Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:30 07 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilete de tratament la pret redus

ro

17 Mar, 2003 00:00 1147 Marime text

Pensionarii stau la coada si iarna pentru a pleca in statiuni

Doritorii trebuie sa depuna un dosar la Casa Judeteana de Pensii, care sa contina toate actele necesare * Biletele nu se elibereaza decat pe baza talonului de pensie din luna curenta sau luna anterioara datei de inceput al sejurului * Locurile au fost contractate in majoritatea statiunilor si acopera toata gama afectiunilor de tratament balnear

Pensionarii au dreptul prin lege sa beneficieze de bilete de tratament la pret redus. Pentru acest lucru trebuie depus un dosar la Casa Judeteana de Pensii, care sa contina toate actele necesare acestui scop. Biletele de tratament pentru pensionari se elibereaza pe baza cererii beneficiarului. In cerere trebuie precizate adresa, statiunea pentru care se opteaza, ca si perioada dorita. Trebuie anexate la dosar recomandarea medicala pentru tratament balnear in statiunea respectiva, precum si un talon de pensie. Biletele nu se elibereaza decat pe baza talonului de pensie din luna curenta sau din luna anterioara datei de inceput al sejurului, data indicata pe bilet. Pentru aceasta perioada au fost repartizate Casei Judetene de Pensii cateva sute de locuri la tratament balnear, cu o durata a sejurului de 18 zile. Valoarea maxima a unui bilet de tratament este de 5.178.000 lei, aceasta incluzand cazare si masa pentru 18 zile si tratament balnear pentru 14 zile. "Pensionarii platesc o contributie egala cu 70% din cuantumul pensiei de baza, iar restul de 30 de procente este suportat din bugetul de asigurari sociale", ne-a declarat Delia Greavu, director general al Casei Judetene de Pensii. Locurile au fost contractate in majoritatea statiunilor si acopera toata gama afectiunilor de tratament balnear: boli reumatismale, digestive-urologice, cardiovasculare, ginecologice, ale cailor respiratorii, nevroza astenica si afectiuni asociate acestora.

Cererea, mai mare decat oferta

Un tratament balnear se asigura, in primul rand, in cele 13 unitati specializate aflate in proprietatea Casei Nationale de Pensii, printre care se numara Amara, Buzias, Covasna, Geoagiu, Lacu Sarat, Moneasa, Nicolina, Olanesti, Sarata Monteoru, Pucioasa si 1 Mai (langa Felix - Oradea). Durata normala a sejurului pentru un bilet de odihna este de 10 zile, iar pachetul de servicii include cazare si masa. Pretul unui bilet este cuprins intre 2.900.000-3.748.000 lei, in functie de categoria de incadrare a unitatii de cazare. In momentul de fata, sunt disponibile pentru aceasta perioada aproximativ 200 de bilete. Cele mai multe sunt la Herculane, unde se trateaza afectiunile reumatismale. Cea mai mare cerere de bilete vine tocmai din partea celor care sufera de reumatism. Acestia mai au la dispozitie si statiunea Baile Felix, cu un numar de 15 locuri, Geoagiu Bai - cu patru locuri, Sovata - cu doua. Tot tratamente impotriva reumatismului se pot efectua si la Amara, unde sunt 20 de locuri, sau la Saturn - cu 13 locuri. In aceste ultime doua statiuni, afectiunile reumatismale se trateaza in paralel cu o serie de boli ginecologice. Si la Covasna sunt destul de multe locuri disponibile, in comparatie cu alte statiuni. Este vorba de 33 de locuri pentru cei suferinzi de boli cardiovasculare, care afecteaza extrem de multe persoane. Pe langa Covasna, suferinzii de inima se pot trata si la Vatra Dornei - noua locuri, Buzias - opt locuri sau la Tusnad, unde sunt disponibile sase locuri. Pentru bolile digestive sunt disponibile 31 de locuri repartizate in patru statiuni, respectiv Caciulata, Olanesti, Sangeorz Bai si Slanic Moldova. La Moineasa, Sinaia, Soveja, Voineasa si Predeal, cu un total de 38 de locuri, se trateaza afectiunile nervoase. Pentru bolile respiratorii nu este disponibil decat un singur loc, la Targu Ocna. Pentru a fi siguri ca intra in posesia unui bilet de tratament, foarte multi batrani asalteaza Casa Judeteana de Pensii inca de la primele ore ale diminetii, preferand sa astepte ore in sir pentru a fi siguri ca ocupa un loc cat mai in fata. De multe ori, insa, pentru o anumita categorie de afectiuni este un numar mult mai mare de solicitari decat locurile disponibile, in vreme ce alte statiuni specializate in tratarea anumitor boli au prea putina cautare sau chiar deloc. Impotriva acestui lucru nu se poate face insa nimic, deoarece locurile dintr-o serie nu pot fi suplimentate. Cei care nu reusesc sa obtina un loc in statiunea potrivita trebuie sa astepte una din seriile urmatoare sau sa se orienteze in tratarea altei afectiuni, pentru a pleca in alta statiune. Totusi, batranii considera ca sansa de a pleca la tratament intr-o statiune in aceste conditii este extrem de binevenita intrucat ei considera ca altfel nu ar avea nici o sansa sa se bucure de un concediu, din lipsa banilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii