Asociaţia Berarii României „Industria berii rămâne un sector patriotic al economiei României" (galerie foto)
Asociaţia Berarii României: „Industria berii rămâne un sector patriotic al economiei României" (galeriePotrivit unui raport prezentat ieri de către Constantin Bratu, director general al Asociaţiei Berarii României, un român consumă anual 89 de litri de bere. Înfiinţată în anul 2004, Asociaţia Berarii României numără opt membri: Asociaţia Producătorilor de Hamei din România, Berarium, Bergenbier SA, Heineken România, Romaqua Group Borsec, Soufflet Malt România, United Romanian Breweries Bereprod şi Ursus Breweries.
Misiunea Asociaţiei Berarii României este de a promova şi dezvolta o industrie a berii responsabilă şi puternică în România. Din ianuarie 2008, organizaţia este membră a Asociaţiei Berarii Europei, considerată vocea industriei europene a berii în faţa diferitelor instituţii şi organizaţii internaţionale. „În România sunt 20 de fabrici de bere, care produc 150 de banduri. În acest sens, unul din două judeţe din România are o fabrică de bere. Anul trecut, un român a consumat 89 de litri de bere. 98% din piaţa berii este acoperită de producţia locală. Potrivit unui raport, 51,3% dintre români aleg berea la PET, 30,2% - la sticlă, 14,8% - la cutie şi doar 3,7 - la draught", a declarat Constantin Bratu. Potrivit acestuia, producătorii de bere sunt importanţi contribuitori la bugetul de stat al ţării, 45% din preţul unei beri fiind reprezentat de taxe. Doar la nivelul anului 2010, producătorii de bere au plătit la bugetul de stat 651 de milioane de euro, sumă care reprezintă TVA-ul şi contribuţiile sociale. Mai mult, industria berii generează în România 76.000 de locuri de muncă.
Ingrediente naturale în slujba unui gust desăvârşit
Fabricată din ingrediente naturale (cereale malţificate şi nemalţificate, hamei, drojdie şi apă), reţeta berii a trecut de la o epocă la alta, experimentând diverse gusturi, arome şi purtând amprenta fiecărei generaţii de berari. Procesul de fabricare a berii se bazează pe un principiu simplu: fermentarea naturală a zaharurilor şi extracţia cerealelor malţificate cu ajutorul apei fierbinţi. Varietatea cerealelor pe care berarii le au la dispoziţie i-au determinat să experimenteze combinaţii cât mai diverse, astfel încât rezultatul final să aibă acel gust unic şi totodată diferit pentru fiecare marcă de bere în parte. În prezent există peste 20.000 de mărci de bere în lume, produse în peste 180 de stiluri, în funcţie de amestecul de cereale folosit, procesarea ingredientelor principale şi temperatura folosită în procesul de fermentaţie.
Beneficiile consumului de bere
Mai multe studii epidemiologice prezintă un echilibru între riscurile şi beneficiile consumului de alcool. Din cele mai vechi timpuri, oameni au ştiut să aprecieze nu doar experienţa socială plăcută pe care o asociază consumului de bere, ci şi efectele sale benefice asupra organismului, atestate prin intermediul unei serii importante de studii efectuate de cercetători din întreaga lume. Pe lista beneficiilor dovedite atribuite consumului de bere se regăsesc: reducerea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare, a pietrelor la rinichi, a osteoporozei, a ulcerului, dar şi a diabetului de tip II. Mai mult, pe lângă efectul răcoritor, berea are puterea de a reduce senzaţia de sete şi de a rehidrata organismul după efort fizic, fără să îngraşe. Conţinutul caloric al berii este redus, de doar 43 de calorii la 100 de mililitri. Ingredientele sale naturale transformă berea într-o sursă de antioxidanţi, vitamine de tip B, fibre şi siliciu, făcând-o parte a unui stil de viaţă sănătos.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp