Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:35 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Balamaucul de la "balamuc"

ro

29 Oct, 2002 00:00 1127 Marime text

Protestul s-a dovedit a fi ineficient in fata primarului care avea treburi mult mai importante de facut

Fondul total de care are nevoie Centrul de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica pe lunile octombrie, noiembrie si decembrie ale acestui an este de 11 miliarde lei * "Primarul Petre Nicolae a primit, din partea Consiliului Judetean, peste patru miliarde lei, bani destinati caminului-spital Techirghiol, din care 700 de milioane le-a oprit, motivand ca are si alte prioritati, adica pentru salariile consilierilor dansului", a declarat Ani Borsi * Bolnavii mananca mamaliga goala sau ceai cu unt * Centrul sta sa cada, in timp ce primarul are "alte prioritati"

Angajatii Centrului de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica Techirghiol au organizat, in cursul zilei de ieri, o actiune de protest in fata sediului Primariei din aceasta localitate. Cauza principala pentru care angajatii au apelat la pichetare este lipsa fondurilor, fapt pentru care personalul medical din aceasta unitate sanitara nu si-a primit inca salariile pe luna septembrie. Pentru plata salariilor angajatilor pe aceasta luna si a asigurarilor de sanatate catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta pe ultimele trei luni, Centrul de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica din Techirghiol are nevoie de 4,5 miliarde lei, iar pentru cheltuielile materiale ar necesita aproximativ trei sute de milioane de lei. Caldura si iluminatul centrului se ridica la valoarea de aproximativ 600 de milioane de lei si tot 600 de milioane de lei reprezinta necesarul pentru achitarea reparatiilor curente. Fondul total de care are nevoie Centrul de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica pe lunile octombrie, noiembrie si decembrie ale acestui an este de 11 miliarde de lei, bani pe care Primaria Techirghiol nu are de unde sa ii ia. "Primarul Petre Nicolae a primit, din partea Consiliului Judetean, peste patru miliarde lei, bani destinati caminului-spital Techirghiol, din care 700 de milioane le-a oprit, motivand ca are si alte prioritati, adica pentru salariile consilierilor dansului", a declarat liderul sindicatului SIAMPA-SANITAS Constanta, Ani Borsi. Aceasta a mai declarat faptul ca primarul localitatii nu stie ce va face pentru a scoate Centrul de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica din criza. "Daca nu se va lua nici o masura, vom merge pana la ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca", a mentionat liderul sindicatului SIAMPA-SANITAS, Ani Borsi.

Al doilea Dumnezeu este la Techirghiol

Valeria Manaila, presedinta sindicatului Centrului de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica Techirghiol, a declarat ca primarul localitatii, Petre Nicolae, este supranumit "Dumnezeul Techirghiolului", pentru ca el este persoana care controleaza mersul lucrurilor in aceasta localitate. "L-am numit Dumnezeul Techirghiolului deoarece, la fiecare rectificare de buget, stie sa ia doar pentru Primarie, in detrimentul acestui spital. In concluzie, nu se poate rezolva absolut nimic la nivel de Primarie, urmand sa facem sesizari catre Ministerul de Finante, la SANITAS-ul din Bucuresti si catre toti cei in masura sa rezolve aceasta situatie financiara", a declarat liderul sindicatului din cadrul Centrului de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica Techirghiol, Valeria Manaila. Aceasta a mai precizat faptul ca suma totala necesara trecerii cu bine a caminului-spital de perioada de iarna depaseste cu mult zece miliarde de lei. "Daca nu se va rezolva absolut nimic, ne vom muta alaturi de bolnavi, in incinta spitalului, unde vom continua protestul nostru", a mentionat Valeria Manaila.

Sunt si lucruri mai importante decat centrul

Intrebat fiind ce destinatie au avut cei 700 de milioane de lei care trebuiau sa revina Centrului de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica Techirghiol, primarul localitatii, Petre Nicolae, a declarat ca mai exista si alte lucruri mult mai importante decat caminul-spital. "Am luat cele 700 de milioane deoarece erau necesari pentru acoperirea cheltuielilor de la recensamant", a explicat acesta. Directorul Centrului de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica, doctor Epaminonda Balinisteanu, a declarat ca, la rectificarea de buget pentru anul 2002, orasului Techirghiol i-a fost alocata suma de 22 de miliarde de lei, din care doua miliarde de lei reveneau Primariei localitatii, iar restul de 20 de miliarde aveau ca destinatie unitatea sanitara pe care acesta o conduce. "La Techirghiol nu s-a tinut cont de ceea ce scria in lege, iar fondurile s-au dat intr-un mod aleatoriu, astfel incat caminul-spital a primit doar 11 miliarde de lei", a afirmat directorul centrului, doctor Epaminonda Balinisteanu. Cele aproape noua miliarde de lei au fost trecute in fondurile Primariei, cu toate ca aveau o destinatie destul de clara, si anume Centrul de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica.

Datorii neachitate din 2001

Cei 222 de salariati ai centrului isi primesc banii o data la doua luni, situatie care se mentine inca din anul 1992, de cand institutia functioneaza in aceasta localitate. Angajatii ne-au declarat ca salariul de baza este de doua de milioane de lei, crescand, in functie de vechime, pana la suma de trei milioane de lei. Din cauza faptului ca fondurile vin cu mare intarziere, Centrul de Reabilitare si Recuperare Neuropshiatrica are de platit, in fiecare luna, penalizari catre furnizorii de materiale. "Avem de achitat suma de 2,5 miliarde de lei, suma ce reprezinta datoriile catre furnizorii de materiale pe anul 2001, iar 1,1 miliarde de lei reprezinta restantele pentru plata salariilor din luna septembrie a acestui an", a declarat directorul Centrului de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica Techirghiol, doctor Epaminonda Balinisteanu.

Infirmiere agresate de bolnavi

Caminul-spital din Techirghiol are un numar de 373 de bolnavi, iar, in medie, unei infirmiere ii revin intre 20 si chiar 30 de bolnavi. Georgeta Tudor, infirmiera, a declarat ca pacientii sunt foarte violenti. O infirmiera nu poate face fata nici macar unui singur bolnav psihic. "Au fost cazuri cand bolnavii au atacat infirmierele. Ei sunt foarte agresivi si, din cauza lipsei de fonduri, nu mai exista in spital nici medicamentatia necesara pentru a-i calma", a declarat aceasta. Una dintre infirmierele care pichetau Primaria Techirghiol avea mana in gips din cauza faptului ca unul dintre bolnavi devenise foarte agresiv. "Am vrut sa-mi iau concediu medical, insa a fost imposibil pentru ca nu are cine sa se ocupe de cei 20 de bolnavi pe care ii am eu in grija", a afirmat aceasta.

Hraniti cu apa si orez fiert

Din cei 373 de bolnavi internati la Centrul de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica Techirghiol, doar 100 au rude care ii viziteaza in mod frecvent, restul fiind abandonati de familie. "In 2001 aveam alocata, pentru masa unui bolnav, suma de 10.000 de lei pe zi. Anul acesta a trebuit sa le dam pacientilor hrana in valoare de 12.000 de lei, cu toate ca alimentatia pentru un bolnav ar trebui sa fie de 40.000 de lei pe zi", a declarat directorul caminului-spital, Epaminonda Balinisteanu. Hrana pacientilor este pe masura celor 12.000 de lei pe zi, constand in orez fiert, cateodata mamaliga sau ceai cu margarina. Apa acompaniaza orice fel de mancare, caci nu a fost oprita, insa, avand in vedere datoriile foarte mari catre RAJA, s-ar putea ca centrul sa nu mai beneficieze nici de ea. "Cei 100 de pacienti care au rude o duc mai bine, dat fiind faptul ca acestea le mai aduc ceva de mancare, insa cu ceilalti ce facem?", a conchis retoric directorul Centrului de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica Techirghiol, doctor Epaminonda Balinisteanu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii