Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:18 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apel la solidaritate Tragedia unei familii din Tuzla. Sora le-a murit, iar la câteva zile le-a luat casa foc (galerie foto)

ro

24 Nov, 2021 00:00 9460 Marime text
  • O familie din Tuzla are o poveste care nu poate decât să emoționeze
  • Mama și cei doi copii adulți au probleme de sănătate, având handicap de gradul II, fiind vorba de boli mentale
  • În octombrie le-a murit sora care avea grijă de ei, iar la câteva zile casa le-a fost cuprinsă de flăcări
  • Cei trei ar trebui să ajungă într-un centru de îngrijire, dar locurile sunt ocupate, lista de așteptare fiind de mii de persoane
  • Facem, astfel, un apel către comunitate pentru a veni în sprijinul familiei, în primul rând pentru a igieniza locuința
 
 
V-ați gândit vreodată cât de norocoși suntem noi atunci când avem lucruri mărunte – ciocolată caldă pe care să o bem sub pătura groasă cât urmărim un serial? Sau că avem nu știu ce reducere la produsul mult dorit?


 
 În ediția de astăzi, vă prezentăm un caz pe care pe mine, personal, m-a emoționat până la lacrimi. Este o familie care are nevoie de ajutor, de data aceasta nu de haine sau bani, ci de suport, sprijin și răbdare din partea comunității. O să încep printr-o imagine care mă va marca mult și bine. Am pășit în locuință, iar în prima camera unde dorm membrii familiei, mama, femeie în vârstă de altfel, stătea efectiv pe jos, pe beton murdar și își ținea capul pe o buturugă de lemn. Întrebată de ce nu stă pe saltea, femeia a răspuns că așa se poate mișca mai bine. Între timp, fiul ei de stătea pe saltea în poziție turcească și zâmbea neoprit.


 
Începem așadar povestea unei familii lovite de multe încercări în localitatea Tuzla, județul Constanța. Viceprimarul Ion Moisei ne-a prezentat cazul familiei, alături de reprezentanții de la departamentul de asistență socială din primărie.
 
„Aveau cea mai frumoasă casă în anii 80”, ne povestea viceprimarul în timp ce așteptam să pun întrebări ale căror răspunsuri dureau de fiecare dată.



 
Familia este, actualmente, formată din mama de 78 de ani și cei doi copii de 44 și 56 de ani. Spun copii pentru că toți trei au un handicap mental, având gradul II. Cel mic, de 44 de ani, întrebat câți ani are mi-a răspuns că are 18. Dar zâmbea cu atâta sinceritate, îmbrăcat în haine murdare și rupte. Dar vom reveni la acest aspect.


 
În 2018, capul familiei, soțul femeii a decedat. Era un om respectabil, lucrând ca șofer pe vremea când se construia complexul de la Neptun-Olimp. A fost un bun gospodar care a ridicat o casă fabuloasă. Piatra cioplită atent, holul imens, de doi metri lățime care permitea accesul în fiecare cameră a locuinței, mozaicul venețian, un răsfăț boem al perioadei comuniste. Dar nu este aceasta prima tragedie a familiei.


 

În anul 1982, pe când avea 14 ani, copilul soțiilor a dispărut fără urme. „Și acum își caută copilul. De atâția ani încă are impresia că este în viață”, ne spune cu durere în voce viceprimarul. Mama, care are probleme psihice, consideră că încă îi trăiește copilul dispărut fără a fi găsit nici până în prezent. Valeriu este fratele cel mare, mai mare cu doi ani decât fratele dispărut. El este cu handicap de gradul doi. Lucian este fratele de 44 de ani, a cărei stare de sănătate nu este una bună.


 
Diana avea 46 de ani. Spun asta că a decedat subit pe 14 octombrie, moartea ei fiind fulgerătoare și fără o cauză anume. Oamenii spun că s-a plâns că era răcită, dar nu există probe de existența vreunei boli. Ea avea, de asemenea, probleme mentale, însă era mult mai lucidă și avea grijă să facă toate cele gospodărești – piață, mâncare, curat. Acum familia a fost dezisă de acel suport, prin moartea Dianei.


 
Tragediile nu s-au oprit aici, la doar câteva zile de la moartea Dianei, un incendiu a cuprins locuința în care se afla femeia cu cei doi copii ai săi. Pe 18 spre 19 noiembrie pompierii au fost solicitați să intervină, iar doar o minune a făcut ca toți cei trei să fie teferi. Din datele preliminare, au sărit scântei din soba aprinsă și înfundată și de acolo a pornit focul. Viceprimarul și primăria sprijină familia cu ce se poate. Au reparat din cameră, au montat geamuri la camera unde stau cei trei, au reușit să rezolve parțial cu lumina în cameră, însă oamenii au nevoie de altele.
 
Toată casa trebuie igienizată fiind îngropată în mucegai, iar camerele pline de gunoaie și haine umede strânse din donații. Unele părți ale casei necesită câteva reparații. De asemenea, curtea imensă pe care o au în proprietate trebuie, totodată, igienizată. Am uitat să precizezcă cei trei sunt persoane liniștite, având chiar un cățeluș pechinez, un cocoș și câteva găini pe care le îngrijesc.


 
Viceprimarul care se ocupă de cei trei în mod special consideră că cel mai benefic este internarea lor într-un centru special unde ar putea să fie îngrijiți și supravegheați cum trebuie, însă locuri nu sunt, iar femeia nu ar dori să plece din casa unde se simte în siguranță, în normalul ei. Ieri, 23 noiembrie, au fost și reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța pentru a efectua o anchetă în vederea instituționalizării celor trei, însă lista de așteptare este de 1.500 de persoane.


 
Cei interesați care doresc să vină în sprijinul familiei prin ajutor cu privire la igienizarea locuinței, îmbunătățirea gospodăriei, să le oferă orice alt tip de sprijin pot contacta viceprimarul localității Tuzla, Ion Moisei, primăria din Tuzla sau pot trimite un mesaj pe pagina de Facebook ZIUA de Constanța, care va fi redirecționat către viceprimar. Numărul de telefon al viceprimarului este 0721289498.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Singurul judeţ fără paturi pentru cei cu boli psihice cornice. Ce au găsit inspectorii Avocatului Poporului în secţia exterioară de Psihiatrie Palazu Mare (document)

 
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța organizează licitație pentru actualizarea planurilor de intervenție în caz de incendiu (document)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii