Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:23 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biblioteca Judeteana, in pragul falimentului

ro

26 May, 2004 00:00 965 Marime text

Institutia nu are bani pentru a mai achizitiona carti * De asemenea, de doua luni biblioteca nu a mai achitat nici o factura pentru utilitati # Conducerea institutiei se asteapta ca furnizarea energiei electrice sa fie intrerupa, iar biblioteca sa-si inchida portile

In perioada 24-28 mai, la Biblioteca Judeteana "Ioan N. Roman" din Constanta se desfasoara cursul "Cultura si biblioteca in societatea informationala". Prelegerile sunt sustinute de Hermina G.B. Anghelescu, conferentiar la Facultatea de Biblioteconomie si Stiinta Informarii din Detroit, SUA, si secretar al sectiei pentru istoria bibliotecilor din cadrul International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA). La manifestare participa bibliotecari din biblioteci publice, respectiv scolare si orasenesti, din invatamantul preuniversitar, precum si reprezentanti ai institutiilor de cultura din Constanta. Lucrarile s-au deschis luni, temele abordate fiind: sistemul de biblioteci, invatamantul biblioteconomic, statutul bibliotecarului, legislatia de biblioteca in SUA si evaluarea resurselor informationale accesibile pe Internet. Subiectul abordat ieri a fost legat de conditia culturii si a bibliotecilor in tranzitia romaneasca. La dezbatere, alaturi de Hermina Anghelescu au mai participat Liliana Lazia, directorul Bibliotecii Judetene Constanta, si Stelian Dutu, presedintele Consiliul Judetean. Liliana Lazia a precizat ca intalnirea este importanta pentru ca se pun in discutie atat problemele existente la ora actuala in cultura, cat si aspecte legate de importanta culturii in viata sociala si problemele pe care le implica dezvoltarea culturii in orice comunitate. Hermina Anghelescu a remarcat faptul ca orasul nostru se afla printre putinele din tara care beneficiaza de o biblioteca noua. Cu toate acestea, mai sunt inca multe de facut, in sensul ca in strainatate lumea merge la biblioteca pentru a vota si tot aici merg cu diverse ocazii, deoarece acest spatiu gazduieste tot felul de evenimente. Aceasta a mai adaugat ca biblioteca reprezinta un centru de informare si tocmai de aceea ar trebui sa puna la dispozitia celor interesati calculatoare.

Reabilitarea culturii

Presedintele Consiliului Judetean a precizat ca toate aceste aspecte ar putea fi puse in practica daca institutiile de cultura constantene, care intr-o comunitate joaca un rol fundamental, ar apartine de structura administrativa cu cei mai multi bani, respectiv de Consiliul Local. In ceea ce priveste biblioteca, presedintele Consiliului Judetean a precizat ca este nevoie de investitii in ceea ce priveste achizitionarea de noi carti si de calculatoare. El a mai precizat ca institutiile de cultura vor fi supuse unui proces de reabilitare care va incepe, cel mai devreme, din toamna acestui an. Astfel, Opera si Baletul vor fi reunite intr-un centru de cultura la standarde europene, Muzeul de Istorie si Arheologie va fi reabilitat, ca si Muzeul de la Adamclisi si Teatrul Dramatic, Delfinariul va suferi, de asemenea, o serie de imbunatatiri, iar Acvariul va fi mutat in apropierea Delfinariului, deoarece spatiul in care functioneaza acum este complet impropriu. In planurile Consiliului Judetean mai intra si amenajarea unei gradini zoologice si a uneia botanice. De asemenea, exista un proiect potrivit caruia mormantul pictat sa fie introdus sub o cupola de sticla, pentru a putea fi admirat de public, iar in ceea ce priveste situl arheologic, se doreste restaurarea lui. Pentru acesta din urma exista fondurile necesare, iar in toamna vor fi demarate lucrarile. Pentru prelungirea sezonului estival autoritatile intentioneaza sa organizeze si alte festivaluri in lunile aprilie, mai si septembrie, o alta intentie fiind aceea de a construi terenuri de tenis, iar Constanta sa intre in competitia internationala.

In pragul falimentului

Liliana Lazia, directorul Bibliotecii Judetene Constanta, a anuntat, in cadrul manifestarii, ca institutia pe care o conduce se afla aproape in pragul falimentului. Unitatea nu mai dispune de bani pentru a achizitiona noi carti si, de aproximativ doua luni de zile, nu au mai fost achitate facturile la utilitati. Aceasta a precizat ca in aceasta situatie se asteapta ca in orice moment sa le fie intrerupta furnizarea energiei electrice si astfel biblioteca sa-si inchida portile. Stelian Dutu a precizat ca, la ora actuala, exista 53 de miliarde de lei, dar banii nu pot fi utilizati deoarece au fost blocati. "Relatia cu conducerea tuturor institutiilor de cultura este foarte buna. Zilnic vorbim la telefon si incercam sa aflam vesti despre soarta noastra, dar nimeni nu ne spune nimic. Suntem victimele unor jocuri politice pe care nu le meritam. Avem peste 50 de mii de cititori inscrisi si cred ca meritam sa ne primim resursele financiare care ne-au fost promise", a declarat Liliana Lazia. Aceasta si-a exprimat speranta ca, in cele din urma, aceste probleme vor fi depasite si pericolul inchiderii bibliotecii va fi inlaturat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii