Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:12 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alte neintelegeri in Sanatate

ro

28 Mar, 2003 00:00 806 Marime text

Colegiul Medicilor a atacat in instanta o hotarare a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate

Anul acesta, asigurarea de mal-praxis se va incheia doar cu patru societati in domeniu * Conform declaratiilor presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, sumele sunt mult prea mari comparativ cu veniturile medicilor si cu situatia financiara a sistemului sanitar * Avand in vedere toate acestea, decizia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a fost atacata in Instanta

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin presedintele Eugeniu Turlea, a dispus ca, anul acesta, asigurarea de mal-praxis sa fie incheiata de catre medici doar cu patru firme acreditate de aceasta institutie. Seful Serviciului Contractari din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, Sorina Soescu, a declarat ca, in jurul datei de 19 martie a acestui an, s-a primit o circulara in care se faceau cunoscute numele societatilor cu care medicii din fiecare specializare vor putea incheia asigurarile de mal-praxis pe acest an. "Anul trecut existau in jur de 28 de societati autorizate si fiecare medic incheia asigurarea cu firma care avea cel mai convenabil pret. De anul acesta, insa, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a trimis liste in care figureaza ca fiind autorizate doar patru societati", a explicat doctorul Sorina Soescu.

Medicii au semnat deja cu alte societati

Farmacistii, medicii de familie, stomatologii, medicii specialisti au semnat, inca de pe data de 28 februarie a acestui an, asigurarile de raspundere civila profesionala cu societatile cu care au dorit. "Toti medicii au semnat asigurarile de mal-praxis, insa cu alte firme", a afirmat seful Serviciului Contractari din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Sorina Soescu. Acestia trebuie insa sa renunte la contracte in favoarea firmelor acreditate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In caz contrar, asigurarile nu sunt valabile, medicii intrand in ilegalitate. "Cadrele medicale trebuie sa se conformeze si sa respecte decizia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Nu au alta solutie", a mai precizat doctorul Sorina Soescu.

Colegiul Medicilor a atacat decizia in instanta

Prezent la Constanta cu ocazia unui simpozion pe teme medicale, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, profesor doctor Mircea Cinteza, ne-a declarat, in cursul zilei de ieri, ca institutia pe care o conduce a atacat in instanta decizia presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Eugeniu Turlea. "Acest ordin nominalizeaza patru mari companii si obliga cadrele medicale la o plata minima. Aceasta este o suma imensa comparativ cu veniturile medicilor si cu situatia sistemului sanitar in general", a explicat profesorul doctor Mircea Cinteza. Imediat ce aceasta decizie a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a fost mediatizata, Colegiul Medicilor din Romania a atacat-o in instanta.

Preturi usturatoare

Astfel, medicii de familie trebuie sa incheie o asigurare de raspundere civila profesionala de minim 50.000 de euro, in timp ce asigurarea de raspundere civila profesionala pentru personalul medical cu studii medii este de 30.000 de euro anual. Limitele minimale de raspundere civila profesionala pentru medicii specialisti, pentru policlinici, centre de diagnostic si tratament comunale si orasenesti variaza intre 75.000 si 100.000 de euro pe acest an. Pentru unitatile spitalicesti municipale s-a stabilit o suma minima de 250.000 de euro pe an, in timp ce spitalele judetene si cele universitare trebuie sa se incadreze in valoarea de 500.000 de euro pentru acest an. Medicii specialisti (mai precis, cei cu specializari in chirurgie si stomatologie) trebuie sa plateasca suma de 125.000 de euro anual, in timp ce farmacistii si personalul farmaceutic cu studii medii au o asigurare de mal-praxis cuprinsa intre 50.000 si 30.000 de euro pe anul 2003.

Motivele Colegiului Medicilor sunt intemeiate

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, profesor doctor Mircea Cinteza, a declarat ca "este evident faptul ca aceasta nominalizare preferentiala a societatilor nu trebuia facuta". In plus, acesta a mai precizat ca presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Eugeniu Turlea, a dat un ordin intr-un domeniu in care nu avea nici un drept, acesta reprezentand un alt motiv pentru care membrii Colegiului Medicilor din Romania au decis atacarea in instanta a Deciziei numarul 139/11.03.2003 privind incheierea asigurarilor de raspundere civila profesionala.

Termen limita

In maxim 15 zile de la primirea notei informative, toate categoriile de medici si cadre cu pregatire medie sunt obligate sa incheie aceste asigurari de mal-praxis. Fiecare specialitate in parte este obligata sa semneze raspunderea civila profesionala doar cu o anumita societate. In cazul in care acestia vor refuza incheierea asigurarilor cu aceste societati, plata serviciilor medicale prestate in baza contractului de prestari servicii medicale si farmaceutice nu va fi decontata. Trebuie precizat faptul ca aceste polite se semneaza numai pentru anul 2003.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii