Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:24 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amenda pentru citirea jurnalului copilului

ro

11 Jan, 2003 00:00 1128 Marime text

Un nou pachet legislativ destinat protectiei minorilor

Cele patru proiecte legislative includ prevederi care acopera o arie destul de larga de situatii posibile in domeniul protectiei copilului # "Sper ca aceasta initiativa sa fie benefica in ceea ce ne priveste", a declarat Eugenia Munteanu, director al DPC Constanta * Se doreste sa se reglementeze in mod unitar drepturile copiilor, atat in cazul minorilor care cresc in familia naturala, cat si in acela al celor fara parinti, aflati in grija statului

Cat de curand, va intra in circuitul legislatiei romanesti un nou pachet legislativ privind protectia copilului. Cele patru proiecte, care vor fi supuse dezbaterii publice, sunt complementare si includ prevederi care acopera o arie destul de larga de situatii posibile in domeniul protectiei copilului. Prin acest pachet de acte normative se doreste sa se reglementeze in mod unitar drepturile copiilor, atat in cazul minorilor care cresc in familia naturala, cat si in acela al celor fara parinti, aflati in grija statului.In incercarea de a afla ce impact ar putea avea aceasta noua legislatie in domeniu, am luat legatura cu Eugenia Munteanu, director general in cadrul Directiei pentru Protectia Copilului (DPC) Constanta. "Sper ca aceasta initiativa sa fie benefica in ceea ce ne priveste", a declarat aceasta. "Dupa cinci ani in care ne-am desfasurat activitatea in acest domeniu in conformitate cu legislatia actuala, s-a observat ca ea nu este foarte protectiva pentru copil. Din partea noastra au fost facute o serie de propuneri in vederea elaborarii noilor norme si am insistat foarte mult asupra responsabilitatii pe care parintii trebuie sa o aiba in fata copiilor", a afirmat directorul. Conform declaratiilor sale, se spera ca modificarile ce vor fi aduse cadrului legislativ existent sa fie benefice din toate punctele de vedere.

Parintii au obligatii

Drepturile minorilor si obligatiile parintilor vor fi reglementate printr-o lege separata, cuprinsa in pachetul legislativ finalizat recent. Astfel, proiectul de lege privind drepturile copilului garanteaza dreptul minorilor la educatie, ingrijire medicala, imagine publica, intimitate, libera exprimare si opinie, la protectie impotriva exploatarii, precum si dreptul la asistenta sociala. Totodata, sunt stabilite si obligatiile parintilor si este garantat si sprijinul din partea statului pentru cei care sunt prea saraci pentru a-si creste copiii. Conform proiectului, copilul trebuie declarat la starea civila in cel mult cinci zile de la nastere, de catre parinti sau rude ori, in cazul in care acestia nu pot, de personalul medical sau, in ultima instanta, de alte persoane care au cunostinta de venirea lui pe lume. Nedeclararea copilului la nastere se pedepseste cu amenda intre unu si cinci milioane de lei, pentru persoane fizice, si dublu in cazul institutiilor. In ceea ce priveste drepturile copilului, acestea au fost reglementate intr-o arie mult mai larga. Minorul are dreptul sa creasca alaturi de parinti, sa-si cunoasca familia si sa tina legatura cu fratii ori cu rudele. El are dreptul la servicii medicale si la medicatie gratuita, doctorul putand decide chiar fara acordul parintilor ce masuri medicale trebuie sa ia pentru a salva viata copilului aflat in pericol. Parintii au obligatia de a-si creste copiii si de a le asigura cele mai bune conditii de viata. In cazul in care parintii sunt prea saraci pentru a-i creste, statul este obligat sa-i sprijine asigurandu-le resurse financiare si materiale care nu se iau in considerare in calcularea venitului minim al respectivei familii. Potrivit proiectului legislativ, orice minor are dreptul la viata privata, intimitate, libera exprimare si opinie. Citirea jurnalului intim al copilului este considerata astfel a fi un abuz. Adultii care se folosesc de autoritatea lor pentru incalcarea dreptului la viata privata si intimitate al minorilor risca o amenda intre 10 si 15 milioane de lei.

Protectie speciala prin lege

Protectia speciala este destinata acelor copii ramasi fara parinti ori care, din cauza abuzurilor sau a neglijarii, nu mai pot ramane in cadrul familial. Masurile de protectie speciala se stabilesc individualizat, in functie de situatia fiecarui copil, si sunt dispuse de autoritatile locale de profil la propunerea primarilor. Copilul poate fi plasat in familia largita, respectiv rude de pana la gradul patru, in cea de imprumut sau in centre specializate. El poate fi ocrotit si de familia lui, sub supraveghere, sau poate fi adoptat, dar numai in ultima instanta. Pentru prima oara, legea interzice plasarea in centre de ocrotire a copiilor sub doi ani, pentru care este permisa doar ingrijirea intr-un mediu familial. Pe langa aceste prevederi, se mentioneaza si ca folosirea copiilor la cersit se sanctioneaza cu pana la 5 ani de inchisoare, pedeapsa putand ajunge pana la sapte ani de detentie daca abuzatorul este unul din parinti. In general, se doreste sa se acopere intreaga arie de probleme cu care se confrunta copiii si cei care ii cresc. "Asteptam aceasta legislatie pentru ca munca noastra sa fie mai eficienta si sa putem intari legatura dintre copii si parinti", a incheiat directorul DPC, Eugenia Munteanu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii