Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:10 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Batranii se calca in picioare pentru un bilet de tratament

ro

04 Sep, 2002 00:00 862 Marime text

Cearta si scandal la Casa de Pensii

Pretul pentru un sejur echivaleaza cu 70% din pensie * In aceste zile, la Casa de Pensii aproape ca era sa se lase cu bataie intre cei dornici de a intra in posesia unui bilet * Pentru aceasta perioada sunt disponibile aproximativ 300 de locuri, insa problema o reprezinta modul in care acestea sunt repartizate * Cele mai cautate sunt biletele de tratament pentru boli cardiovasculare si respiratorii

Casa de Pensii a fost luata cu asalt in ultimele zile de zeci de pensionari care doresc sa intre in posesia unui bilet de tratament la pret redus. Inca de luni, a inceput perioada de depunere a cererilor si de achizitionare a biletelor in diferite statiuni balneoclimaterice, pentru seria din 17 sau 18 septembrie. Daca anul trecut existau pensionari care isi ocupau locul la coada de pe la ora 16.00 dupa-amiaza, pentru a fi printre cei dintai a doua zi dimineata, in aceste zile la Casa de Pensii aproape ca era sa se lase cu bataie. Motivul il reprezinta faptul ca numarul de locuri este extrem de mic in comparatie cu numarul celor care doresc sa plece la tratament. Solicitantii trebuie sa depuna astfel la Casa de Pensii un dosar care sa cuprinda ultimul cupon de pensie de stat, sau de agricultor, acolo unde este cazul, o recomandare medicala, cu precizarea statiunii, in doua exemplare, buletinul de identitate si o cerere catre Casa de Pensii. In cazul veteranilor de razboi, pe langa cele de mai sus, la dosar mai trebuie depusa si o xerocopie dupa legitimatia de veteran, iar recomandarea medicala mai trebuie vizata si de Asociatia Veteranilor de Razboi. Toti cei care obtin bilete de tratament, in momentul in care ajung la statiune, trebuie sa prezinte carnetul de asigurat in cadrul sistemului de asigurari de sanatate, o copie a biletului de trimitere emis de medicul de familie sau de specialitate. Fara aceste documente nu se poate beneficia de tratament balnear.

Pentru Calimanesti sunt doar patru locuri

Pentru aceasta perioada sunt disponibile aproximativ 300 de bilete de tratament, insa problema o reprezinta modul in care acestea sunt repartizate. La Caciulata si Calimanesti sunt 16 si, respectiv, 4 locuri, pentru cei care sufera de tulburari reumatice sau digestive. La Amara sunt 16 bilete, la Eforie Nord 12, iar la Saturn 16, pentru afectiuni reumatice si ginecologice. In schimb, cei care sufera de boli cardiovasculare sau digestive nu au la dispozitie decat cinci locuri la Covasna, noua la Slanic Moldova, 12 la Buzias, sase la Tusnad si sapte la Vatra Dornei. Aceste locuri sunt de altfel si cele mai solicitate, intrucat cei mai multi pensionari sufera de boli de inima. Pentru reumatism sunt, in total, 124 locuri la Baile Herculane, Felix, Geoagiu, Sovata si Mangalia. Tratamente pentru aparatul digestiv se fac la Olanesti - zece locuri, Sangeorz Bai - 16 locuri si la Tinca - sase locuri. Predealul si Soveja au fiecare cate sase locuri de tratament pentru nevroze, iar tulburarile aparatului respirator se trateaza la Govora - 12 locuri, Slanic Prahova si Targu Ocna - fiecare cu cate sase, la Voineasa - 12 si la Busteni - patru locuri. Datorita acestei repartitii a locurilor, exista posibilitatea ca pentru anumite statiuni sa existe o cerere extrem de mare, in vreme ce pentru altele sa nu fie doritori deloc. Valoarea unui bilet de tratament echivaleaza cu 70% din pensia solicitantului. Cele mai cautate sunt biletele de tratament pentru boli cardiovasculare si respiratorii. In aceste conditii, este usor de inteles motivul extremei aglomeratii de la Casa de Pensii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii