Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:04 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aniversare 20 de ani de la înființarea Fundației Project Romania Rescue (galerie foto)

ro

12 Aug, 2017 00:00 3703 Marime text
Fundația Project Romania Rescue (PRR) serbează 20 de ani de la înființare. Marian Șerban este directorul fundației din anul 2009.

 Despre Fundația Project Romania Rescue 

Daniel Mercado, un cetățean american din Dakota de Nord, a ajuns pentru prima oară în România în 1992 și, la sugestia Organizației „Salvați Copiii“, a deschis o fundație pentru copiii străzii.
 
Mercado și-a format o echipă tânără, din absolvenți ai Facultății de Asistență Socială din București dornici să sprijine această categorie socială des ocolită de majoritatea dintre noi. În anul 1997 pune baza legală a acestei fundații și apar primele acte oficiale.
 
Fundația Project Romania Rescue are în administrare modulul familial de fete „Casa Chara“ din localitatea Valu lui Traian, modulul familial de băieți „Casa Benjamin“ din localitatea Mihail Kogălniceanu și Centrul de zi „Casa Charis“ din Constanța, situat pe strada Dragoslavelor. În aceste trei locații ajung copii din familii defavorizate sau cei ai căror părinți au fost decăzuți din drepturile părintești.
 
Fondurile provin din donațiile interne și externe și din susținerea statului. Partenerii fundației sunt persoane fizice, oameni de afaceri din țări precum Anglia, Statele Unite ale Americii, Germania, Norvegia și România.
PRR organizează tabere de vară, tabere de sport, în orașul Murfatlar, pentru copii din familii defavorizate, dar și proiecte ca After School sau Shoe Box - cadouri de Crăciun pentru toții copiii defavorizați din județ.
 
În prezent sunt instituționalizați 15 copii în centrul de zi, 13 în casele de copii și zece la after school.

Celebrarea celor 20 de ani  

Evenimentul aniversar a fost deschis de cântecele copiilor din casele de copii și din centrul de zi. Printre invitații prezenți s-au numărat: Mihaela Ristea, director general adjunct - Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), Mariana Belu, secretarul județului - Consiliul Județean Constanța, Petre Dinică - director general Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, precum și reprezentanți ai Primăriei Municipiului Constanța, dar și din partea Comandamentului NATO.
 
Invitații au avut cuvinte de laudă la adresa fundației, subliniind faptul că sunt puține astfel de organizații care rezistă în timp.
 
Iustina Tudorache a transmis un mesaj din partea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială din Constanța: „Au făcut și fac în continuare lucruri minunate pentru acești copii și prin cele două module de tip familiar, și prin centrul de zi. Facem lucruri minunate, repet! Serviciile sunt de bună calitate, sperăm să ne vedem și peste 20 de ani, într-o formulă mai largă, cu beneficiari împliniți, realizați, cu familii“.
 

Directorul general adjunct al DGASPC, Mihaela Ristea, a transmis, la rândul său, un mesaj emoționant: „Copiii au cântat foarte frumos și au spus un cuvânt magic: FAMILIE. Azi îmi spunea Marian Șerban că au venit foști beneficiari ai serviciilor fundației și se bucurau foarte mult. Am văzut foarte multă bucurie, am văzut oameni care se îmbrățișau cu drag, fericiți că se revăd, iar acest lucru este cel mai important. De asemenea, la fel de important este că am văzut aici foști beneficiari care au venit cu drag să vă revadă și care s-au realizat în viață. Acesta este, clar, meritul vostru, al celor care lucrează în această fundație, și nu pot decât să vă felicit. Vă asigur că aveți în Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului din Constanța un partener real, așa cum vă simțim și noi, și să dea Dumnezeu să ne revedem și peste ani în aceeași formulă, cu copii mai mari și mai mici, bunici, poate, unii dintre noi. Este emoționant! Felicitări încă o dată!“
 
Locotenent-colonel Juarez Morgan, comandantul echipei civile „Affairs“ din cadrul exercițiului „Black Sea Rotational Force“, a spus: „Din păcate, unii copii din România nu au multe dintre aceste lucruri sau poate niciunul. Când am ajuns aici, în frigul lunii ianuarie, unele dintre primele grupări de care am auzit a fost PRR. Ei s-au implicat cu abnegație ca tinerii nevoiași din Constanța să fie bine îngrijiți. Au colaborat cu noi, au preluat lemnul de la noi pentru a încălzi în toiul iernii copiii defavorizați. Ei au avut grijă nu doar de nevoile fizice ale acestora, ci le-au oferit și un mediu benefic și călduros. Au participat la ore de artă manuale, picnicuri, evenimente care au îmbogățit viețile copiilor, dar și ale tuturor celor care au participat.
 
Încă din 2010, «Black Sea Rotational Force» a colaborat cu PRR la numeroase proiecte. Acestea au inclus renovări ale caselor de fete și de băieți, betonarea terenului de fotbal, sudarea gardului casei de băieți, cât și proiecte de grădinărit. Pentru noi, ca pușcași marini, timpul nostru în România este limitat, însă, împreună, angajamentul către România, cel militar și cel civil, este unul de durată și suntem mândri să avem alături asemenea partener și vecin ca PRR. La mulți ani cu prilejul celei de-a 20-a aniversări!“

PRR însemnă familie 

Foștii beneficiari au urcat, pe rând, pe scenă, în aplauzele publicului. Aceștia sunt oameni realizați, oameni recunoscători fundației care i-a susținut și încurajat, oameni care au acum propria lor familie. Sunt fericiți pentru că au fost găsiți de organizația care, cu răbdare și dragoste, i-a ghidat pe drumul cel bun.
 
Daniel Mercado a transmis un mesaj prin intermediul PRR. Acesta a povestit despre începuturile fundației și despre membrii acesteia, fără de care multe lucruri nu s-ar fi întâmplat. Fondatorul le mulțumește membrilor și tuturor celor care au ajutat financiar fundația.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii