Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:22 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi, mare sărbătoare pentru creştini - Schimbarea la faţă

ro

06 Aug, 2012 00:56 1669 Marime text
Creştinii ortodocşi sărbătoresc Schimbarea la faţă a lui Isus Hristos, a treia mare sărbătoare ca importanţă, după Crăciun şi Paşte.

Creştinii trebuie să se gândească astăzi cum îşi pot transforma viaţa în bine. La biserică se aduc struguri copţi pentru ca rodul să fie binecuvântat de preot.

În această zi, spune preotul Eugen Tănăsescu, auzim glasul lui Dumnezeu care mărturiseşte că Isus este fiul său iubit şi nouă ne porunceşte să-l ascultăm.

În această mare zi din an, pe muntele sfânt Tabor din Galileea, Isus Hristos s-a urcat cu doi dintre ucenicii săi. Dintr-o dată, faţa i s-a luminat ca soarele, iar veşmintele sale au devenit mai albe la laptele. „«Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L». Şi, auzind, ucenicii au căzut cu faţa la pământ şi s-au spăimântat foarte. Şi Isus s-a apropiat de ei, şi, atingându-i, le-a zis: «Sculaţi-vă şi nu vă temeţi!». Şi, ridicându-şi ochii, nu au văzut pe nimeni, decât numai pe Isus singur. Şi pe când se coborau din munte, Isus le-a poruncit, zicând: «Nimănui să nu spuneţi ceea ce aţi văzut, până când Fiul Omului se va scula din morţi»", spune cartea sfântă.
„Este vorba de o putere dumnezeiască aici. Este posibilitatea transformării vieţii. Avem destule exemple de transfigurare. Cel mai răsunător este acela al Mariei Magdalena, care a ajuns o mironosiţă", spune omul bisericii.

Minunea de pe muntele Tabor

De sărbătoarea Schimbării la faţă, muntele Tabor se umbreşte cu un nor pe toată perioada slujbei, norul dispărând ca prin farmec după ce se termină şi slujba.
În această perioadă, ÎPS Teodosie, împreună cu alţi credincioşi, merg în pelerinaj la muntele Tabor. Pe muntele sfânt sărbătoarea este pomenită cu două săptămâni mai târziu, întrucât se respectă calendarul Patriarhiei de la Ierusalim, un calendar neîndreptat, aşa cum zic preoţii.

Primii struguri primesc binecuvântarea

În ţara noastră, se consideră că de la această dată începe toamna agricolă. Deci este vorbe tot de o schimbare. La biserică se aduc primii struguri copţi pentru a fi binecuvântaţi de preot, pentru ca gospodarii să aibă o recoltă bogată.
Astăzi, creştini trebuie să se roage, să aprindă o lumânare şi să se gândească la cum îşi pot schimba viaţa în bine. „Pentru fiecare dintre noi există posibilitatea schimbării vieţii!", spune preotul Eugen Tănăsescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii