Agrovet SA lanseaza un nou concept de marketing al producerii de samanta
Agrovet SA lanseaza un nou concept de marketing al producerii de samanta
07 Aug, 2004 00:00
ZIUA de Constanta
2362
Marime text
Graul calitatea Premium a intrat pe piata agricola
Firmele partenere, Agrovet SA Bucuresti si Probstdorfer din Austria, au organizat o intalnire cu producatorii agricoli pentru a lansa pe piata locala graul de calitate Premium * Firma austriaca este cea care are patentul acestui sortiment de grau, care are calitati net superioare celui de consum uzitat in Romania la ora actuala
Societatea Agrovet SA din Bucuresti impreuna cu firma Probstdorfer din Austria au lansat in randul producatorilor agricoli si al specialistilor din domeniu locali, in cursul zilei de ieri, un nou concept de marketing al producerii de samanta la cerealele de toamna si primavara. Cele doua firme au organizat la sediul Statiunii de Cercetari si Culturi Irigate din Valu lui Traian un simpozion pe aceasta tema, la care au participat, alaturi de prof. dr. ing. Mihai Berca, din partea Agrovet SA, reprezentanti ai firmei austriece, cei ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, precum si toti producatorii agricoli interesati. "Lansarea pe piata agricola a graului de calitate Premium face subiectul unui proiect al Comitetului Central European, supervizat si aprobat de catre Parlamentul si Consiliul European, care vizeaza reabilitarea calitatii produselor din panificatie prin raspandirea pe piata a acestui tip de grau", a declarat Mihai Berca, reprezentantul Agrovet SA Bucuresti. Proiectul vizeaza, din punct de vedere zonal, Europa Centrala si de Est, din care fac parte tari precum Cehia, Slovacia, Romania, zona in care s-au inregistrat in ultimii ani schimbari climatice importante, care au contribuit negativ la dezvoltarea culturilor agricole de importanta majora. Unul dintre rezultatele negative semnalate este reducerea cantitatii de cereale recoltate comparativ cu alte zone ale Europei. O alta consecinta dezavantajoasa este influentarea calitatii care a scazut, majoritatea cerealelor prezentand o caracteristica furajera, acest lucru insemnand lipsa unor componente nutritive, care trebuie substituite cu produsi artificiali. Lansarea pe piata produselor agricole a graului de calitate Premium prezinta, potrivit opiniei lui Mihai Berca, o serie de avantaje. In primul rand, acest produs conduce la evitarea folosirii produsilor artificiali care substituie anumite componente nutritive in procesul de panificatie. Noul sortiment prezinta, comparativ cu graul uzual de la noi din tara, peste 14% proteine si 30% gluten, caracteristici cu parametri scazuti in graul de consum folosit pana acum. Un alt avantaj este capacitatea mare de infratire a graului dupa insamantare, raportul fiind de 1 la 3, adica un bob la trei spice, fata de cel actual de 1 la 1 La nivel national au fost planificate 200.000 de hectare pentru a fi insamantate cu acest tip de grau. In plus, se intentioneaza constituirea unui club al cultivatorilor de grau Premium in viitor, fiind o adaptare la conceptul european de organizare a producatorilor din diverse domenii. La randul ei, Statiunea de Cercetari si Culturi Irigate din Valu lui Traian va avea rolul de multiplicator, fiind singura institutie zonala care are posibilitatea supravegherii culturilor de samanta de grau Premium care va ajunge la producatorul agricol interesat de o astfel de productie.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii