Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:15 29 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bike-sharing, o alternativă ecologică la transportul convențional. Ce are de învățat Constanța de la New York?! (VIDEO)

ro

29 Aug, 2024 15:14 386 Marime text
Biciclete. Sursa foto - Primaria Constanta
  • Constanța a trecut printr-o eră a mersului cu bicicleta oferită de CT Bike, însă acest sistem a scos la suprafață multele lipsuri, pe care le are infrastructura, dar și mentalul colectiv constănțean și nu numai, care privește bicicliștii ca pe membrii inferiori ai societății.
 
Din anul 2022, Constanței i-au lipsit bicicletele puse la dispoziție gratuit de primărie, astfel fiind încurajat mersul cu mașina personală, contracarând eforturile europene de a reduce emisiile de carbon.
 
Pe de altă parte, infrastructura bicicletelor s-a îmbunătățit lent, oferind un mic loc bicicletei în peisajul transportului constănțean.
 
Fără îndoială, bicicletele și folosirea transportului alternativ au rămas o prioritate inferioară a primăriei, mașinile personale menținând rolul esențial în planurile urbanistice. Implementarea pistelor pentru biciclete pe trotuare (asemeni multor proiecte din Constanța, periclitează siguranța pietonilor și împiedică transportul eficient).

Totodată, lățimea pistelor este concepută cu o „frică” ca nu cumva bicicletele să acapereze străzile, iar mașinile să își piardă atractivitatea. Viziunea urbană este clar îndreptată către schimbări mici și lente, pistele apărând în peisaj doar pentru a părea un oraș „verde”.
 
Printr-o simplă comparație cu un oraș dintr-o țară cu o istorie lungă de dragoste față de mașini, se poate observa că se poate face ceva și în privința românilor care nu se pot dezlipi de mașinile personale.
 
New Yorkul
susține transportul verde prin implementarea unui sistem de bike-sharing (așa cum începuse și Constanța în urmă cu câțiva ani) care este eficient și convenabil financiar.

Infrastructura rutieră este concepută cu bicicleta în ecuație, iar pistele nu sunt aruncate pe străzi doar „ca să fie”. Acestea sunt prevăzute cu delimitatoare care feresc participanții la trafic de pericole, iar acolo unde nu este posibilă delimitarea pistelor, lățimea acestora permite efectuarea de manevre în siguranță.

Existența bicicletelor electrice în rastelurile sistemului de biciclete oferă posibilitatea de a ajunge la locul de muncă sau acasă în timp-record, eliminând premisa că mersul cu bicicleta este adesea lent în lipsa unui fizic capabil.

Biciclete. Sursa foto - ZIUA de Constanta
Lățimea pistelor pentru biciclete, plasarea lor, utilitatea lor sunt luate în considerare, iar un drum cu bicicleta pare atractiv, deoarece te scutește de timpul pierdut în trafic, fără riscul de a fi călcat de șoferi teribiliști.
 
Evenimentul „Summer streets” propune închiderea anumitor străzi din metropola americană pe perioada sezonului cald pentru a permite new yorkezilor și turiștilor să se plimbe pe jos sau cu biciclete, role, trotinete nederanjați de autoturisme.

În ciuda renumelui americanilor privind atașamentul față de mașinile personale, new yorkezii au reușit să includă și transportul alternativ în viața de zi cu zi spre folosul lor (1046 kilometri de piste de biciclete, 222.7 kilometri de benzi pentru autobuze, reprezentând peste 5% din totalul străzilor metropolei, iar peste 30% folosesc bicicletele regulat).
 
De cealaltă parte, Constanța, din cele aproximativ 1200 de străzi, există doar 10 kilometri de pistă omologată și pusă în funcțiune. În alte metropole europene, situația mersului pe bicicletă este într-o continuă îmbunătățire: în Amsterdam, peste 63% din rezidenți folosesc bicicleta zilnic, în Londra, peste 24%, în Berlin peste 38%, iar în Paris peste 11,5%.
 


De asemenea, mersul cu bicicleta oferă beneficiile bine-cunoscute: reduce timpul petrecut în trafic (implicit reducerea noxelor inhalate), te scutește de la plata impozitelor, iar mișcarea stimulează pozitiv organismul uman.
 
Mai mult, Constanței îi lipsește total sistemul de bike-sharing, iar începutul promițător pe care l-a avut în urmă cu puțini ani s-a zădărnicit cu „ajutorul” viziunii urbanistice a primăriei.
 
Încercarea Uniunii Europene de a reduce emisiile de carbon este privită încă cu scepticism de români, iar drumul pe care aceasta vrea să îl parcurgă pentru îmbunătățirea mediului înconjurător este un concept science-fiction pentru societatea românească iubitoare de mașini.
 
Soluții există, însă numai prin implementarea unei infrastructuri prietenoase cu bicicletele se poate face tranziția de la un oraș ce se concentrează asupra bunei-stări a șoferilor, la un oraș ce se axează pe bunăstarea omului și mediului.

Surse de documentare: www.nycgovparks.org, www.nyc.gov, www.ecf.com, www.statista.com
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Pe 20 noiembrie sistemul de bike-sharing va fi oprit la Constanța. Cine deține recordul folosirii bicicletelor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii