Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:28 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apa potabila cu rugina si impuritati

ro

30 Jun, 2002 00:00 2678 Marime text

In foarte multe cartiere din Constanta, locuitorii nu pot consuma apa de la robinet

Apa de la robinetele romanilor va avea aceeasi calitate cu cea din tarile occidentale abia peste aproximativ 15 ani * Deteriorarea semnificativa a calitatii apei este cauzata de vechimea retelelor de distributie * Zona garii este una dintre cele care intampina probleme cu apa si de mai multi ani locatarii se plang de calitatea acesteia * In alte cartiere ale orasului, apa potabila are o presiune extrem de redusa si, atunci cand totusi curge, este plina de reziduuri si impuritati

Tot mai multa lume se plange de proasta calitate a apei potabile din Constanta. Exista chiar cartiere in care locuitorii declara ca le este imposibil sa bea apa de la robinet, apa consumata in casele respective fiind exclusiv cea minerala. Sunt zone in care apa este atat de poluata incat efectiv de la robinet curge apa cu rugina sau cu alte reziduuri. Exasperati, locuitorii s-au adresat de foarte multe ori celor in masura sa dea socoteala despre aceasta situatie. Problema nu depinde insa, la urma urmei, nici de acestia. Adevarata problema o reprezinta starea proasta in care se afla reteaua de distributie a apei, care are o vechime extrem de mare si ar trebui inlocuita in totalitate. Acest fapt cere insa timp si bani, adica lucruri care nu se mai gasesc in Romania de astazi aproape nicaieri. Apa de la robinetele romanilor va avea aceeasi calitate cu cea din tarile occidentale abia peste aproximativ 15 ani, conform unor calcule sumare efectuate la nivelul intregii tari. Este perioada de tranzitie solicitata de Ministerul Mediului pentru indeplinirea standardelor europene in privinta calitatii apei potabile. Costurile solicitate de schimbarea retelei sunt evaluate la cateva miliarde de dolari. La ora actuala, la nivelul intregii tari, se fac analize doar pentru jumatate din populatie, care foloseste sisteme comunale si orasenesti de aprovizionare cu apa. Monitorizarea calitatii apei de catre regiile primariilor se efectueaza astfel numai in aproximativ 40 la suta din statiile care trateaza apa de suprafata si in 9% din cele care trateaza apa de profunzime. In cazul producatorilor din comune, procentul este de doar 5% pentru ambele situatii.

Retele vechi

Deteriorarea semnificativa a calitatii apei, calitate care este din ce in ce mai proasta de la un an la altul, este cauzata de vechimea retelelor de distributie. Ele au fost instalate de mai mult de 75 de ani in multe localitati, putand fi considerate, facand haz de necaz, adevarate relicve arheologice. Apa poate fi contaminata de coroziune si impuritati, rezultate din frecventele accidente care apar in reteaua de distributie. De asemenea, repetatele opriri ale furnizarii apei afecteaza, la randul lor, calitatea acesteia. O problema distincta este cea a retelei de conducte interne ale blocurilor.

Apa cu gust de mucegai

Din fericire, in Constanta exista numai cateva zone in care sunt probleme legate de calitatea apei. Insa, acolo unde acestea exista, creeaza cu adevarat nemultumiri celor care traiesc in zonele respective, intrucat apa este de-a dreptul imposibil de baut. Zona garii este una dintre acestea si de mai multi ani locatarii se plang de calitatea apei. "Este imposibil sa o bei", spune C.T., in varsta de 40 de ani si care locuieste de zece ani in unul din blocurile de la intrarea pe bulevardul 1 Mai. "Apa are gust de mucegai. Daca la prepararea mancarii se mai poate folosi, pentru ca la fiert gustul de mucegai dispare, de baut bem numai apa minerala". Ceea ce inseamna zeci de mii de lei cheltuiti pe apa minerala in fiecare zi, la care se adauga si factura lunara pentru plata apei potabile. Oamenilor le este foarte teama sa isi lase copiii sa bea apa de la robinet, ca nu cumva sa se imbolnaveasca. In alte zone ale orasului, apa potabila are o presiune extrem de redusa si, atunci cand totusi curge, este plina de reziduuri si impuritati. Problema apei de la robinet framanta pe foarte multi constanteni, iar cei care se confrunta cu aceasta problema nu au alta alternativa decat fie sa se resemneze cu gandul si sa treaca pe apa minerala, fie sa continue cu reclamatiile, fara nici un rezultat insa, cel putin nu in viitorul apropiat. In prezent, se lucreaza la o evaluare a starii retelelor interne, mai ales ca unele cladiri vechi au tevi din plumb. Fondurile alocate de stat sunt insa putine si lipseste si personalul calificat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii