98, iar la Constanta 291. In total, exista 667 de rromi care figurau anul trecut in baza de date a agentiei fara serviciu. Reprezentantii AJOFM spera ca, pana la sfarsitul saptamanii viitoare, numarul agentilor economici participanti sa creasca si astfel sa fie mai numeroase si ofertele de locuri de munca.

Noi burse

In luna mai sunt programate sa se desfasoare alte doua burse ale locurilor de munca. Astfel, pe data de 7 mai va avea loc bursa locurilor de munca pentru studenti, iar la o saptamana diferenta, respectiv pe data de 14 mai, se va desfasura bursa locurilor de munca pentru persoane cu handicap. Alte evenimente programate a se desfasura anul acesta sunt bursa locurilor de munca pentru absolventi, pe 24 septembrie, si bursa locurilor de munca pentru persoanele peste 45 de ani, pe 15 octombrie. Femeile, rromii, persoanele cu handicap, absolventii si persoanele peste 45 de ani reprezinta grupuri tinta, cu dificultati in integrarea pe piata muncii, acesta fiind si motivul pentru care ANOFM organizeaza burse speciale ale locurilor de munca destinate acestor grupuri. Comparativ cu anul 2003, anul acesta noutatea o reprezinta organizarea, in premiera, a Bursei locurilor de munca pentru persoanele peste 45 de ani. In perioada 2001-2003, prin bursele locurilor de munca, organizate la nivel national, 113.935 persoane s-au incadrat in munca. Astfel, in anul 2001- 46.556 persoane, in anul 2002- 34.600 persoane, iar in anul 2003- 32.779 persoane au obtinut un serviciu prin intermediul acestor manifestari.

Modificari ale Legii somajului

Executivul pregateste in aceasta perioada o serie de modificari la actuala Lege a somajului. Se pare ca noile reglementari vor intra in vigoare in aproximativ o luna. Principalele modificari se refera la studenti si la agentii economici care le ofera locuri de munca. Astfel, va exista un contract intre AJOFM si societatile care incadreaza tineri care fac parte din aceasta categorie. Noul act normativ va reglementa si salariile pe care le acestia le vor primi. Astfel, absolventii de scoli profesionale vor primi salariul minim pe economie, absolventii de liceu vor primi 1,2 salarii minime pe economie, iar absolventii de studii superioare vor primi 1,5 salarii minime pe economie. Modificarile vor fi si in beneficiul femeilor care se intorc la serviciu dupa concediul postnatal de doi ani, pentru persoanele aflate in detentie si pentru cei care se intorc din armata. Se presupune ca acestia lipsesc o perioada indelungata de la serviciu si au nevoie de calificare sau recalificare. Aceasta operatiune va fi suportata din fondul de somaj.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii