Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:23 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aproape un sfert din plaje au ramas necontractate

ro

15 Aug, 2003 00:00 695 Marime text
Contactarea plajelor de pe litoralul romanesc a fost, in acest an, prioritatea principala a Directiei Apelor Dobrogea Litoral. Actiunea demarata inca de la mijlocul lunii aprilie nu a fost finalizata nici pana la ora actuala. Si asta pentru ca agentii economici nu s-au mai inghesuit din diverse motive. Fie din cauza lipsei banilor pentru a achita avansul impus de DADL, fie din cauza faptului ca, in anii anteriori, profitul nu a fost la nivelul asteptarilor. Institutia, care anul acesta a avut plajele in administrare, considera ca, in comparatie cu anii precedenti, acestea au fost mult mai bine amenajate si intretinute.

Profit minim

Desi activitatile desfasurate in acest sezon estival au fost mult mai complexe, profitul pe care il va avea la sfarsit DADL va fi minim. Hristu Uzun, directorul directiei constantene, a declarat ca acest lucru se intampla ca urmare a cheltuielilor aparute pe parcurs. "S-au cheltuit foarte multi bani cu activitatea de salvamar. De asemenea, profitul institutiei a fost diminuat de cheltuielile de aproximativ un miliard de lei facute pentru curatarea algelor aparute la sfarsitul lunii iulie in statiunile de pe litoral, in special in Mamaia", a precizat Uzun. Acum se asteapta finalizarea sezonului estival pentru a trage linie si a vedea exact profitul.

Lipsa de bani

Plajele litoralului romanesc au fost contractate in proportie de doar 80%. Conducerea Directiei Apelor Dobrogea Litoral a declarat ca agentii economici nu au mai dorit sa inchirieze plaje, in acest sezon estival, deoarece nu au putere financiara. Aceeasi sursa a precizat ca marile societati care au inchiriat si in anii anteriori au fost consecventi si anul acesta. "Marii agenti economici au facut contracte pe care le respecta. Aceasta este dovada ca turismul trebuie facut de oameni care au calitati, care stiu sa desfasoare activitati in acest domeniu. Aceasta activitate nu trebuie realizata de societati cu putere financiara redusa care inchiriaza cate o mica portiune de plaja in speranta ca o sa le iasa ceva" a precizat Uzun. Aceeasi sursa considera ca domeniul turismului este pentru oameni care nu urmaresc un castig imediat, ci pentru cei care au rabdare ca profitul sa vina progresiv. In aceste conditii, 20% din plajele litoralului romanesc au ramas neinchiriate ca urmare a lipsei banilor. O parte dintre agentii economici nu au avut profitul scontat in anii anteriori si astfel, in acest sezon estival, au renuntat, iar altii nu au avut avansul impus de DADL, pentru a putea achita alte cheltuieli. Conducerea directiei considera ca o parte dintre societati au clacat sau nu au mai incheiat contract pentru ca nu aveau si alte activitati conexe langa plaje.

Plaje neinchiriate

Desi au ramas necontractate 20% din plaje, pe fiecare statiune, portiunile de nisip fara contract sunt nesemnificative. Cele mai mici zone sunt in statiunea Mamaia, procentul fiind de circa 5% : in zonele Parc si Estival, unde activitatea comerciala nu este foarte intensa si unde vin in general sa faca plaja constantenii. In celelalte statiuni, in special in sudul litoralului, mai exista portiuni de plaja necontractate intre Eforie Sud si Eforie Nord, pe cordonul Venus - Saturn si in zonele Cap Aurora si 2 Mai.

Plaje pentru marele public

Portiunile de plaja neinchiriate de agentii economici nu au fost lasate in paragina de Directia Apelor Dobrogea Litoral. Acestea au fost transformate in plaje pentru marele public. Reprezentantii DADL au luat aceasta hotarare, deoarece majoritatea celor care au inchiriat au amenajat portiunile respective cu sezlonguri, umbrelute si alte dotari pentru care turistii trebuie sa plateasca. Cum nu toti cei care vin la mare au si bani era nevoie de plaje unde turistii sa nu fie nevoiti sa scoata nici un ban din buzunar. Astfel de plaje pentru marele public exista atat in Mamaia, respectiv in zonele Parc si Estival, cat si in celelalte statiuni. Tot in Mamaia, plaja pentru marele public exista si in zona hotelului Ovidiu. Pe langa faptul ca nu sunt nevoiti sa plateasca nici un fel de serviciu pentru a sta la soare, turistii au parte aici si de o serie de activitati cultural-sportive, cum ar fi de exemplu volei pe plaja sau diverse spectacole.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii