Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:59 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biserica Ortodoxă prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului Icoana Fecioarei Maria este împodobită, astăzi, cu flori, pentru noroc

ro

15 Aug, 2015 00:00 5183 Marime text
Creştinii ortodocşi celebrează, astăzi, una dintre cele mai mari sărbători creştine, Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor şi sub denumirile de Uspenia sau Sfânta Maria Mare. Cu această ocazie, au loc pelerinaje la mănăstirile care aleg să o sărbătorească astfel pe Fecioara Maria.
 
Deoarece Maica Domnului este ocrotitoarea marinarilor, în mai multe oraşe sunt organizate procesiuni cu icoane şi pelerinaje. De asemenea, toţi cei care poartă numele de Maria şi Marin sau derivate ale acestora au, în această zi, un mare prilej de bucurie.

Cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria

Un eveniment important pentru credincioşii ortodocşi români este praznicul Adormirii Maicii Domnului, cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria. Cu toate acestea, mărturii despre existenţa ei datează din secolul V, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu.
 
Praznicul Adormirii Maicii Domnului aminteşte că Fecioara Maria „a fost luată“ de Dumnezeu în împărăţia cerească a lui Hristos, în deplinătatea vieţii ei sufleteşti şi trupeşti.
Apostolii au fost aduşi în mod miraculos la acest eveniment şi au fost cu toţii prezenţi, cu excepţia Sfântului Apostol Toma, atunci când Maica Domnului a trecut din această viaţă.
 
Dorind să o vadă încă o dată, Toma i-a convins pe apostoli să deschidă mormântul Maicii Domnului. În acel moment, spre uimirea tuturor, apostolii au descoperit că trupul Fecioarei Maria nu mai era în mormânt. Praznicul poartă numele de Adormirea Maicii Domnului, cuvântul „adormire“ fiind o traducere a grecescului „koimisis“, care înseamnă „adormirea întru moarte“. Biserica Romano-Catolică preferă să numească acest eveniment „ridicarea la cer“.

Tradiţii populare

Prin unele zone ale ţării, în ajunul sărbătorii numite şi Ziua cercurilor Sfintei Mării, oamenii se adună şi povestesc despre bunătatea şi minunile Maicii Domnului. Apoi, în ziua marelui praznic, icoana Fecioarei, prezentă în casele multor români, se împodobeşte cu flori, pentru ca norocul să nu părăsească acea familie. Icoana Fecioarei Maria este împodobită şi cu flori de busuioc, pentru ca fetele să aibă noroc în dragoste.
 
În dimineaţa acestei zile, în unele zone ale ţării, femeile împart la biserică fructe, cum ar fi struguri şi prune, pentru sufletele rudelor plecate în eternitate. De asemenea, ele merg la cimitir pentru a tămâia mormintele. La sărbătoarea Sfintei Maria se adună ultimele plante de leac, astfel, se poate afla cum va fi toamna care se apropie, şi se culeg flori care se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că apoi vor fi bune de leac pentru boli grave.
 
În părţile Moldovei, Sfânta Maria Mare este considerată „a morţilor“, fiind pomeniţi toţi cei trecuţi în nefiinţă care au purtat numele Preacuratei, iar pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, îşi serbează onomastica cei pe care încă îi avem alături.

Se deschide sezonul nunţilor

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului prefaţează deschiderea sezonului de nunţi. Astfel, din 16 august, pot fi oficiate căsătorii, până la 14 noiembrie. În acest interval de timp, sunt organizate târguri şi iarmaroace de toamnă şi praznice de pomenire a celor trecuţi la viaţa veşnică.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii