Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:22 10 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Angajatii sunt nemultumiti de salarii

ro

17 Mar, 2004 00:00 723 Marime text

Spitalul de Boli Infectioase a primit din partea CNAS doar promisiuni

Contractul de furnizare de servicii medicale spitalicesti al acestei unitati sanitare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate are ca modalitate de plata finantarea pe DRG * Cuantificarea spitalizarilor si modalitatile de plata vor trebui sa apara in normele noii legi * Angajatii unitatii sanitare doresc nu numai reevaluare, ci si o cuantificare a intregii activitati pe care o desfasoara

Bugetul alocat Spitalului de Boli Infectioase pentru anul 2004 este in valoare de 39,727 miliarde de lei. Potrivit declaratiilor directorului institutiei, doctorul Eugenia Muja, banii nu vor ajunge nici macar pentru plata salariilor angajatilor. In acest sens, zilele trecute, dr. Muja s-a intalnit la Bucuresti cu directorul financiar-contabil din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, tocmai pentru a incerca sa obtina din partea acesteia o suplimentare de fonduri. Aceasta a mai declarat ca noul sistem de plata al unitatilor spitalicesti nu este unul potrivit necesitatilor unitatii pe care ea o conduce. "Nu pot spune decat ca aceasta finantare, direct pe DRG (raportare pe caz rezolvat) este precipitata, pentru ca nu au fost elucidate nici pana in prezent situatiile specifice tuturor specialitatilor si toate problematicile aparute. Problema acestor spitalizari pe zi, cu tot ceea ce implica aceasta si care se subroga Ordinului nr. 440, nu poate fi corelata pertinent, si atunci, cele doua modalitati exprimate de contract printr-un buget impus, cu repartizarea acestor sume pe titluri, articole, alineate, nu este corect corelata. Nu poate fi vorba, numai de finantare pe DRG, sau numai de respectarea unor bugete impuse", a precizat Eugenia Muja. In momentul de fata, contractul de furnizare de servicii medicale spitalicesti al Spitalului de Boli Infectioase cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate are ca modalitate de plata finantarea pe DRG, care este "un mod de finantare total diferit de cel al zilelor de spitalizare si de cel al indicatorilor anilor precedenti, care a fost preluat si se incearca a fi adaptat la conditiile noastre. Fiind o finantare facuta direct pe caz rezolvat, este deci o finantare care nu poate sa acopere toate necesitatile spitalului pentru ca structura acestuia nu are numai cazuri de pacienti spitalizati", a mai declarat dr. Muja.

Actele medicale se intocmesc conform structurii spitalului

Pana in momentul actual, conform Legii spitalelor nr.270/2004, care a intrat in vigoare abia cu data de 1 martie, si potrivit Ordinului 440, toate actele medicale se intocmesc conform structurii spitalului, care au internati atat bolnavi pentru o perioada mai mare de timp, cat si bolnavi internati doar pentru o zi. Referitor la acest lucru, directorul Spitalului de Boli Infectioase a specificat: "Cuantificarea acestor spitalizari si modalitatile de plata vor trebui sa apara in normele acestei legi. Insa, neavand la momentul actual norme foarte clare la aceasta lege, nu cunoastem cu exactitate modalitatea in care se poate face plata pe aceste tipuri de spitalizare. Ca atare, banii pe care ni i-a alocat CJAS se refera doar la spitalizarea continua. Problema cea mai importanta este insa cea legata de pacientii internati pentru o zi si controalele pacientilor cu hepatite virale cronice sau prezentarile la cabinetul de specialitate. "Modalitatea de plata este prevazuta in niste anexe standard care prevad, pentru acest an, pentru plata unui caz rezolvat in jur de patru milioane de lei. Dar sunt cazuri de hepatita, meningita, boli eruptive complicate, encefalita, care depasesc cu mult aceste patru milioane de lei. Depasind aceasta suma si platind doar patru milioane de lei, automat, problema finantarii este una incorecta. Ca urmare, aceasta modalitate de finantare nu poate asigura un act medical corect si competent. In urma intalnirii de la Bucuresti, directorul Spitalului de Boli Infectioase nu a primit decat promisiuni verbale, si anume ca la rectificarea de buget unitatea va primi fonduri suplimentare care sa asigure un act medical de calitate. In afara de problema finantarii institutiei, de ceva vreme, a mai aparut una. Din punct de vedere sindical, au aparut nemultumiri salariale care se refera tot la contractul-cadru national pe ramura sanitara, care prevede in anumite domenii o anumita salarizare. Drept urmare, angajatii spitalului doresc nu numai reevaluare, ci si o cuantificare a intregii activitati pe care o desfasoara. "Este vorba despre o activitate derulata in sectoare importante, unde salariul nu poate fi acelasi cu al celor care lucreaza in ambulatoriu. Una este in ambulatoriu, si alta este situatia intr-un spital unde ai compartiment de terapie intensiva, unde supraveghezi permanent un bolnav aflat in coma, deci supraveghezi dezechilibre majore, hidroelectrolitice, metabolice, neuropsihice", a conchis doctorul Eugenia Muja.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii